anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Covid la Iaşi: tot mai multe persoane active fac forme medii şi grave. Care ar fi explicaţia?

GALERIE
covid forme severe
  • covid forme severe
- +

„Acum avem foarte mulţi, marea majoritate, provenind din rândul populaţiei active. Mă refer la persoane care nu sunt la pensie, care lucrează. Şi, în plus, aceştia prezintă în general formă medie de boală, care oricând poate genera în formă severă“ - asta spune directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

31 de noi cazuri la Iaşi, raportate ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică, la care se adună alţi 37 de ieşeni reconfirmaţi cu COVID 19. La nivel naţional, din nou am intrat în „ziua celor patru cifre“. 1.215 noi cazuri raportate, în condiţiile în care 40% dintre testele efectuate (în total peste 19.400) au fost făcute la cerere. În acelaşi timp, numărul locurilor libere în spitalele ieşene COVID şi suport COVID sunt extrem de puţine.

Iată profilul noului pacient!

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra faptului că, de la începutul pandemiei şi până acum, profilul bolnavului de COVID 19 s-a schimbat. Vârsta medie de internare cu confirmare este de 45 de ani, iar în cazul celor decedaţi, vârsta medie este de 69 de ani.

„Ceea ce s-a remarcat la profilul bolnavului de COVID ca şi evoluţie este faptul că acum avem foarte mulţi, marea majoritate, provenind din rândul populaţiei active. Mă refer la persoane care nu sunt la pensie, care lucrează, persoane de până în 60 de ani. Şi, în plus, aceştia prezintă în general formă medie de boală, care oricând poate genera în foarmă severă. De aceea, trebuie respectate toate măsurile de protecţie, purtarea măştii şi distanţarea socială, indiferent unde există aglomeraţie urbană“, a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva Iaşi.

Infectaţii, pe categorii de vârste

Potrivit INSP, în săptămâna 3-9 august, din numărul total de noi cazuri depistate, 8% aveau vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani, aproape 15% între 30 şi 39 de ani, 24% aveau între 40 şi 49 de ani şi 21% între 50 şi 59 de ani. De asemenea, 39,6% dintre confirmaţi sunt bărbaţi. În schimb, procentele pe sexe se inversează la capitolul decese. 59,7% dintre cei care au pierdut lupta cu boala au fost de sex masculin.

Dintre cei decedaţi, mulţi au prezentat cel puţin o comorbiditate, cum ar fi: afecţiune cardiovasculară (76,3%), diabet (36,2%), afecţiuni neurologice (24,8%), afecţiuni renale (22,4%), obezitate (21,1%), afecţiuni pulmonare (17,4%), neoplasm (13,2%).

Ca trend faţă de săptămâna anterioară, judeţul Iaşi este stabil privind numărul de noi cazuri, cu respectiv 210 noi cazuri raportate pe săptămâna amintită, dar şi 10 decese.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.