anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

De ce unii asimptomatici sunt pozitivi la testări şi după 50 de zile?

COVID: Misterul retestărilor pozitive la Iași. 25% dintre bolnavi se negativează greu

GALERIE
covid
  • covid
- +

„În funcţie de experienţa pe care o avem în cadrul spitalului unde am tratat peste 2.000 de bolnavi COVID 19, am constatat că răspunsul pozitiv la testările repetate în timp apare la aproximativ 25% dintre cazuri“, ne-a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Nu s-a putut găsi o corelaţie între tratament şi negativare sau o corelaţie între sex ori vârstă şi retestările pozitive. Cert este că mulţi dintre cei spitalizaţi pe o perioadă mai lungă sunt bolnavi de diabet, rinichi sau cancer, adică au sistemul imunitar deprimat.

Iaşul, cu 35 de noi cazuri raportate se situa, ieri, tot în Top 5 pe ţară între judeţe, în contextul în care testările pe ultima zi din weekend sunt puţine. În schimb, au fost declarate doar două cazuri de reconfirmaţi cu COVID 19, după mai multe săptămâni când am condus şi la acest capitol. Medicii infecţionişti au spus că un sfert dintre cazurile internate sunt reconfirmaţi cu boala în urma testărilor.

Cele mai lungi internări pentru diabetici, dializaţi şi bolnavii de cancer

Cazurile de bolnavi reconfirmaţi cu COVID 19 au venit paralel cu cele nou confirmate. Am avut zile în ultimele săptămâni când numărul pacienţilor reconfirmaţi cu COVID 19 aproape atingea numărul celor nou raportaţi. Până în momentul de faţă, nu există nicio dovadă din punct de vedere clinic sau din punctul de vedere al analizelor de laborator care să ateste faptul că medicii se pot aştepta ca, la un moment dat, un pacient să se poată negativa mai greu, adică să apară mai multe teste pozitive consecutive. Cu toate acestea, cel puţin la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase, prima unitate medicală în lupta anti-COVID 19, s-a constatat că un sfert dintre pacienţii infectaţi şi internaţi se negativează greu şi apar pe listele „retestaţilor“ cu rezultate pozitive.

„În funcţie de experienţa pe care o avem în cadrul spitalului unde am tratat peste 2.000 de bolnavi COVID 19 şi unde avem o rată a vindecării de 80%, am constatat că răspunsul pozitiv la testările repetate în timp apare la aproximativ 25% dintre cazuri“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Mulţi dintre cei depistaţi pozitiv la restestare sunt persoane care au boli asociate. „Este vorba în special despre persoane care prezintă o stare de imunodepresie. Am constatat această situaţie la pacienţii diabetici, la pacienţii dializaţi cronic sau la pacienţii care prezentau o neoplazie“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Asimptomatici cu o încărcătură virală mare se negativează mai greu

Dacă, în statisticile publice, tabloul pacientului confirmat cu COVID 19 este dat de vârstă sau sex, la cei reconfirmaţi cu boala, nu. „Nu poate fi creată, atât din statisticile noastre, cât şi din studiile internaţionale, o corelaţie între acest număr mare de teste pozitive şi sex sau vârstă. Cu atât mai mult, dat fiind faptul că noi ca medici infecţionişti am găsit, în cazul acestei boli, o terapie extrem de flexibilă, nu s-a putut găsi nici până acum o corelaţie între medicamentele utilizate şi numărul zilelor de spitalizare, sau mai exact a numărului de zile «pozitive» ale pacientului. În aceste condiţii, ne aşteptăm să apară mai greu negativarea pacientului în următoarea perioadă“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Infecţioniştii consideră că schimbările de structură ale virusului pot duce la modificări ale dinamicii virale într-un sens dorit sau nu de specialişti. „Nici aceste corelaţii între structura genomului şi evoluţia ulterioară a bolii nu au putut fi stabilite, şi eu cred că va mai dura până vom avea aceste informaţii“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Au fost în schimb şi pacienţi asimptomatici care s-au negativat din punctul de vedere al testului şi după 50 de zile. „Este foarte probabil ca în astfel de cazuri să fie vorba de acele valori care privesc încărcătura virală, care este însă în strânsă legătură cu gradul de contagiozitate“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.