COVID: Misterul retestărilor pozitive la Iași. 25% dintre bolnavi se negativează greu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

De ce unii asimptomatici sunt pozitivi la testări şi după 50 de zile?

COVID: Misterul retestărilor pozitive la Iași. 25% dintre bolnavi se negativează greu

GALERIE
covid
  • covid
- +

„În funcţie de experienţa pe care o avem în cadrul spitalului unde am tratat peste 2.000 de bolnavi COVID 19, am constatat că răspunsul pozitiv la testările repetate în timp apare la aproximativ 25% dintre cazuri“, ne-a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Nu s-a putut găsi o corelaţie între tratament şi negativare sau o corelaţie între sex ori vârstă şi retestările pozitive. Cert este că mulţi dintre cei spitalizaţi pe o perioadă mai lungă sunt bolnavi de diabet, rinichi sau cancer, adică au sistemul imunitar deprimat.

Iaşul, cu 35 de noi cazuri raportate se situa, ieri, tot în Top 5 pe ţară între judeţe, în contextul în care testările pe ultima zi din weekend sunt puţine. În schimb, au fost declarate doar două cazuri de reconfirmaţi cu COVID 19, după mai multe săptămâni când am condus şi la acest capitol. Medicii infecţionişti au spus că un sfert dintre cazurile internate sunt reconfirmaţi cu boala în urma testărilor.

Cele mai lungi internări pentru diabetici, dializaţi şi bolnavii de cancer

Cazurile de bolnavi reconfirmaţi cu COVID 19 au venit paralel cu cele nou confirmate. Am avut zile în ultimele săptămâni când numărul pacienţilor reconfirmaţi cu COVID 19 aproape atingea numărul celor nou raportaţi. Până în momentul de faţă, nu există nicio dovadă din punct de vedere clinic sau din punctul de vedere al analizelor de laborator care să ateste faptul că medicii se pot aştepta ca, la un moment dat, un pacient să se poată negativa mai greu, adică să apară mai multe teste pozitive consecutive. Cu toate acestea, cel puţin la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase, prima unitate medicală în lupta anti-COVID 19, s-a constatat că un sfert dintre pacienţii infectaţi şi internaţi se negativează greu şi apar pe listele „retestaţilor“ cu rezultate pozitive.

„În funcţie de experienţa pe care o avem în cadrul spitalului unde am tratat peste 2.000 de bolnavi COVID 19 şi unde avem o rată a vindecării de 80%, am constatat că răspunsul pozitiv la testările repetate în timp apare la aproximativ 25% dintre cazuri“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Mulţi dintre cei depistaţi pozitiv la restestare sunt persoane care au boli asociate. „Este vorba în special despre persoane care prezintă o stare de imunodepresie. Am constatat această situaţie la pacienţii diabetici, la pacienţii dializaţi cronic sau la pacienţii care prezentau o neoplazie“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Asimptomatici cu o încărcătură virală mare se negativează mai greu

Dacă, în statisticile publice, tabloul pacientului confirmat cu COVID 19 este dat de vârstă sau sex, la cei reconfirmaţi cu boala, nu. „Nu poate fi creată, atât din statisticile noastre, cât şi din studiile internaţionale, o corelaţie între acest număr mare de teste pozitive şi sex sau vârstă. Cu atât mai mult, dat fiind faptul că noi ca medici infecţionişti am găsit, în cazul acestei boli, o terapie extrem de flexibilă, nu s-a putut găsi nici până acum o corelaţie între medicamentele utilizate şi numărul zilelor de spitalizare, sau mai exact a numărului de zile «pozitive» ale pacientului. În aceste condiţii, ne aşteptăm să apară mai greu negativarea pacientului în următoarea perioadă“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Infecţioniştii consideră că schimbările de structură ale virusului pot duce la modificări ale dinamicii virale într-un sens dorit sau nu de specialişti. „Nici aceste corelaţii între structura genomului şi evoluţia ulterioară a bolii nu au putut fi stabilite, şi eu cred că va mai dura până vom avea aceste informaţii“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Au fost în schimb şi pacienţi asimptomatici care s-au negativat din punctul de vedere al testului şi după 50 de zile. „Este foarte probabil ca în astfel de cazuri să fie vorba de acele valori care privesc încărcătura virală, care este însă în strânsă legătură cu gradul de contagiozitate“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.