anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COVID: Stocul de remdesivir este pe sfârșite. Cepoi îndeamnă la vaccinare antigripală

GALERIE
covid
  • covid
- +

Ieri am fost în top 3 după Bucureşti şi Suceava. 5 decese într-o zi înseamnă o creştere de 3,7% a numărului de decese.

Cinci ieşeni infectaţi cu SARS COV2 şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, au anunţat oficialii de la Grupul pentru Comunicare Strategi­că, numărul total de decese ajungând la 141. Ieri, Iaşul a urcat din nou pe podium, ocupând cu 57 locul III, du­pă Bucureşti şi Suceava.

Referitor însă la modul de raportare a datelor privind infecţia cu noul coronavirus, conducerea Direc­ţiei de Sănătate Publică a anunţat că s-a găsit soluţia ca acestea să fie colectate în timp real. „Încercăm să utilizăm aplicaţia CaPeSaRo oferită de Autoritatea Naţională a Calătăţii în Sănătate pentru a putea colecta datele în timp real, fără să mai fie nevoie să mai fie trimise pe email şi aşa mai departe. Adică în momentul în care datele sunt strânse de persoanele competente, aceastea sunt văzute la toate nivelurile care au acces şi care trebuie să le vadă şi care întocmesc rapoartele de care se face vorbire zilnic“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Mai avem remdesivir pentru o săptămână

Dacă majoritatea spitalelor mari din ţară au atras atenţia asupra faptului că stocul de remdesivir este epuizat, la Spitalul de Boli Infec­ţioase Sfânta Parascheva mai există pentru o săptămână. „Mai avem 88 de flacoane de remdesivir în farmacie. Am solicitat Ministerului Sănă­tăţii suplimentarea cu 500 de flacoane. Vom vedea câte vom primi“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Aceasta a adăugat că medicamentul este extrem de important în tratarea bolnavilor de COVID 19. La Iaşi, după primul lot de 10 pacienţi trataţi cu remdesivir, medicii infecţionişti au ajuns la concluzia că este mai bine ca medicamentul să fie administrat nu în ultima fază a bolii, ci înainte ca bolnavul să ajungă la Terapie Intensivă. Rezultatele au fost remarcabile, toţi ceilalţi 10 pacienţi trataţi cu remdesivir fiind declaraţi vindecaţi.

Remdesivirul este un an­tiviral fabricat de compania farmaceutică americană Gilead. României i-au fost alocate de către Comisia Eu­ropeană aproape 14 mii de flacoane de Remdesivir. Ele ajung pentru tratarea a 2.800 de pacienţi. Până acum au fost distribuite către spitalele din ţara noastră în jur de 11 mii de flacoane. Iar restul de 2.600 ar urma să ajungă săptămâna viitoare.

Cepoi: „Vaccinul antigripal, obligatoriu pentru a preveni un risc major“

În condiţiile pandemiei cu noul coronovirus, dar şi în contextul debutului sezonului rece, medicii sfătuiesc populaţia să se vaccineze antigripal. „În această situaţie este absolut necesar să conştientizăm faptul că nu ne mai trebuie încă o infecţie virală peste cea care ne bântuie la ora actuală. Recomand tuturor persoanelor, în primul rând, sigur, celor vulnerabile, dar nu numai, ci tuturor să se vaccineze pentru că este o măsură de prevenire a unui risc major“, a subliniat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În urmă cu câteva zile, DSP Iaşi a primit prima tranşă de vaccine antigripal, respective 15.600 de doze. Primii care vor fi vaccinaţi vor fi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli cronice, respiratorii, cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile gravide.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.