COVID: sunt afectate persoanele peste 70 de ani, dar nu fac forme grave. Scade numărul cazurilor

miercuri, 07 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 COVID: sunt afectate persoanele peste 70 de ani, dar nu fac forme grave. Scade numărul cazurilor

În Iaşi, numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 este în ultimele zile pe o pantă descendentă, aspect care se remarcă inclusiv în numărul persoanelor care se află internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. Dacă la finalul lunii august erau internaţi 73 de pacienţi cu COVID-19, în cursul zilei de marţi, 6 septembrie, se aflau internaţi 44 de pacienţi. 

Medicii spun că în acest val au fost mai afectate persoanele vârstnice, de peste 70 de ani, care au avut simptome specifice infecţiilor de căi respiratorii, cum ar fi curgerea nasului, tuse, strănut, greutate la înghiţire, febră.

„Foarte puţini dezvoltă pneumonii şi de asemenea, un procent foarte mic prezintă insuficienţă respiratorie acută. Necesarul de oxigen este minim, iar pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, după câteva zile de tratament nu mai este nevoie de suport de oxigen, iar răspunsul la tratament este favorabil”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.

Pacienţii amână prezentarea la spital, ceea ce le poate complica starea

Medicii au mai remarcat că pacienţii care au nevoie de spitalizare şi de monitorizare pentru infecţia cu SARS-CoV-2 sunt cei care au şi alte afecţiuni, cum ar fi probleme cardiace, diabet sau obezitate. De asemenea, cei mai mulţi pacienţi merg la spital abia după şapte sau chiar opt zile de boală. „Cei care se ştiu cu afecţiuni pentru care urmează tratament de mult timp, cum ar fi afecţiunile cronice, să nu aştepte atât de mult. Imediat să comunice cu medicul de familie şi dacă în două, cel mult trei zile de la prezenţa simptomelor acestea nu se ameliorează să se prezinte la medicul specialist de boli infecţioase. Cu cât administrarea tratamentului se face mai devreme, cu atât riscul unei evoluţii nefavorabile se reduce semnificativ. În cazul unui organism cu comorbidităţi răspunsul imunitar este mai lent, iar perioada de boală mai lungă şi mai dificilă”, a mai precizat dr. Florin Roşu.

Doar trei solicitări de testare într-o zi

În Iaşi, în perioada 3 – 5 septembrie, a fost primul weekend în care numărul de cazuri de COVID-19 a rămas sub 100 / zi de la începutul raportării zilnice a INSP, odată cu apariţia valului 6, din data de 12 iulie. Comparativ, cele mai multe cazuri noi au fost raportate în perioada 6 – 8 august, când au fost aproape 500 de noi infectări în judeţ.

Marţi, pe 6 septembrie, a fost o uşoară creştere, fiind confirmate 112 persoane, ziua de marţi fiind de obicei cea cu cele mai multe cazuri noi. Au ieşit din spital 28 de persoane şi alte 15 s-au internat având nevoie de monitorizare medicală. A scăzut de asemenea şi numărul solicitărilor de testare realizate de echipajele mobile: cea mai recentă raportare a DSP Iaşi arată că în ultimele 24 de ore au fost făcute doar trei testări, fiind vorba despre solicitările de testare încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii