anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COVID19 închide grădinițe la Iași. Avertismentul medicilor: cât de grav ne pot fi afectaţi copiii

GALERIE
covid la gradinita1
  • covid la gradinita1
- +

O fetiţă se pare că a luat boala de la o bunică, apoi ar fi dus virusul la grădiniţă. Instituţia privată aparţine unei consiliere municipale PSD.

Primele cazuri de COVID 19 apărute după redeschiderea învăţământului preşcolar au apărut la Grădiniţa „Anastasia“, situată în cartierul CUG, unde prima infecţie confirmată a fost vineri, 29 iunie, la o fetiţă.

„Ea a intrat în contact, înainte de data de 22 iunie, cu o bunică venită probabil din Suceava. Ulterior, pe 29 iunie, am fost anunţaţi de către părinţi de faptul că fetiţa este confirmată pozitiv şi la fel unul dintre părinţi. Ulterior, un alt copil din grupă a prezentat simptome. Noi ne-am asigurat în permanenţă că se respectă toate măsurile, părinţii aveau obligaţia, în declaraţia pe propria răspundere, să menţioneze dacă au intrat în contact cu vreun caz suspect de Covid-19, noi facem triaj epidemiologic la intrare, părinţii intră doar cu mască, copiii au papuci de schimb şi se dezinfectează la intrare pe mânuţe. Noi am igienizat toate spaţiile imediat ce am fost informaţi de primul caz, dar având în vedere că este vorba de copii din aceeaşi grupă nu a putut fi preîntâmpinat cel de-al doilea caz. În urma informării de către DSP că este încă un copil confirmat grădiniţa este închisă pentru următoarele 14 zile, iar în această perioadă se va realiza din nou igienizarea în totalitate a spaţiilor“, a precizat Iuliana Tăutu, managerul Grădiniţei „Anastasia“, consilier municipal ieşean din partea PSD.

Ca urmare a apariţiei celor două cazuri, instituţia a fost închisă pentru 14 zile, timp în care se va desfăşura un amplu proces de dezinfecţie a spaţiilor. La Grădiniţa „Anastasia“ erau înscrişi 26 de copii. Aceştia, dar şi cei cinci angajaţi ai instituţiei au intrat în izolare la domiciliu.

3,7% dintre pacienţii internaţi la Infecţioase au fost copii

Cu toate că starea de sănătate a lor nu ridică probleme deosebite, cei doi copii confirmaţi cu COVID 19 au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, unul dintre ei fiind spitalizat împreună cu mama care este de asemenea pozitivă.

De la începutul pandemiei şi până ieri, la unitatea medicală au fost internaţi 49 de copii cu vârsta cuprinsă între patru luni şi 14 ani, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7% din numărul total de internaţi. Media de vârstă la cei mai mici pacienţi COVID 19 la Iaşi este de 11 ani, majoritatea provenind din centrele rezidenţiale din judeţ.

Până la jumătatea lunii iunie, datele raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că 3% din cazurile de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivel naţional au fost înregistrate la copii sub 9 ani şi aproximativ 4% la copii între 10-19 ani.

Raportat la numărul de adulţi cu COVID 19, atât la Iaşi, cât şi la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional, procentul este mic.

„Am avut două cazuri la copii care prezentau erupţii“

În China, ţară de unde a izbucnit pandemia COVID 19, au apărut diferite articole în care medici infecţionişti afirmă că perioada de incubaţie în cazul copiilor infectaţi cu SARS COV2 este mult mai redusă decât în cazul adulţilor.

Mai exact, ar fi cuprinsă între două şi maximum 10 zile. Studiile sunt însă făcute pe eşantioate nesemnificative din punct de vedere statistic.

„Este greu de făcut deocamdată o asemenea verificare. În general, în cazul bolilor infecţioase, nu există diferenţă de timp la perioada de incubaţie între adult şi copil. În cazul COVID 19, perioada este de 5-7 zile de la momentul contactului cu virusul“, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În schimb, formele bolii la copii sunt uşoare şi nu ridică probleme medicale.

„Toţi au venit asimptomatici, fie cu forme uşoare care presupuneau febră două-trei zile şi tuse“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

În contextul pandemiei COVID-19, au fost raportate în ţări din Europa şi în SUA cazuri de copii internaţi datorită unui sindrom inflamator multisistemic, numit momentan PIMS - pediatric inflammatory multisystem syndrome, care par a fi un mix de simptome ale bolii Kawasaki (o boală care apare de regulă la copii şi costă în principal în inflamaţia pereţilor vaselor de sânge) şi sindromul şocului toxic. 

Aceste simptome ar fi înroşirea buzelor, erupţii cutanate, inflamaţia încheieturilor. „Am avut două cazuri la copii care prezentau erupţii, primul fiind cel de patru luni, ambii băieţi. Erupţiile au dispărut după două-trei zile. Nu putem vorbi de boala Kawasaki, dar nu excludem să fi fost în legătură cu această infecţie pentru că nu am avut o altă cauză a erupţiei“, a spus Carmen Dorobăţ.

Sistemul imunitar puternic, dar există riscul „modificării“ virusului

Evoluţia COVID 19 în cazul copiilor este foarte bună, dacă ar fi să ne raportăm la cazurile internate până acum.

„Se negativează foarte repede, adică la prima retestare. Se recuperează foarte repede. Ca şi tratament cei asimptomatici, la fel ca la adulţi, nu primesc nimic, doar sunt supravegheaţi. Cei cu forme uşoare, li s-a administrat Kaletra sub formă de sirop care a fost foarte bine tolerat“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Riscul de deces însă există şi la copii, în cazul COVID 19. Deşi la Spitalul de Boli Infecţioase au existat cazuri de copii cu COVID şi alte boli, nu au fost cazuri grave.

„În literatura de specialitate se precizează că există posibilitatea ca în cazurile copiilor cu boli asociate să apară forme severe ale bolii, cu manifestări neurologice, care să ducă la deces. La noi nu au fost semnalate astfel de cazuri, nici în Iaşi, nici la nivel de ţară“, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Aceasta a adăugat că nu se cunoaşte deocamdată de ce frecvenţa infecţiei cu SARS COV 2 în rândul copiilor este mult mai redusă pentru că această categorie de vârstă nu a fost testată. În plus, au existat şi condiţiile distanţării sociale impuse de starea de urgenţă.

Grădiniţele, şcolile au fost închise, deci nu a existat interacţiune. Deocamdată, ceea ce s-a costatat este că organismul copiilor recţionează foarte bine la impactul cu virusul.

„E vorba, cred, despre o reactivare a celulelor imunocompetente care reacţionează într-un mod corespunzător. La copii, vorbim deocamdată de o capacitate imunitară care reuşeşte, se pare, să îi dea replica virusului“, mai spune Carmen Dorobăţ.

Chiar dacă sunt forme asimptomatice şi uşoare, care par a trece prin COVID ca printr-o răceală, poate uneori mai severă, infecţioniştii trag un semnal de alarmă pentru părinţi în general.

„În primul rând, părinţii trebuie să se protejeze pe ei, apoi pe cei din jur, inclusiv pe copiii. Despre regulile de igienă, acestea trebuie să fie bine ştiute de cei mici. Spun asta pentru că, acest virus cu transmitere aerogenă îşi pot transforma agresivitatea prin trecerea de la un individ la un individ. Eu nu spun ca ei să nu iasă, să nu se joace. Spun doar că eu aş vrea să ştiu acum cu cine se joacă co­pilul meu“, a adăugat Carmen Doro­băţ. (Silvia CRAUS, Andrei MIHAI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.