COVID-19 nu a dispărut, ci s-a transformat. Zeci de cazuri în Iaşi, de la începutul anului. A apărut şi vaccinul mono-doză. Cui îi este recomandat?

vineri, 12 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 COVID-19 nu a dispărut, ci s-a transformat. Zeci de cazuri în Iaşi, de la începutul anului. A apărut şi vaccinul mono-doză. Cui îi este recomandat?

Infecţiile cu COVID-19 au dispărut doar din îngrijorările şi discuţiile publice, însă sute de ieşeni sunt afectaţi în continuare. Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi”, pe raza judeţului Iaşi, de la începutul anului au fost efectuate circa 1.500 de teste pentru depistarea COVID-19 la diferite structuri, în special unităţi medicale, care au raportat apoi datele către DSP. Tot de la începutul anului, au fost depistate aproximativ 80 de cazuri în urma acestor testări, persoanele fiind tratate fie la domiciliu, fie la Spitalul de Boli Infecţioase.

De altfel, creşterea constantă a numărului de cazuri depistate şi de prezentări în Urgenţe cu COVID-19 a fost constatată şi de către managerul unităţii medicale, dr. Florin Roşu. Acesta a explicat că simptomatologia poate fi uşor confundată cu cea a virozelor, chiar şi cu gripa, şi că persoanele cronice sunt încă vulnerabile, la fel şi cele de peste 65 de ani. A fost găsit la Iaşi şi primul caz de coinfecţie, gripă + COVID-19, un bărbat care a fost tratat şi este acum la domiciliu.

Vestea bună pentru ieşeni este că Direcţia de Sănătate Publică se află în aşteptarea unor vaccinuri anti COVID-19 care sunt livrate în mono-doză. Asta înseamnă că cei care doresc să se imunizeze pot merge la medicul de familie pentru a face asta, fără a mai fie nevoie să se strângă şase persoane doritoare pentru a se deschide un flacon, pentru a se evita risipa. Există, de altfel, conform informaţiilor furnizate pentru publicaţia noastră de către DSP Iaşi, 52 de astfel de doritori care aşteaptă vaccinurile mono-doză.

Specialiştii recomandă în continuare păstrarea măsurilor elementare de protecţie, de la evitarea spaţiilor aglomerate, aerisirea spaţiilor, în special a celor comune, spălatul cât mai des pe mâini şi purtarea măştii în aglomeraţii sau dacă o persoană simte că are simptome de răceală.

„Este important de ştiut că sunt într-adevăr grupuri de persoane vulnerabile, ca urmare a unei patologii asociate sau a comorbidităţilor de bază. Sigur că un pacient cu BPOC că va face forme cu manifestări ce vor necesita o monitorizare mai atentă, dar pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că până şi populaţia aparent lipsită de riscuri poate să dezvolte forme mai puţin uşoare. Am văzut şi tineri cu COVID-19 care s-au prăpădit, nu putem spune că doar pentru cei cu comorbidităţi există un risc”, a precizat prof.dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Aceasta spune că este recomandată vaccinarea împotriva COVID-19 pentru toate categoriile de persoane aflate în situaţii de risc: bolnavii cronici, cei cu comorbidităţi, indiferent de numărul de doze făcute anterior, câtă vreme a trecut o perioadă considerabilă, de câteva luni, de la ultima imunizare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii