Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Covidiada

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Probabil că alianţa de la guvernare şi Cabinetul Cîţu vor câştiga în cele din urmă războiul cu pandemia de covid-19, dar apar tot mai des semne că guvernanţii vor pierde prietenia cu electoratul.

Am citit undeva că duşmanii statornici ai democraţiei sunt escapismul, indiferenţa şi resemnarea. Adică, fie nu recunoşti că există vreo problemă în societatea în care trăieşti, fie admiţi existenţa problemei, dar te comporţi ca şi cum nu te-ar interesa, fie te interesează, suferi din pricina ei, dar eşti convins că nu poate fi remediată. Mulţi oameni dau dovadă de ignoranţă, unii trec nepăsători prin viaţă, alţii sunt fatalişti. Cu indivizii ăştia e greu să construieşti o democraţie funcţională.

Protestele din ultimul timp împotriva noilor restricţii impuse de guvern au demonstrat că modul haotic în care este gestionată pandemia de covid-19 începe să zămislească monştri. Norocul guvernanţilor a fost că manifestanţii făceau parte mai ales din pegra societăţii: borfaşi mărunţi, fetiţe de vânzare, mardeiaşi, manelişti, politicieni fără doctorat - ca să citez parţial chiar din raportul unui poliţist ce s-a infiltrat printre ei.

Oricât de antipatici ne-ar fi Cîţu, PNL şi coronavirusul, dacă ai oleacă de decenţă parcă nu te-ai afişa alături de interlopi ca să ceri alungarea ungurilor din ţară, condamnarea evreilor şi împuşcarea medicilor. Copleşiţi de emoţii, unii protestatari au uitat rapid de s-au bulucit în stradă. Deşi AUR plus Şoşoacă (cu siguranţă şi PSD) au avut rolul lor în declanşarea acestei panarame naţionale, ce era să se lase cu morţi şi răniţi, nu-i mai puţin adevărat că au existat destui manifestanţi ce s-au aruncat în vârtej din proprie iniţiativă.

Problema în cauză (modul neprofesionist în care este gestionată criza sanitară) nu poate fi însă ignorată. Şi nici nu este. Ea a fost agravată atât de făţărnicia guvernanţilor, ce nu-şi respectă propriile reguli - numai gogomanul de Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii, a fost prins de vreo două ori fără mască pe figură; cât şi de o vizibilă slăbire a autorităţii statului, ce nu pare capabil să pedepsească sever nici pe acei angajaţi din spitale, poliţie, primării etc., ce nu-şi fac deloc datoria pentru care sunt extrem de bine plătiţi, dar nici pe răspândacii de fake-news-uri. Din nou, Voiculescu se prezintă ca una dintre cele mai slabe verigi în această bătălie.

Pandemia de covid-19 este genul de situaţie care nu lasă pe nimeni indiferent. Aici, fiecare are părerea lui fermă - de la cipul lui Bill Gates, introdus în vaccin şi apoi în corp, cu care sunt controlate minţile mai puţin rodate, până la virusul creat anume de natură pentru a se răzbuna pe neghiobia oamenilor ce distrug tot pe ce pun mâna. Avem deseori de-a face fie cu conspiraţionişti, fie cu eco-fatalişti.

E clar că lumea s-a săturat de aceste vremuri de restrişte, ce sună tot mai periculos, şi devine la fel de evident că democraţia însăşi va fi pusă la grea încercare. Dar nu (doar) de escapism, indiferenţă sau resemnare. Ci de forţele politice ce se vor alimenta din frustrările, nemulţumirile şi dezamăgirile oamenilor, căutând vinovaţi acolo unde nu există, dar şi eroi în locuri pe care este recomandabil să nu le frecventezi.

Poate că alianţa de la guvernare şi Cabinetul Cîţu vor câştiga în cele din urmă războiul cu pandemia de covid-19, dar apar tot mai des semne că guvernanţii vor pierde prietenia cu electoratul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri