Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Covidofilul PSD

GALERIE
24 Nicolae Cretu
  • 24 Nicolae Cretu
- +

E din ce în ce mai multă şi mai grosieră făţărnicie în politichia românească. Dacă tot ne îndreptăm, oricum, fie ele oricâte, eventuale, noi amânări, către alegeri, opoziţia de acum îşi înteţeşte, sub varii forme, tirul împotriva guvernării “Iohannis^Orban” şi îşi caută noi aliaţi.

Nu de costelivii (cu vigoare politică, combativă “cu cap”) Oprea, Vanghelie şi de ALDE Tăriceanu sau Ponta, care numai “noi” nu sunt, e vorba, ci, iată, tot mai numeroase şi mai, involuntar, apăsate semne de înhăitare de facto, deşi îmbârligată “subteran”, sau cu doar retorice ocolişuri, chiar cu ţeposul virus Corona. Cum am şi spus-o, de la început, ar fi fost şi de mirare să nu le vină totuşi, până la urmă şi o asemenea “Idee”, vezi Doamne, vânjos “strategică”, a unui potenţial de lovituri, în ochii lor, bune de dat, încă din precampanie, adversarului celui mai temut şi supărător, nu-i aşa, de sus în sondaje. Dar, oricât de previzibilă ar fi fost şi o atare mişcare cu ţintă electorală, variaţiunile “tacite” ale temei în discuţie, de un de fapt de-a dreptul jalnic (şi astfel şi simptomatic) calibru “strategic”, faute de mieux, tot provoacă, neîndoielnic, un amestec (pe masură) de crucire şi greaţă, atât de jos se ajunge.

Calculul PSD, cu Dragnea “izolat” şi Dăncilă debarcată rapid, rămas cu interimarul Ciolacu drept precară căpetenie, mizase pe o opoziţie de “convalescenţă” (lingere a rănilor) şi refacere măcar întrucâtva a “prizei” la urne, nu numai pe seama obişnuitei cote de erodare pe durata guvernării succesorilor la Victoria. Lăsaseră, deliberat amorsate, magnanime “promisiuni” populiste (de soiul celei mai ieftine, pentru ei, şpăgi electorale)” creşteri salariale şi măriri de pensii cam a gogo , menite să-i pună în dificultate pe guvernanţii ulteriori şi să întreţină aşteptări-“miraj”, nemulţumiri şi iritări capitalizabile, sperau ei, în voturi pro PSD. N-a uitat nimeni dresura mediatică (aplaudacii televiziunilor mercenare) administrată zilnic (cu Olguţa, Orlando, Vâlcov, Dragnea, etalând pe “tablă” procente ademenitoare, de miraculoase revărsări de bănet către “boborul” caragialeanului Leonida), cu subtextul (dar şi supratextul): doar dacă guvernăm noi, aşa că atenţie, cu cine votaţi! Când au apărut, inevitabil semne de nemulţumire, pe fondul pandemiei, acea “muniţie” plantată din timp pe terenul guvernării liberale a şi început să fie folosită. Indiferent cine ar fi fost la putere ca partid (puterea executivă), minusurile la încasări pentru buget şi plusurile cumulate la cheltuieli, ambele datorate lui Covid-19 l-au făcut aşa de… “simpatic” şefilor PSD, încât retragerea lui şi completa noastră relaxare (în acel caz) i-ar fi melancolizat adânc. Acum, că de la o vreme “valul” secund de infectări (şi morţi, desigur) dă deja semne de bântuire în crescendo, majoritatea parlamentară, cu PSD la “timonă”, ţine în loc noua lege a carantinării, palier după palier, blocând necesarele măsuri de limitare a ofensivei virusului în recidivă, mai întâi cu “naşul”-godfather CCR Dorneanu, apoi întârziindu-i utilitatea, efectul, eficienţa, de la o zi la alta, doar “nu dau turcii”. Ei nu, cu siguranţă, dar impenitentul Covid nu stă degeaba şi profită de “basna” conspiraţiilor, de imprudenţa multora, de iresponsabilitatea cu care se pun “democratic”, spus pe şleau, beţe în roate unei legi în apărarea vieţilor noastre.

Te înfioară să constaţi că se pedalează “zglobiu”, în media, pe cifra relativ redusă a deceselor. Ni se citează “1% morţi”, procentul liniştitor al lui Trump. Dar bănuiesc, dintre victimele Covid n-au lipsit, cum altfel, şi destule din rândurile PSD şi ale apropiaţilor membrilor de rând, ca şi ai “nomenclaturii” aşa de dispuse să ne “imunizeze” pe suedeze tipare de “selecţie naturală”. Dacă, drept consecinţă şi rezultat al baterii (voită provocată) pasului pe loc, s-ar ajunge, ferească Dumnezeu, la o pierdere a controlului şi ravagii letale, atunci ale cui ar fi vina şi răspunderea? Şi le-ar asuma parlamentarii, “scrofuloşi” la datorie, şi trăgătorii de sfori ai majorităţii de acolo, nu alţii decât ai PSD, plus satelitii lui? Nu numai că nu şi-ar face vreo nostra culpa, dar la “machiaverlâcurile” ce li-s pe măsură, n-ar mira pe nimeni ca tot ei să arate cu degetul”, acuzator, spre Preşedinte şi “guvernul lui”, cu Orban în frunte, căci asta e totul, orice ar fi să urmeze şi cu orice pierderi, important în ochii lor (Ciolacu &…) e doar să le servească în iminentele confruntări la urne. În priviinţa asta, nicio surpriză. Dar ce e grav este punerea în pericol a sănătăţii tuturor oamenilor României de azi, şi încă în conjugare nefastă şi cu atâtea simptome de criză economică şi socială, ele mai sunt şi învăluite în ipocrizia “democraticului” joc de scenă al sforarilor politichiei, începând chiar de la “capul” ţării: parlament, CCR, “Avocatul Poporului”. Apropo, de ce nu se sesizează pomenitul “Avocat”, dacă se dă drept “al Poporului”, pe tema “alianţei”/înhăitării PSD cu “utilul” lor “tovarăş de drum” care este Covid-19? Sau preţul acela de vieţi omeneşti pierdute, lăsate pradă Coronavirusului (indiferent de … “procente”), n-o fi cumva “plătit” de românii – popor votant?!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri