Cozi mari, vineri, de Izvorul Tămăduirii, la bisericile din tot oraşul pentru agheasmă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Cozi mari, vineri, de Izvorul Tămăduirii, la bisericile din tot oraşul pentru agheasmă

GALERIE
coada aghiasma (1)coada aghiasma (2)coada aghiasma (3)coada aghiasma (4)
 • coada aghiasma (1)
 • coada aghiasma (2)
 • coada aghiasma (3)
 • coada aghiasma (4)
- +

Mâine este Duminica Tomii, numită popular şi Paştele Morţilor.

Creştinii ortodocşi din tot Iaşul au putut merge ieri la slujba Izvorului Tămăduirii, iar apoi s-au încolonat pentru a lua spre casele lor Agheasmă mică, pe care să o folosească tot anul. Ieri, la Catedrala de pe bulevardul Ştefan cel Mare, sute de oameni au asistat la slujba care s-a încheiat la ora 11, iar apoi au stat să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Coada de oameni care aşteptau la sfântă s-a întins din biserică până în curtea Mitropoliei, fiind peste 100-150 de persoane care stăteau la coadă, alte câteva sute aşteptau să ia apă sfinţită de la cele patru-cinci butoaie amenajate la intrarea în Catedrală.

„Am venit să luăm apă sfinţită, e a doua oară când venim, că am fost şi de Boboteză. Chiar dacă a fost vremea foarte urâtă şi frig, am aşteptat până am plecat acasă cu apă sfinţită“, a spus o bătrână care aştepta în afara bisericii.

Ortodocşii au prăznuit, în prima vineri după Paşti, Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare în care se amintesc câteva mi­nuni care au fost săvârşite la un izvor care se afla în preajma Constantinopolului, într-una dintre acestea un orb recăpătându-şi vederea după ce s-a spălat pe faţă cu apa izvorului. Acest praznic este închinat Maicii Domnului şi are rolul de a arăta importanţa acestea în ceea ce biserica numeşte „lucrarea mântuirii oamenilor“. Scrierile sfinţilor părinţi amin­tesc că de-a lungul anilor izvorul a vindecat mai multe suferinţe şi răni. În popor se spune că cei care asistă la slujba specială făcută la biserică în această perioadă şi cei care citesc acatistul Izvorului Tămăduirii pot scăpa de patima alcoolului.

Mâine, ortodocşii sărbătoresc Duminica Tomii, prima duminică după Paşti, care este dedicată Apostolului Toma în calendarul ortodox şi sufletului morţilor în calendarul popular. Este o sărbătoare populară care se mai numeşte şi Paştele Morţilor, dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor, care sunt anunţaţi de către oamenii încă vii că a sosit Paştele prin faptul că aruncă coji de ouă sparte în timpul înroşitului. Se sărbătoreşte în cimitire, cinstind în amintirea morţilor.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.