Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Crăciun și Revelion fără zăpadă, Prognoza METEO

GALERIE
brad
  • brad
- +

Intervalul urmatoarelor doua saptamani (21 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016) va fi caracterizat, in general, de o vreme frumoasa, cu valori termice diurne ce se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei, in timp ce precipitatiile sub forma de ninsoare slaba vor fi prezente in majoritatea zonelor spre finalul anului, precum si in primele zile din 2016, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni si citata de Agerpres. 

In Banat, in perioada 21-28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal pentru ultima decada a lunii decembrie, respectiv o medie regionala de 5 - 9 grade ziua si intre unu si 3 grade noaptea, cu valori chiar si mai ridicate in data de 23 decembrie. Pentru sfarsitul de an, dar si in primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat maxime de la doua la 5 grade si minime intre -3 si minus un grad Celsius, in medie. Precipitatii locale, slabe cantitativ vor fi posibile in jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste, din nou, dupa 1 ianuarie.

In Crisana, vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal in aceasta perioada din an in intervalul 21-28 decembrie, astfel ca se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 4 - 8 grade si minime de zero si 3 grade, cu valori chiar mai ridicate in data de 23 decembrie. O racire a vremii este estimata a se produce dupa data de 29 decembrie, astfel ca sfarsitul acestui an si inceputul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime cuprinse intre doua si 4 grade si minime de la -4 la minus doua grade, medie regionala. In perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitatii locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa data de 1 ianuarie. 

In Transilvania, in perioada 21 - 28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal pentru ultima decada a acestei luni, respectiv o medie regionala a maximelor de 3 - 7 grade si a minimelor de pana la zero grade, cu valori chiar si mai ridicate in zilele de 23 si 24 decembrie. Pentru sfarsitul de an, dar si in primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat medii de la zero la 3 grade, ziua, si intre -7 si -3 grade noaptea. Precipitatii slabe cantitativ si trecatoare vor fi posibile in perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa 1 ianuarie. 

In Maramures, in perioada 21-28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decat ar fi normal pentru ultima decada a acestei luni, respectiv o medie regionala de 4 - 7 grade ziua si cel mult 3 grade noaptea, cu valori chiar si mai ridicate in data de 23 decembrie. Pentru sfarsitul de an, dar si in primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat maxime intre doua si 4 grade, dar si minime de intre -5 si minus doua grade, in medie. La inceputul intervalului se vor semnala ploi locale, neinsemnate cantitativ. Precipitatii slabe vor fi posibile si in perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa 1 ianuarie. 

In Moldova, in prima saptamana a intervalului de referinta, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai calda decat ar fi normal pentru ultima decada a lunii decembrie, astfel ca media maximelor va fi de 6 - 10 grade, iar a minimelor de 0 - 3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de asteptat in data de 23 decembrie. Incepand din 28 decembrie, este estimata o racire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv intre un grad si 4 grade pe timpul zilei, si intre ziua -5 si minus doua grade noaptea, mediat pe regiune. O crestere a probabilitatii pentru precipitatii temporare, slabe cantitativ este estimata dupa data de 27 decembrie.

In Dobrogea, in perioada 21-28 decembrie, dar cu precadere in primele zile ale intervalului de referinta, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice in ultima decada a acestei luni, urmand a se inregistra maxime de 5 - 11 grade si minime de la doua la 5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimata o racire a vremii, astfel ca, la sfarsitul anului, dar si in primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi in general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regionala de 3 - 5 grade ziua si intre minus doua si plus doua grade, noaptea. Precipitatii slabe vor fi posibile dupa data de 29 decembrie. 

In Muntenia, in perioada 21-27 decembrie, se va mentine vremea mult mai calda decat ar fi normal in ultima decada a acestei luni, astfel ca se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 7 - 12 grade si minime de -1 pana la 3 grade, valori chiar mai ridicate urmand a fi in zilele de 23 si 24 decembrie. Dupa data de 28 decembrie este estimata o racire a vremii ce va determina inregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv intre doua si 5 grade, ziua, si intre -4 si minus doua grade, noaptea, mediat pe regiune. Precipitatii slabe, locale vor fi posibile in perioada 28-29 decembrie si dupa data de 1 ianuarie. 

In Oltenia, vremea se va mentine mult mai calda decat in mod obisnuit in perioada 21-28 decembrie si, in special, in zilele de 23 si 24 decembrie, astfel ca se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 6 - 13 grade si minime de la -1 la 3 grade Celsius. Ulterior, sunt estimate valori in scadere, astfel ca sfarsitul de an, dar si primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiata de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regionala de pana la 5 grade, pe timpul zilei, si intre -4 si minus doua grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii locale, slabe cantitativ, va creste in zilele de 28 si 29 decembrie si dupa data de 1 ianuarie. 

La munte, in perioada 21-24 decembrie, valorile de temperatura vor fi mult mai ridicate decat cele normale in ultima decada a lunii decembrie, respectiv maxime de 3 - 8 grade si minime intre -3 si 0 grade, in medie. O racire a vremii se va produce intre 25 si 28 ianuarie, regimul termic mentinandu-se totusi peste cel obisnuit, urmand ca scaderea temperaturilor sa continue atat la sfarsitul anului, cat si in primele zile de ianuarie, cand valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3 pana la zero grade, ziua, si intre -9 si -3 grade noaptea, in medie. La inceputul intervalului vor fi precipitatii mixte in nordul Carpatilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creste in zilele de 26 si 27 decembrie si in data de 29, apoi iar in primele zile ale noului an. 

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri