Crama Calciu, ultimul tun al lui Oprisan

duminică, 01 septembrie 2002, 23:00
3 MIN
 Crama Calciu, ultimul tun al lui Oprisan

Dupa ce a cumparat-o de la Prunache, in speta de la Aispa Stars ’95, cu doar 375 de milioane de lei , presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a revindut crama Calciu cu aproape 4 miliarde de lei. Potrivit unor surse demne de incredere, tranzactia care a bagat in buzunarul lui Oprisan peste 3,5 miliarde a fost pina acum tinuta la mare secret. Se pare ca ultimul cumparator al fostei ferme a Romvitis-ului i-a girat lui Prunache un credit de peste 2 miliarde de lei, credit contractat la Banc Post Focsani. Sumele succesive la care a fost "evaluata" una dintre cele mai importante active ale falimentarei Romvitis Odobesti sint urmatoarele: 910 milioane evaluarea de catre organul de executare silita – Casa Judeteana de Pensii, 950 milioane vinzarea directa catre Aispa Stars, 375 milioane vinzarea catre Marian Oprisan, aproape 4 miliarde vinzarea de catre Marian Oprisan, cel putin 2 miliarde de lei evaluarea facuta de specialistii bancii, pentru recuperarea creditului. Care este valoarea reala a cramei Calciu ramine inca un mister si nu este exclus ca aceasta veritabila inginerie financiara sa mai ascunda si alte necunoscute.
Falimentat si vindut pe nimic, IAS-ul de la Odobesti a incaput pe mina unor afaceristi care isi pot scoate investitia vinzind citeva dintre bunurile pe care le-au gasit in incinta fermelor cumparate "la licitatie". Utilaje si vase de vin, constructii, ceva teren, sirma, spalierii si plantatia de vie care au adus dupa ele si concesionarea terenului pe o jumatate de secol, asigura noilor ciocoi care au luat in stapinire dealurile Odobestiului un inceput promitator pentru afacerile cu vin. O ferma luata la pretul unui apartament ajunge astfel sa aduca un profit de citeva miliarde investitorului agreat de institutia care are de recuperat pentru bugetul de stat datorii de zeci de mii de miliarde. Sau, in cazul de fata, intermediarului pe la care trece bunul spre destinatia finala, lasindu-i in cont un procent mai mult decit multumitor, fara ca acesta sa ridice un pai.
Calciu pentru buzunarele "baronului"
Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a cumparat crama Calciu pe 5 decembrie 2001, de la SC Aispa Stars ’95 SA. Firma lui Corneliu Prunache o achizitionase cu mai mult de o luna inainte de la Casa Judeteana de Pensii, ca bun sechestrat, scos la vinzare in contul datoriilor Romvitis Odobesti. Daca Prunache a dat pe ea 950 milioane de lei, conform actelor de executare silita, el i-a vindut-o lui Oprisan pentru doar 375 milioane de lei (sic!), un pret care nu acopera nici jumatate din investitie. Cel putin asa se arata in contractul de vinzare cumparare nr. 4635/5.XII.2001, autentificat de notarul Rodica Tanase. "Subsemnatele parti, declaram pe proprie raspundere, cunoscind consecintele ce privesc falsul in declaratii si cele cu privire la evaziunea fiscala, ca pretul declarat si mentionat in prezentul act este cel real", se mentioneaza in contractul semnat de Corneliu Prunache si Marian Oprisan.
Crama Calciu, una dintre cele mai valoroase active din patrimoniul falimentarei Romvitis Odobesti, a intrat in proprietatea lui Prunache alaturi de Vinoteca si de sistemul de apa de la Virtescoiu. Evaluatorii spun ca, in realitate, orice crama, oricit de veche, costa pe putin citeva miliarde, din cauza potentialului si a valorii intrinseci a obiectivului.
Potrivit specialistilor bancari care lucreaza in mod curent cu astfel de informatii, crama Calciu a fost evaluata initial la cel putin 3 miliarde de lei. Numai instalatiile si vasele in care se trateaza si se depoziteaza vinul sar simtitor de aceasta suma. "Ca sa faci din nou o crama costa 6-7 miliarde de lei, dar un astfel de obiectiv, oricit de vechi, face pe putin 100.000 de euro. Asta pentru ca, in afara de terenuri si imobile, investitia presupune si nenumarate alte active", ne declara, in urma cu citeva saptamini un evaluator focsanean in tema, care a preferat anonimatul.
Povestea cramei Calciu dovedeste, daca mai era nevoie, legatura strinsa intre presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, si afaceristul Prunache. Numai asa se explica motivul pentru care acesta din urma a facut o "afacere" vinzindu-i sefului CJ crama de trei ori mai ieftin. Revinzarea ei a bagat in buzunarul lui Oprisan peste 3,5 miliarde de lei, asa, cit ai bate din palme. Semne de intrebare se ridica si asupra achizitionarii de catre Prunache a activului de la Casa de Pensii, valoarea lui – 950 de milioane – atingind ridicolul pret a doua apartamente in Focsani. (Mircea NISTOR, Radu TOMESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii