Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Creatorul aspiratorului fără sac intenţionează să lanseze o maşină electrică

GALERIE
James Dyson
  • James Dyson
- +

Inventatorul britanic James Dyson a anunţat marţi că va investi circa 2 miliarde de lire pentru dezvoltarea unei maşini electrice pe care intenţionează să o comercializeze până în anul 2020, informează AFP şi DPA. "Acum doi ani şi jumătate am început să dezvolt o maşină", a explicat Dyson la Londra, în faţa jurnaliştilor adăugând că a înfiinţat o echipă formată din 400 de ingineri care lucrează la acest proiect pentru care compania sa va investi un miliard de lire (1,14 miliarde de euro) pentru dezvoltarea acumulatorului şi a încă unui miliard de lire pentru maşina în sine, scrie Agerpres.

Aceste sume fac parte dintr-un plan de investiţii de 2,5 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de euro) dezvăluit anterior de grupul care nu specificase însă despre ce proiect era vorba.  În vârstă de 70 de ani, creatorul aspiratorului fără sac, a uscătorului de păr şi a uscătorului electric de mâini nu s-a implicat niciodată până acum în sectorul de mijloacelor de transport.  Acest proiect ambiţios, desfăşurat în cel mai mare secret, se bazează pe "specialişti Dyson şi experţi din industria automobilelor", a explicat Dyson într-un comunicat.

Maşina pe care inventatorul o promite va fi foarte diferită de alte autovehicule de acelaşi gen, fiind "proiectată în întregime de Dyson". Însă, "desigur, lucrăm cu furnizori tradiţionali", a precizat el.  Dezvăluit în mod oficial, "acest proiect va creşte rapid", a adăugat Dyson care a atenţionat însă că nu va oferi "nicio informaţie'' suplimentară pentru a "păstra confidenţialitatea cu privire la specificitatea vehiculului'' său.  Dyson va decide în următoarele luni unde va fi produsă maşina sa şi a precizat că motorul este deja gata.  Grupul este foarte prezent în Marea Britanie, dar şi în Asia, arata Agerpres.

''Vom face maşina unde facem acumulatorul. Vrem să fim aproape de furnizori, lucru logic din punct de vedere logistic", a spus el fără a oferi mai multe detalii.  Grupul are aproximativ 8.500 de angajaţi în întreaga lume, inclusiv 4.000 în Marea Britanie, şi va recruta alte mii de angajaţi pentru proiectul auto, a adăugat Dyson.  Omul de afaceri a dezvăluit că proiectul maşinii electrice va fi dezvoltat în vastul campus de cercetare pe care intenţionează să îl inaugureze pe un teren care a aparţinut Royal Air Force (RAF) situat în Hullavington, în sud-vestul Angliei.

Întrebat dacă se aşteaptă să câştige bani din acest proiect, Dyson a răspuns: "Sper că da. Aceasta este ideea".  Prin lansarea propriei maşini electrice, fără ajutorul unui producător de autovehicule, Dyson urmează linia companiei americane Tesla, fondată de omul de afaceri Elon Musk. De asemenea, el va concura cu producătorii istorici de automobile care îşi intensifică eforturile în domeniul tehnologiilor electrice într-o perioadă în care multe ţări din întreaga lume îşi declară ambiţiile în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Dyson a reamintit că aproape 9.500 de persoane mor în fiecare an în capitala Marii Britanii din cauza expunerii la poluarea atmosferică, lucru confirmat de cercetătorii de la King's College din Londra.  Autorităţile britanice şi-au anunţat recent intenţia, precum Franţa, de a interzice vânzarea de autovehicule diesel sau benzină pe piaţa lor până în 2040.  Cu toate acestea, piaţa automobilelor "curate" (electrice sau hibride) este încă în minoritate în Europa de Vest unde peste 95% din noile vehicule înregistrate în 2016 rulau fie cu motorină (49,5%), fie cu benzină (45,8%), potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), precizează sursa citată.

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri