Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Credinţa fără raţiune mai este credinţă?

GALERIE
credinta
  • credinta
- +

Se pare că ”sănătoși să fim că restul se rezolvă”, nu se mai aplică în haosul zilelor din prezent. Credincioșii și-ar risca propria sănătate pentru a participa la slujba de Înviere. S-a încercat mulțumirea acestora prin obligarea unor așa-ziși voluntari care să aducă lumina sfântă în poarta casei sau ușa blocului. Este incorect, tot o expunere reprezintă și acest act. 

Curg nedumeriri legate de permisiunea de a intra în magazine și interdicția de a păși în casa Domnului. Aici se pierde rațiunea, iar credința devine habotnicie. Organismul are nevoie de hrană, e imperios necesară procurarea de alimente, în timp ce sufletul poate fi hrănit de oriunde și oricum, ținând cont mai ales și de faptul că măsurile actuale sunt temporare.

Care sunt de fapt explicațiile pentru această frenezie creată în rândul ortodocșilor?

  • Ce este interzis devine mult mai râvnit, astfel încât simplul fapt că oamenilor nu li se dă voie să meargă la slujba de Înviere reprezintă motivul revoltei, ei încercând să-și recâștige drepturile, dincolo de consecințe.
  • Teama de Dumnezeu este o altă problemă cu care credinciosul se confruntă. Ori de câte ori a înălțat o rugă și i-a fost ascultată, totul îndeplinindu-se doar datorită divinității, excluzând efortul personal, creștinul crede că tocmai acum, în vremurile grele care ne încearcă tot din cauza noastră, ceea ce vedem astăzi fiind doar mânia lui Dumnezeu, este extrem de necesar să nu întoarcă spatele Lui, ci să fie smerit, să facă totul ”ca la carte” pentru a ni se ierta păcatele și a putea reveni totul la normal. Da, exact asta e ceea ce habotnicul crede. Merităm toate astea și doar prin rugăciune se va putea termina.
  • Credinciosul care și-a pierdut rațiunea, dacă este întrebat cine e el ca individ, nu știe să spună decât că îl reprezintă doar ortodoxismul, că există o puternică apartenență la grup, se identifică cu tot ceea ce înseamnă credințele, modul de gândire, ritualurile specifice, creându-se astfel un proces al deindividualizării. În momentul în care îl ținem departe chiar și pentru o perioadă limitată, de tot ceea ce el este, nu se mai poate regăsi și trăirile dezvoltate vor fi ostile, brutale, de căutare continuă, de neconsolat.
  • Mai există și oamenii în vârstă pentru care biserica era locul de refugiu, de evadare dintr-un cotidian deprimant. Departe de copii, nepoți, lăcașul Domnului era tot ceea ce le mai rămăsese atunci când își doreau să se liniștească sau să iasă din case. Însă sănătatea primează! Dacă aveți bătrânei ca cei descriși anterior, fiți lângă ei din punct de vedere moral, ascultați-i, dați-le sfaturi, fiți înțelegători.
  • Un alt aspect ce ar duce la producerea neînțelegerii și implicit nerespectării condițiilor impuse, este legat de nivelul educației și mediul de proveniență.
  • Teama că li se va întâmpla ceva și mai rău dacă Îl nesocotesc pe Dumnezeu. Și cum Legea Atracției funcționează, iar zicala ”De ce ți-e frică, de aia nu scapi!”, este extrem de reală, iată că răul devine iminent și profețiile se autoîmplinesc pentru că inconștientul nostru va avea grijă să ne ghideze întocmai către ceea ce nu ne dorim să se întâmple, el preluând fricile noastre ca pe comenzi.
  • Rețelele de socializare creează grupuri, unite în atingerea unui obiectiv comun. Fiind ființe sociale, ne place să aderăm în cadrul unei echipe, să participăm fiecare la dezvoltarea coeziunii, a forței, a inovației și ulterior să marcăm un succes și să simțim gustul victoriei, deși absurdul este unicul cuvânt ce ar putea caracteriza tabloul enoriașilor fără rațiune.
  • Categoria în care îi putem încadra acum pe cei ce se răzvrătesc, ar fi cea a oamenilor guvernați de instanța psihicului denumită ”sinele”, responsabilă cu obținerea plăcerii imediate, satisfacerea unor nevoi iraționale. Celelalte două instanțe sunt reprezentate de ”supra-eu” ( definit de totalitatea principiilor și valorilor introiectate, situat între planul rațional și cel irațional ) și ”eul”, singurul cu rol de mediere a celor două, aflat în plan conștient. Reacțiile extreme cum sunt cele din momentul de față, inhibă cu desăvârșire, misiunea eului.

Așadar, stați acasă acum pentru a nu regreta mai târziu! Aveți în continuare libertatea de a vă ruga și de a fi ortodocși. Bucurați-vă de ea și adaptați-vă! (Monica DOBREA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri