Credinţă, speranţă şi muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Credinţă, speranţă şi muncă

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Cunoaştem destul de puţine date despre Sfînta Parascheva, ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei. Ştim doar că a trăit cu circa 1.000 de ani în urmă, într-o familie cu mare credinţă în Dumnezeu. În urma unei predici, Sf. Parascheva, pe atunci un copil în vîrstă de doar 12 ani, şi-a împărţit hainele săracilor. A fost, de fapt, momentul în care Sfînta şi-a ales drumul în viaţă: să creadă cu toată fiinţa în Dumnezeu şi să-i ajute pe oameni.

De-a lungul istoriei, mai exact de 372 de ani de cînd se află la Iaşi, Sfînta ne-a ocrotit de fiecare dată cînd ne-am dovedit mai buni cu noi şi cu ceilalţi. Din nefericire trăim într-o lume plină de pericole şi de încercări. Realitatea este că această lume abundă de imperfecţiuni, defecte, risipă incredibilă, durere. Trăim într-o lume în care cei inteligenţi nu sunt înţeleşi de cei limitaţi, trăim într-o lume în care adevăratele valori sunt ţintuite de bunul lor simţ la tăcere, iar nulităţile defilează prin toate domeniile socio-politico-economice. Şi exemple avem slavă Domnului!

Cu toţii ne dorim să ne fie un pic mai bine, dar acest - un pic mai bine - va fi doar un vis dacă vom continua să credem că drumul spre dorinţa noastră trece prin haos. Mai apoi, n-avem de unde şti ce ne rezervă viitorul. Dacă ne va aduce dificultăţi, trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă.

Vom reuşi, fiecare dintre noi doar dacă ne punem, aparent, o banală întrebare: pe ce anume ne clădim viaţa? Căci, pînă la urmă, fiecare dintre noi îşi clădeşte viaţa pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva în care ne punem nădejdea şi încrederea. Poate că acest ceva este reprezentat de propria persoană, dar să nu uităm de pilda lui moş Ion Roată, care nu pricepea spusele boierului: “Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi, pentru toţi deopotrivă.” Aşa să fie? Oare de la 1857 şi pînă astăzi, n-am înţeles nimic?

Poate mai mult ca oricând credinţei şi speranţei îi trebuie cel mai stabil suport ... munca, munca temeinică, bine făcută şi cu simţ de răspundere. Aceasta uneşte, clădeşte şi nu dezbină. Ca buni creştini ar trebui să conştientizăm că tunurile date peste noapte sunt simple castele construite pe nisipuri mişcătoare ce se dărâmă la primul val şi doar căsuţa ridicată cu sudoare pe stâncă dăinuie pentru generaţii şi generaţii.

Şi totuşi, în aceste zile de sărbătoare pentru ieşeni şi pentru întreaga Moldovă de dincoace şi de dincolo de Prut, vă îndemn dragi pelerini, distinşi invitaţi, stimaţi ieşeni să ne întoarcem cu credinţă privirea către trecut, pentru ca prin prisma acestuia, cu speranţă să ne făurim viitorul. Vă doresc tuturor, Sărbători cu pace în suflet, iubire, speranţă şi lumină!

  Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.