Credinţă, speranţă şi muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Credinţă, speranţă şi muncă

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Cunoaştem destul de puţine date despre Sfînta Parascheva, ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei. Ştim doar că a trăit cu circa 1.000 de ani în urmă, într-o familie cu mare credinţă în Dumnezeu. În urma unei predici, Sf. Parascheva, pe atunci un copil în vîrstă de doar 12 ani, şi-a împărţit hainele săracilor. A fost, de fapt, momentul în care Sfînta şi-a ales drumul în viaţă: să creadă cu toată fiinţa în Dumnezeu şi să-i ajute pe oameni.

De-a lungul istoriei, mai exact de 372 de ani de cînd se află la Iaşi, Sfînta ne-a ocrotit de fiecare dată cînd ne-am dovedit mai buni cu noi şi cu ceilalţi. Din nefericire trăim într-o lume plină de pericole şi de încercări. Realitatea este că această lume abundă de imperfecţiuni, defecte, risipă incredibilă, durere. Trăim într-o lume în care cei inteligenţi nu sunt înţeleşi de cei limitaţi, trăim într-o lume în care adevăratele valori sunt ţintuite de bunul lor simţ la tăcere, iar nulităţile defilează prin toate domeniile socio-politico-economice. Şi exemple avem slavă Domnului!

Cu toţii ne dorim să ne fie un pic mai bine, dar acest - un pic mai bine - va fi doar un vis dacă vom continua să credem că drumul spre dorinţa noastră trece prin haos. Mai apoi, n-avem de unde şti ce ne rezervă viitorul. Dacă ne va aduce dificultăţi, trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă.

Vom reuşi, fiecare dintre noi doar dacă ne punem, aparent, o banală întrebare: pe ce anume ne clădim viaţa? Căci, pînă la urmă, fiecare dintre noi îşi clădeşte viaţa pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva în care ne punem nădejdea şi încrederea. Poate că acest ceva este reprezentat de propria persoană, dar să nu uităm de pilda lui moş Ion Roată, care nu pricepea spusele boierului: “Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi, pentru toţi deopotrivă.” Aşa să fie? Oare de la 1857 şi pînă astăzi, n-am înţeles nimic?

Poate mai mult ca oricând credinţei şi speranţei îi trebuie cel mai stabil suport ... munca, munca temeinică, bine făcută şi cu simţ de răspundere. Aceasta uneşte, clădeşte şi nu dezbină. Ca buni creştini ar trebui să conştientizăm că tunurile date peste noapte sunt simple castele construite pe nisipuri mişcătoare ce se dărâmă la primul val şi doar căsuţa ridicată cu sudoare pe stâncă dăinuie pentru generaţii şi generaţii.

Şi totuşi, în aceste zile de sărbătoare pentru ieşeni şi pentru întreaga Moldovă de dincoace şi de dincolo de Prut, vă îndemn dragi pelerini, distinşi invitaţi, stimaţi ieşeni să ne întoarcem cu credinţă privirea către trecut, pentru ca prin prisma acestuia, cu speranţă să ne făurim viitorul. Vă doresc tuturor, Sărbători cu pace în suflet, iubire, speranţă şi lumină!

  Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.