anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Credinţă, speranţă şi muncă

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Cunoaştem destul de puţine date despre Sfînta Parascheva, ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei. Ştim doar că a trăit cu circa 1.000 de ani în urmă, într-o familie cu mare credinţă în Dumnezeu. În urma unei predici, Sf. Parascheva, pe atunci un copil în vîrstă de doar 12 ani, şi-a împărţit hainele săracilor. A fost, de fapt, momentul în care Sfînta şi-a ales drumul în viaţă: să creadă cu toată fiinţa în Dumnezeu şi să-i ajute pe oameni.

De-a lungul istoriei, mai exact de 372 de ani de cînd se află la Iaşi, Sfînta ne-a ocrotit de fiecare dată cînd ne-am dovedit mai buni cu noi şi cu ceilalţi. Din nefericire trăim într-o lume plină de pericole şi de încercări. Realitatea este că această lume abundă de imperfecţiuni, defecte, risipă incredibilă, durere. Trăim într-o lume în care cei inteligenţi nu sunt înţeleşi de cei limitaţi, trăim într-o lume în care adevăratele valori sunt ţintuite de bunul lor simţ la tăcere, iar nulităţile defilează prin toate domeniile socio-politico-economice. Şi exemple avem slavă Domnului!

Cu toţii ne dorim să ne fie un pic mai bine, dar acest - un pic mai bine - va fi doar un vis dacă vom continua să credem că drumul spre dorinţa noastră trece prin haos. Mai apoi, n-avem de unde şti ce ne rezervă viitorul. Dacă ne va aduce dificultăţi, trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă.

Vom reuşi, fiecare dintre noi doar dacă ne punem, aparent, o banală întrebare: pe ce anume ne clădim viaţa? Căci, pînă la urmă, fiecare dintre noi îşi clădeşte viaţa pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva în care ne punem nădejdea şi încrederea. Poate că acest ceva este reprezentat de propria persoană, dar să nu uităm de pilda lui moş Ion Roată, care nu pricepea spusele boierului: “Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi, pentru toţi deopotrivă.” Aşa să fie? Oare de la 1857 şi pînă astăzi, n-am înţeles nimic?

Poate mai mult ca oricând credinţei şi speranţei îi trebuie cel mai stabil suport ... munca, munca temeinică, bine făcută şi cu simţ de răspundere. Aceasta uneşte, clădeşte şi nu dezbină. Ca buni creştini ar trebui să conştientizăm că tunurile date peste noapte sunt simple castele construite pe nisipuri mişcătoare ce se dărâmă la primul val şi doar căsuţa ridicată cu sudoare pe stâncă dăinuie pentru generaţii şi generaţii.

Şi totuşi, în aceste zile de sărbătoare pentru ieşeni şi pentru întreaga Moldovă de dincoace şi de dincolo de Prut, vă îndemn dragi pelerini, distinşi invitaţi, stimaţi ieşeni să ne întoarcem cu credinţă privirea către trecut, pentru ca prin prisma acestuia, cu speranţă să ne făurim viitorul. Vă doresc tuturor, Sărbători cu pace în suflet, iubire, speranţă şi lumină!

  Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.