Credinţă, speranţă şi muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Credinţă, speranţă şi muncă

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Cunoaştem destul de puţine date despre Sfînta Parascheva, ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei. Ştim doar că a trăit cu circa 1.000 de ani în urmă, într-o familie cu mare credinţă în Dumnezeu. În urma unei predici, Sf. Parascheva, pe atunci un copil în vîrstă de doar 12 ani, şi-a împărţit hainele săracilor. A fost, de fapt, momentul în care Sfînta şi-a ales drumul în viaţă: să creadă cu toată fiinţa în Dumnezeu şi să-i ajute pe oameni.

De-a lungul istoriei, mai exact de 372 de ani de cînd se află la Iaşi, Sfînta ne-a ocrotit de fiecare dată cînd ne-am dovedit mai buni cu noi şi cu ceilalţi. Din nefericire trăim într-o lume plină de pericole şi de încercări. Realitatea este că această lume abundă de imperfecţiuni, defecte, risipă incredibilă, durere. Trăim într-o lume în care cei inteligenţi nu sunt înţeleşi de cei limitaţi, trăim într-o lume în care adevăratele valori sunt ţintuite de bunul lor simţ la tăcere, iar nulităţile defilează prin toate domeniile socio-politico-economice. Şi exemple avem slavă Domnului!

Cu toţii ne dorim să ne fie un pic mai bine, dar acest - un pic mai bine - va fi doar un vis dacă vom continua să credem că drumul spre dorinţa noastră trece prin haos. Mai apoi, n-avem de unde şti ce ne rezervă viitorul. Dacă ne va aduce dificultăţi, trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă.

Vom reuşi, fiecare dintre noi doar dacă ne punem, aparent, o banală întrebare: pe ce anume ne clădim viaţa? Căci, pînă la urmă, fiecare dintre noi îşi clădeşte viaţa pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva în care ne punem nădejdea şi încrederea. Poate că acest ceva este reprezentat de propria persoană, dar să nu uităm de pilda lui moş Ion Roată, care nu pricepea spusele boierului: “Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi, pentru toţi deopotrivă.” Aşa să fie? Oare de la 1857 şi pînă astăzi, n-am înţeles nimic?

Poate mai mult ca oricând credinţei şi speranţei îi trebuie cel mai stabil suport ... munca, munca temeinică, bine făcută şi cu simţ de răspundere. Aceasta uneşte, clădeşte şi nu dezbină. Ca buni creştini ar trebui să conştientizăm că tunurile date peste noapte sunt simple castele construite pe nisipuri mişcătoare ce se dărâmă la primul val şi doar căsuţa ridicată cu sudoare pe stâncă dăinuie pentru generaţii şi generaţii.

Şi totuşi, în aceste zile de sărbătoare pentru ieşeni şi pentru întreaga Moldovă de dincoace şi de dincolo de Prut, vă îndemn dragi pelerini, distinşi invitaţi, stimaţi ieşeni să ne întoarcem cu credinţă privirea către trecut, pentru ca prin prisma acestuia, cu speranţă să ne făurim viitorul. Vă doresc tuturor, Sărbători cu pace în suflet, iubire, speranţă şi lumină!

  Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.