Creditele contractate de ieşeni sunt abia la 73% faţă de începutul crizei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Creditele contractate de ieşeni sunt abia la 73% faţă de începutul crizei

Volumul creditelor restante sunt cifrate la 7,4% din total împrumuturilor acordate în judeţ.

GALERIE
GHISEU_BANCI_CREDIT_IMPRUMUT
  • GHISEU_BANCI_CREDIT_IMPRUMUT
- +

Valoarea cumulată a creditelor pentru consum ale ieşenilor este la 73% din cuantumul înregistrat înainte de criză, în septembrie 2008. În total, ieşenii au împrumutat de la bănci credite de consum ce totalizează 1,9 miliarde lei. 

La capitolul depozite bancare ieşenii stau însă mult mai bine comparativ cu anul 2008. În decursul a şapte ani economiile plasate de locuitorii judeţului sub formă de depozite au crescut de 2,5 ori. Astfel, dacă în septembrie 2008 ieşenii aveau în bănci depozite în valoare de 1,2 miliarde de lei, acum acestea depăşesc cuantumul de 3 miliarde lei. În primele nouă luni ale acestui an ieşenii s-au împrumutat în monedă naţională de 506 milioane lei, potrivit celei mai recente statistici date publicităţii de Banca Naţională a României (BNR). În total, valoarea creditelor în lei şi valută acordate de bănci locuitorilor judeţului se apropie de pragul de 7,5 miliarde lei, dintre care 3,2 miliarde lei reprezintă împrumuturile în moneda naţională. Din cele circa 3,2 miliarde lei acordate la Iaşi sub formă de credit în monedă naţională, mai bine de 60% din cuantum îl reprezintă datoriile populaţiei către instituţii bancare. Ieşenii care s-au împrumutat în monedă naţională pentru achiziţionarea unei locuinţe au de plătit în total aproape 687,5 milioane lei. Pe de altă parte, în prezent, 7,4 procente din creditele în lei din judeţ, însumând 239 milioane lei, figurează în evidenţa BNR ca fiind restante.

 
 
Creditele de consum sunt în scădere
 
 

De la începutul acestui an, la Iaşi, cuantumul împrumuturilor accesate în valută a scăzut de la 4,7 miliarde lei, în luna ianuarie, până la 4,2 miliarde lei, în septembrie. 43% din aceste credite figurează în dreptul agenţilor economici din judeţ. Scăderea cea mai însemnată se constată la capitolul credite de consum: 1,1 miliarde de lei în valută datorau ieşenii la începutul acestui an faţă de doar 0,8 miliarde lei în luna septembrie. Dacă în cazul creditelor în lei primează cele de consum, ieşenii care s-au împrumutat în valută s-au îndreptat cu predilecţie spre creditele necesare achiziţionării unei locuinţe, având de returnat băncilor aproape 1,4 miliarde de lei. La nivel naţional, stocul total de credite acordate de bănci populaţiei şi firmelor a ajuns la valoarea de 216,7 miliarde lei. Din cele 3 miliarde lei plasate de ieşeni sub formă de depozite, peste 90% din cuantum aparţin persoanelor fizice. La nivel naţional, la finele primelor nouă luni ale acestui an, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) garanta un număr de 14.732.819 deponenţi, din care 13.829.465 persoane fizice şi 903.354 persoane juridice. Aproape 16.000 de companii, în special întreprinderi mici şi mijlocii, aveau la finele lunii septembrie depozite de peste 100.000 de euro constituite la băncile participante la Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB), potrivit Ziarului Financiar. Numă­rul acestora este în creştere cu circa 2.500 faţă de aceeşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de fond, citate de publicaţia menţionată. La 30 septembrie 2015, instituţiile de credit participante la FGDB concentrau depozite în sumă de 280,1 miliarde lei, în timp ce la sucursalele băncilor străine din România erau deţinute depozite în sumă de 31,7 miliarde lei, potrivit centralizării Fondului. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.