Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creditele vor urca cu aproape 6%, estimează Banca Transilvania

GALERIE
credite
  • credite
- +

Creditul neguvernamental (cel acordat populaţiei şi companiilor) ar putea creşte cu dinamici anuale de 5,9% în 2018, 3,3% în 2019 şi 2,9% în 2020, conform unui scenariu macroeconomic al Băncii Transilvania - BT.

Aceste ritmuri sunt inferioare celor prognozate pentru depozite: 10,2% în 2018, 9,6% în 2019 şi 9,2% în 2020, se estimează în analiza BT, semnată de Andrei Rădulescu, economistul-şef al băncii cu sediul central la Cluj-Napoca. Soldul creditului neguvernamental a crescut pentru a şaptea lună la rând în iulie, cu 0,4% faţă de iunie, la 243,3 miliarde de lei (nivel record), conform datelor comunicate de Banca Naţională a României (BNR), vineri, citate de BT.

Evoluţia a fost determinată de majorarea soldului creditului neguvernamental denominat în moneda naţională cu un ritm lunar de 0,8% la 159 de miliarde de lei, pe fondul creşterii componentei persoane fizice cu 1,7% lună/lună, la 90,4 miliarde de lei (segmentul companii s-a ajustat cu 0,3% la 68,7 miliarde de lei). Pe de altă parte, soldul creditului neguvernamental în valută a scăzut cu un ritm lunar de 0,5%, la 84,3 miliarde de lei, în contextul declinului componentei persoane fizice cu 1,6% lună/lună, la 38,8 miliarde de lei.

Pe segmentul companii s-a consemnat o creştere cu 0,5% lună/lună, la 45,6 miliarde de lei. În dinamica an/an, soldul creditului neguvernamental total a decelerat de la 6,8% în iunie la 6,6% în iulie. „Se evidenţiază majorarea creditului neguvernamental în lei, cu 14,8% an/an (ritm în decelerare de la 15,3% an/an în iunie), evoluţie susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, creşterea veniturilor populaţiei, continuarea ciclului investiţional şi ameliorarea ofertei de servicii bancare. Componentele populaţie şi companii au urcat cu 21,3% an/an, respectiv 7,1% an/an”, se explică în analiza BT.

Pe de altă parte, soldul creditului denominat în valută a continuat să se ajusteze în iulie, dar cu o dinamică an/an, în atenuare la 6%: pe segmentele populaţie şi companii s-au consemnat ritmuri anuale de declin de 10.4%, respectiv 1.9%. Prin urmare, soldul creditului neguvernamental total a crescut cu 6,5% an/an în primele şapte luni din 2018, pe fondul majorării componentei în lei cu 15,8% an/an (pe segmentul valutar s-a înregistrat o ajustare cu 6,9% an/an).

„În abordarea alternativă, soldul creditului acordat populaţiei a crescut cu 6% ytd, la 129,1 miliarde de lei, în perioada ianuarie-iulie 2018. Se evidenţiază majorarea creditului ipotecar cu 6,3% ytd la 70,3 miliarde de lei (nivel record), pe fondul derulării Programului Prima Casă. Totodată, soldul creditului de consum a urcat cu 5,9% ytd la 57 miliarde de lei, în primele şapte luni din 2018 (cel mai ridicat nivel din decembrie 2012), evoluţie influenţată de nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare şi majorarea venitului real disponibil al populaţiei”, se subliniază în analiza BT. Creditul acordat companiilor a urcat cu 3,3%, la 114,2 miliarde de lei, în intervalul ianuarie-iulie 2018, potrivit calculelor BT.

La final de iulie, ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 65,3%. Pe de altă parte, statisticile BNR indică ajustarea soldului depozitelor neguvernamentale cu un ritm lunar de 0,8%, la 310,4 miliarde de lei în iulie. „Evoluţia a fost determinată de declinul soldului depozitelor denominate în lei cu 1,4% lună/lună la 206,5 miliarde de lei, pe fondul ajustării componentei companii cu 3,5% la 91,6 miliarde de lei, dat fiind nivelul redus al ratelor reale de dobândă”, se mai explică în analiza BT.

Pe de altă parte, soldul depozitelor în valută a urcat cu 0,4% lună/lună, la 103,9 miliarde de lei. Dinamica an/an a soldului depozitelor neguvernamentale s-a temperat de la 12,4% în iunie la 10,9% în iulie, conform analizei BT: componentele lei şi valută au urcat cu 8,5%, respectiv 16,1%. „Astfel, raportul credite/depozite a crescut de la 77,5% în iunie la 78,4% în iulie (maximul din noiembrie), cu următoarea distribuţie: 77% la lei, 81,1% la valută”, se precizează în analiza BT.

„Statisticile arată continuarea tendinţei de creştere a creditării şi ajustarea depozitelor neguvernamentale în iulie, pe fondul nivelului redus al ratelor reale de dobândă (majorarea ratelor nominale a fost contrabalansată de inflaţia ridicată)”, se mai scrie în analiza BT. Oferta de monedă (indicatorul M3 - masa monetară în sens larg) a scăzut cu un ritm lunar de 0,6%, la 360,1 miliarde de lei în iulie, evoluţie determinată de ajustarea activelor interne nete cu 1,5%, la 201,3 miliarde de lei, se menţionează în analiza BT, pe baza datelor de la BNR. „Activele externe nete au crescut cu 0,6% lună/lună la 158,8 miliarde de lei. În dinamica an/an, indicatorul M3 a decelerat de la 12,8% în iunie la 11% în iulie: activele externe nete şi activele interne nete au urcat cu 2,6%, respectiv cu 18,7%”, mai arată analiza BT.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri