Creditorii au ascultat H.I.T. după H.I.T. până s-au trezit lefteri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Creditorii au ascultat H.I.T. după H.I.T. până s-au trezit lefteri

GALERIE
economii-mana-bani
  • economii-mana-bani
- +

O ieşeancă împreună cu asociatul său italian au lăsat prin intermediul firmelor lor Etna Impex şi H.I.T. RO datorii imense către creditori. Acum firmele şi băncile care i-au împrumutat se chinuie să recupereze din restanţe, dar patrimoniul pe care îl pot executa este unul de o valoare foarte redusă.

 

O antreprenoare din Iaşi a devenit împreună cu partenerul italian de afaceri ţinta a zeci de creditori pe care i-au lăsat cu ochii în soare. Acum, executorii judecătoreşti încearcă din răsputeri să găsească active ale societăţii pe care să le valorifice în vederea recuperării datoriilor. Ieşeanca Gianina Aionoaie şi italianul Maurizio Guarisco au intrat în afaceri spre sfârşitul anilor 90, când au înfiinţat firma Etna Impex cu domeniul de activitate în comerţul cu maşini agricole, echipamente şi furnituri, pe care mai târziu aveau să îl schimbe în rindeluirea lemnului. Trei ani mai târziu, cei doi aveau să mai înfiinţeze o altă firmă, H.I.T. RO, prin care se ocupau de comerţul cu material lemnos, materiale de construcţii şi echipamente sanitare. Cu această firmă, cei doi au avut rezultate financiare interesante, dar numai până în 2010, când au intrat în insolvenţă, iar creditorii s-au năpustit, rând pe rând, la masa credală. Majoritatea creditorilor sunt firme din Italia, care au alimentat cu echipamente şi materiale firma debitoare, şi bănci care au acordat credite. Cea mai importantă datorie născută dintr-un credit este de peste 3,5 milioane lei către Alpha Bank. În total, firma are de restituit datorii de circa 19 milioane lei, dar prea puţine active din care acestea să fie acoperite. Cele mai consistente sume ce trebuie înapoiate sunt de 5,8 milioane lei către bugetul de stat, 2,9 milioane lei către TR B Ponteggi sau 2,3 milioane lei către Serpellioni SEC. În utlimele luni, executorii judecătoreşti au încercat să valorifice o păşune de 9.000 mp din Bârnova, însă cum nu au existat ofertanţi, la începutul anului viitor va fi organizată o nouă licitaţie. Terenul urmează să fie introdus în intravilanul extins al satului Todirel, comuna Bârnova, iar preţul preţul de pornire a licitaţiei este de 253.050 lei, respectiv 75% din preţul stabilit conform raportului de expertiză. Licitaţia va avea loc pe data de 23 ianuarie 2014, ora 12, la sediul executorilor judecătoreşti Dragoş Iovu şi Cirprian Sârbu de pe strada Sf Lazăr, nr. 27. Imobilul descris anterior a fost pus gaj de Gianina Aionoaie care a contractat în 2008 un credit de la Banca Transilvania – Sucursala Iaşi, care a solicitat executarea silită a acestuia pentru un rest de plată de 134.470 euro, sumă în care sunt incluse dobânda şi penalităţile. La această sumă se vor mai adăuga încă 12.000 lei reprezentând cheltuieli de executare silită. Cu excepţia acestui teren, executorii au mai scos la vânzare un teren de 935 mp şi o clădire de pe strada Ciprian Porumbescu, sediul firmei Etna Impex, şi o hală din Mirsolava unde era depozitat materialul lemnos.
 
Ce spun cifrele
 
Potrivit ultimului bilanţ, depus la Fisc pentru anul 2012, firma H.I.T RO nu a mai desfăşurat nicio activitate economică şi figura doar cu datorii de 19,1 milioane lei. Declinul companiei a început în 2010, când a înregistrat pierderi de circa trei milioane lei, în condiţiile în care în anii anteriori derula afaceri de 20 de milioane lei şi rămânea cu profit de circa un milioan lei net. Cu cealaltă firmă, Etna Impex, încă funcţională, cei doi antreprenori aveau afaceri de ordinul sutelor de mii de lei şi de obicei înregistrau pierderi. Totuşi, prin această firmă, Aionoaie şi Guarisco Maurizio controlau o firmă din Marea Britanie împreună cu două companii off-shore din Panama, Jalfa SA şi Sukia SA. Legăturile cu aceste firme sunt oarecum ciudate, dacă avem în vedere faptul că firma Brookmerit Limited din UK are sediul la aceeaşi adresă cu alte peste 1.200 de companii. Totodată, administratorul celor două firme din Panama, Simona Luca, mai deţine alte cel puţin 20 astfel de firme prin care derulează afaceri sau tranzacţionează sume importante. Gianina Aionoaie nu a putut fi contactată pentru a oferi detalii referitor la aceste relaţii de afaceri.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Cosmin PAȘCA

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Eschive

Codrin Liviu CUȚITARU

Eschive

„A venit nenorocita asta de pandemie, şcoala a trecut on-line, iar eu nu m-am mai putut eschiva. Am fentat o vreme sistemul cu lozinca defecţiunilor tehnice, dar nu mi-a mers mult. Studenţii au început să mă caute insistent şi am fost nevoit să-mi închid toate canalele de comunicare. Am dispărut pur şi simplu. Ca atare, a apărut deunăzi zvonul că profesorul Şmen ar fi decedat. Am alergat îngrozit la decanat, la rectorat, la serviciile de personal, pentru a le semnala că informaţia era aberantă. Sunt viu, pentru numele lui Dumnezeu!”

Economisirea în timpul pandemiei

Alin ANDRIEȘ

Economisirea în timpul pandemiei

Indiferent de comportamentul de consum şi de economisire pe care îl aveam înainte (super-economisitor sau mare cheltuitor), pandemia a avut un impact major asupra noastră şi a reprezentat un moment critic care va influenţa pe termen lung modul în care ne vom gestiona finanţele personale.

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

pulspulspuls

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Un amic de-al amicului Archibald Tănase ne-a tras de mânecă ieri pe la amiaz’ să ne întrebe dacă am văzut postarea aia nervoasă şi cleioasă la adresa noastră scrisă de dom’ premare Chirica. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.