De Business

Punem punctul pe știi

Creditorii au de cules din Grădina Ursului SRL 1,1 milioane lei

miercuri, 15 iulie 2015, 01:50
2 MIN
 Creditorii au de cules din Grădina Ursului SRL 1,1 milioane lei

Societatea cu profil agricol a primit şi o finanţare de la Uniunea Europeană pe care acum treubuie să o returneze din cauză că nu a îndeplinit obligaţiile asumate prin contract.

Insolvenţa a lovit în plin un mic fermier din Târgu Frumos, care a accesat un proiect european pentru a-şi creşte afacerea prin care cultiva şi comercializa legume. Ciprian Florici a înfiinţat firma Grădina Ursului în noiembrie 2005, având ca domeniu de activitate „creşterea legumelor şi a pepenilor, a rădăcinoaselor şi a tuberculilor”. În primul an de activitate doar a investit şi a acumulat pierderi de 10.000 lei şi datorii de peste 500.000 lei. În 2007, cuantumul datoriilor s-a dublat, iar cifra de afaceri de doar 74.600 lei nu ìi asigura un parcurs fericit al afacerii, mai ales ca şi pierderile crescuseră de aproape patru ori.

În următorii ani, cifra de afaceri a crescut, însă de o creştere au avut parte şi pierderile, care în 2010 ajunseseră la circa 250.000 lei, în timp ce datoriile oscilau în jurul sumei de 750.000 lei. Anul 2012 a fost ultimul în care societatea din Târgu Frumos a depus bilanţ contabil pentru activitatea desfăşurată, iar din acest document reiese că firma a avut afaceri 0 şi active imobilizante de 712.000 lei, care ar fi permis, teoretic, acoperirea aproape în totalitate a pasivului. În urmă cu un an, societatea a ajuns în insolvenţă, iar în luna aprilie a acestui an, judecătorul sindic a admis intrarea în procedura generală a ainsolvenţei, numind în calitate de lichidator pe Dan Nistor Niţescu, asociat coordonator al ACORD SPRL.

Recent, lichidatorul a definitivat şi tabelul creditorilor, din care reiese că datoriile firmei au crescut faţă de ultimul bilanţ contabil până la 1,11 milioane lei, cea mai mare datorie fiind înregistrată la bugetul de stat. Concret, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi are de „cules” din Grădina Ursului circa 520.000 lei. O sumă apropiată, respectiv 503.000 lei, are de recuperat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (n.r. – AFIR, fosta APDRP), care a aprobat proiectul depus de administratorul Ciprian Florici. De asemenea, societatea Grădina Ursului are de achitat şi la bugetul local al oraşului Târgu Frumos 4.638 lei cu titlu de taxe şi impozite locale neachitate şi 21.170 lei la E.ON Energie România, în contul energiei electrice folosite în derularea afacerii. Ultimul creditor este o instituţie bancară, Nextebank, de unde fermierul a accesat un împrumut din care mai are de returnat circa 66.000 lei. Potrivit portalului instanţelor de judecată, următorul termen în dosar, după publicarea tabelului definitiv de creanţe, este stabilit pentru data de 21 octombrie 2015.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii