Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creditorul majoritar cere schimbarea administratorilor de la o mare firmă din Iaşi

Solicitarea AAAS de a renunţa la serviciile Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency va fi supusă la vot marţi la ora 13.

GALERIE
Eduard Pascal Fortus (8)
  • Eduard Pascal Fortus (8)
- +

Creditorul majoritar de la Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) vrea să schimbe echipa de practicieni în insolvenţă care administrează activitatea combinatului din noiembrie 2013. De când Eduard Pascal (FOTO), coordonator al Eurobusiness LRJ SPRL, şi Elena Buştea, reprezentant al ISD Insolvency, au fost numiţi pentru a administra firma şi a propune un plan de salvare, rezultatele financiare trimestriale nu au coincis deloc cu cifrele preconizate.

Contactată telefonic de reporterul „Ziarul de Iaşi”, unul din practicienii în insolvenţă de la Fortus, Elena Buştea, nu a dorit să ofere detalii despre motivele AAAS de a solicita schimbarea, menţionând că se află în timpul unei şedinţe. „În calitatea sa de creditor majoritar, AAAS a solicitat printr-o adresă scrisă convocarea Comitetului Creditorilor, cu scopul de a înlocui consorţiul de practicieni în insolvenţă care adminsitrează în prezent combinatul. Nu vă pot da detalii despre motivaţie, sunt într-o şedinţă, mă scuzaţi”, a declarat Elena Buştea.

 
 
Administratorii se plâng de lipsă de susţinere
 
 
În convocatorul publicat recent, practicienii în insolvenţă sunt de părere că nu există un motiv temeinic pentru care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, acţionar majoritar la Fortus şi preşedinte al Comitetului Creditorilor, doreşte această schimbare . „Chiar dacă nu există nici un motiv temeinic de înlocuire a administratorilor judiciari, în accepţiunea art. 22, alin. 2 din Legea nr. 85/2006, demersurile recente ale AAAS Bucureşti arată lipsa de susţinere a administratorilor judiciari. Date fiind aceste elemente, şi mai ales ţinând cont de adresa nr. 15/18314/03.06.2015, provenită de la AAAS Bucureşti, şi de bunul mers al procedurii privind pe debitorul FORTUS SA, în vederea deblocării situaţiei ivite, administratorii judiciari au procedat la convocarea prezentei şedinţe a comitetului creditorilor debitoarei FORTUS SA”, potrivit convocatorului publicat de adminsitratorul judiciar. Acelaşi document arată că şedinţa Comitetului Creditorilor va aveal loc la sediul Eurobusiness marţi, 9 iunie, ora 13.00, şi va avea pe ordinea de zi două puncte: mandatarea AAAS pentru formularea cererii de înlocuire a adminsitratorilor judiciari şi înlocuirea administratorilor judiciari potrivit dispoziţiilor art. 22, alin. 2 din Legea 85/2006. Conform articolului respectiv, „în orice stadiu al procedurii, judecătorul sindic, din oficiu sau la cererea comitetului creditorilor, îl poate înlocui pe administratorul judiciar, prin încheiere motivată, pentru motive temeinice. Încheierea de înlocuire se pronunţă în camera de consiliu, de urgenţă, cu citarea administratorului judiciar şi a comitetului creditorilor”.
 
 
„Mă gândesc că AAAS are nişte argumente solide”
 
 
Astfel, deşi schimbarea necesită existenţa unor „motive temeinice” pentru înlocuire, administratorul judiciar este de părere, în convocator, că aceste motive nu există, de fapt. „Am citit şi eu convocatorul, mi s-a părut emoţionant. Prima oară Fortus a intrat în insolvenţă în 2007, sunt opt ani şi jumătate de când Fortus se chinuie cu această procedură greoaie, iar consorţiul actual de practicieni este a patra echipă prezentă în combinat. În această perioadă tot n-au fost plătite salariile. Noi am spus de la început că planul de reorganizare propus de acest consorţiu şi am cerut schimbarea încă din aprilie anul trecut, acum a conştientizat şi AAAS”, a comentat informaţia Florin Rugină, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus. De partea cealaltă, reprezentantul celui de-al doilea creditor ca importanţă a creanţei, Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale, nu a dorit să avanseze un răspuns concret în privinţa votului de înlocuire a administratorilor judiciari. „Abia acum aflu despre această adunare, ştiţi cum e, la noi ajung după două - trei zile aceste informaţii. Vom analiza şi vom vedea care va fi poziţia noastră, oricum, mă gândesc că AAAS are nişte argumente solide dacă a solicitat această schimbare”, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al Iaşului.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri