anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Creditul “Noua Casă”: câte solicitări sunt în tot judeţul Iaşi

GALERIE
credit casa
 • credit casa
- +

„Nu au fost ani în care să fie atât de multe cereri, aprobări, plafon epuizat la nici două luni de la operaţionalizarea programului”, susţine şeful FNGCIMM.

Avalanşă de cereri din partea ieşenilor pentru achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat. După aproape o lună şi jumătate de când programul «Noua Casă» pe anul 2021 a devenit operaţional, la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate 1.142 de solicitări de credite, dintre care 1.066 au fost aprobate, conform datelor transmise la solicitarea „Ziarului de Iaşi” de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Valoarea totală a garanţiilor acordate prin program se ridică la 145,5 milioane de lei, ne-au transmis oficialii FNGCIMM. Spre comparaţie, în anul 2020, la o lună după debutul programului, doar 13 familii din judeţul Iaşi îşi cumpăraseră o locuinţă printr-un credit garantat de stat, suma totală a garanţiilor acordate de FNGCIMM ridicându-se pe atunci la circa 3,2 milioane de lei.  «Noua Casă 2021» are un plafon total de garanţii de 1,5 miliarde de lei, disponibil până la finele anului. La nivel naţional, FNGCIMM a acordat aproape 5.000 de garanţii de la sfârşitul lunii martie a acestui an şi până la data de 20 mai, cu o valoare a garanţiilor de aproximativ 646 milioane de lei.

Cititi si: “Noua Casă” a debutat timid la Iaşi: doar 13 familii au primit finanţare

La nivelul judeţului Iaşi mai este disponibil 63,4% din plafon, ne-a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, însă dacă ne raportăm la nivel naţional, săptămâna aceasta se estimează că se va epuiza jumătate din plafon. „Nu au fost ani în care să fie atât de multe cereri, aprobări, plafon epuizat la nici două luni de la operaţionalizarea programului. Chiar şi la nivelul judeţului Iaşi se înregistrează un record în acest sens, cu 1.066 de credite deja aprobate”, a declarat Dumitru Nancu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Programul «Noua Casă» a fost introdus în anul 2020, după ce Guvernul a înlocuit vechiul program intitulat «Prima Casă». Creditul se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care se poate accesa este de 66.500 de euro pentru locuinţe a căror preţ este de maximum 70.000 de euro (avansul solicitat fiind de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%), respectiv 119.000 de euro pentru locuinţe a căror preţ este de maximum 140.000 de euro (în acest caz avansul solicitat fiind de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%). Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000 /140.000 de euro, însă cu o condiţie: achitarea diferenţei din surse proprii. Potrivit directorului general al FNGCIMM, s-au înscris în program 14 bănci, cu două mai multe faţă de anul trecut.  

Cititi si: Patronilor ieşeni li s-a lungit “gâtul” în aşteptarea banilor din programul IMM Invest

De anul acesta, persoanele care au solicitat achiziţia unei locuinţe cu credit prin programul «Noua Casă» pot monitoriza stadiul aprobării garantării prin intermediul unei aplicaţii web. „Una dintre modificările substanţiale pe acest an este digitalizarea completă a programului «Noua Casă». Acum, termenul de aprobare a garanţiei este de maximum 48 de ore de la transmiterea solicitării de garantare de către finanţatorii înscrişi în program. Fiecare beneficiar poate urmări situaţia dosarului săcu ajutorul aplicaţiei disponibile pe site-ul nostru, unde va vedea în ce stadiu se află dosarul, este la bancă, la Fond etc. (...) Se estimează că săptămâna aceasta programul «Noua Casă» va ajunge la jumătate din plafon epuizat, adică vom avea garanţii de 750 milioane de lei în nici două luni de la operaţionalizare, o sumă record”, a completat Dumitru Nancu.  

Dacă doriţi să aplicaţi pentru un credit «Noua Casă» trebuie să vă încadraţi în una dintre cele două situaţii: fie nu deţineţi în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă, fie deţineţi în proprietate cel mult o locuinţă, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziţionată prin programul «Prima Casă». 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.