De Sănătate

Punem punctul pe știi

Creierul funcționează mai bine când e frig afară, spune dr. Lucian Eva, dar excesele sunt periculoase

miercuri, 20 noiembrie 2024, 03:00
3 MIN
 Creierul funcționează mai bine când e frig afară, spune dr. Lucian Eva, dar excesele sunt periculoase

Dr. Lucian Eva, neurochirurg, spune că cele mai bune temperaturi la care funcționează creierul nu vor fi niciodată cele extreme. Nici atunci când este foarte cald, nici când este foarte frig. Studiile științifice arată, spune dr. Eva, că temperatura optimă de funcționare a creierului și a organismului în general este de 18 – 22 de grade. De aceea, a explicat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, apariția sezonului rece nu este neapărat ceva de speriat, atâta vreme cât luăm măsurile necesare pentru a ne păzi de extreme.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 33

„Creierul funcționează mai bine la temperaturi mai scăzute – spre exemplu la o medie de 20 de grade funcționează mult mai bine decât atunci când este foarte cald afară. Studiile recente arată și că temperaturile scăzute pot duce la senzația de durere, fiindcă zona din creier care se ocupă cu reglarea durerii poate fi afectată de frig, vasele de sânge se contractă și receptorul de durere de pe piele resimte asta. De acea sunt secretate, atunci când este rece, substanțe opioide, endorfine stimulate și de receptorii de frig”, a punctat dr. Lucian Eva.

Conform acestuia, există o stare de bine a organismului cauzată de aceste substanțe eliberate atunci când este mai frig. Apare o sare de satisfacție și de bine general, ca un efect benefic al frigului.

Frigul este bun, dar nu în exces

Tot frigul ajută și la creșterea imunității, arată dr. Lucia Eva. Iarna apar răceli, infecții în sfera ORL, care duc la întărirea sistemului imunitar. Dar netratate, avertizează medicul, pot duce la otite sau abcese dentare care au ca deznodământ nefericit, în unele cazuri, dezvoltarea de meningite. Expunerea pe termen lung la frig sau la temperaturi extreme nu este recomandată, spune neurochirurgul.

„S-a făcut studii și s-a constatat faptul că o scădere bruscă a temperaturii cu trei grade duce la o creștere a accidentelor vasculare. Totodată, frigul poate agrava diverse patologii la nivelul sistemului nervos periferic. Un efort fizic, un traumatism, dar și frigul poate duce la declanșarea unei sciatice, la nivelul colonei vertebrale. Dacă ar fi să tragem o concluzie rapidă putem spune că frigul este benefic pentru creier între anumite limite, dar o expunere prelungită trebuie evitată”, a mai precizat dr. Lucia Eva.

Expunerea prelungită la frig care poate duce și la hipotermie are un efect foarte dăunător și asupra creierului. Se poate ajunge, spune specialistul, la distrugerea substanței cerebrale. Un studiu făcut pe creierul de la copii arată că expunere la temperaturi extreme duce la dezvoltarea mai lentă a unor neuroni care conectează zone diferite ale creierului.

Atenție sporită pentru persoanele cu boli neurologice

„Trebuie să avem o îmbrăcăminte adecvată sezonului în care ne aflăm, astfel încât să îi lăsăm organismului posibilitatea să face ce știe mai bine: să mențină homeostazia, starea de bine. Să nu blocăm transpirația, fiindcă astfel corpul respiră, dar nici să ne îmbrăcăm atât de gros încât să ducă asta la transpirare atunci când e frig. Sunt unele afecțiuni în care nu se percepe frigul și de aceea o îmbrăcăminte adecvată sezonului este foarte importantă și permite creierului să își facă treaba cât mai bine”, a spus dr. Lucian Eva.

Persoanele care se știu cu diferite boli cronice neurologice ar trebui să se protejeze suplimentar atunci când este frig. Să nu iasă la temperaturi extreme din casă, fiindcă aceste boli se pot agrava, mai ales cele care afectează sistemul nervos central, cum este scleroza multiplă, dar nu numai. Medicul recomandă ca temperatura în casă să fie, la momentul somnului, de 18-20 de grade, pentru că atunci creierul se odihnește cel mai bine și somnul este esențial pentru că atunci au loc procesele de regenerare neuronală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii