anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Creierul tăcut

GALERIE
Bogdan Iliescu
 • Bogdan Iliescu
- +

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

Orice călătorie în interiorul lui se întâmplă ca într-un montagne russe în mijlocul unei păduri luxuriante în care o puzderie de vietăţi îşi intersectează vieţile sclipitoare cu traseul tău întortocheat şi de cele mai multe ori înnebunit de emoţii. O mare parte din ce vezi nu se iveşte niciodată ochiului treaz al minţii. Uneori ca nişte gâze frumos colorate îţi lovesc fruntea sau îţi intră în ochi fără să îţi dea de ştire. Nu le poţi alungă, nu le poţi controla traiectoriile, nu poţi decât să le aduni într-un veritabil muzeu al răs-simţurilor care, de la chipul mamei la intrare, până la cele mai complexe ecuaţii ale geometriei analitice sculptate în basoreliefuri la ultimul etaj, creează sinele tău.

Nu e de mirare că mult timp am trecut cu vederea, orbiţi de acest vârtej de lumini, culori şi emoţii, coconii străvezii de o frumuseţe bizară, răsfiraţi într-o aparentă nemişcare peste tot. Emană o energie aparte. Nu e nimic în nemişcarea lor şi totuşi e o sete care le ţine trupul firav într-o vibraţie continuă. Le-am bănuit existenţa, dar nu le-am văzut niciodată în toată splendoarea promisiunilor pe care le ascund. Până acum. Păstrează tăcerea pauzei dintre părţile unei simfonii până când iscodirea continuă a vieţii din noi se nimereşte peste ceva nou, nemaivăzut, nemaiauzit sau neştiut. Atunci se trezesc la viaţa care le-a fost hărăzită dintru început şi se alătură cu aceeaşi voiciune celorlalte minunăţii care ne-au bucurat călătoria de până acum în mijlocul creierului.

Aşa le şi se spune: sinapse tăcute. Sunt acolo să asimilăm aproape instantaneu informaţii noi, să formăm cu uşurinţă memorii noi fără să stingherim toate celelalte informaţii şi memorii care sălăşluiesc deja în creierul nostru. Suntem într-unul din acele momente când aflăm încă un lucru foarte important despre noi. „Aceste sinapse tăcute caută noi conexiuni, iar atunci când sunt prezentate informaţii noi importante, conexiunile dintre neuronii relevanţi sunt întărite. Acest lucru permite creierului să creeze noi amintiri fără a suprascrie amintirile importante stocate în sinapsele mature, care sunt mai greu de schimbat”, spune Dimitra Vardalaki, un student absolvent al MIT şi autorul principal al noului studiu care descrie aceste sinapse tăcute*. Până acum ştiam că există în număr mare la copii, la începutul vieţii lor şi erau răspunzătoare de acumulările uriaşe pe care aceştia le reuşesc în primii ani de viaţă. Acum însă este evident că sunt o resursă prea preţioasă a creierului şi sunt prezente şi active târziu în viaţă adultă.

Trebuie doar să avem grijă să ne umplem viaţă cu lucruri care merită miracolul unui dar atât de minunat. 

 

* „Filopodia are a structural substrate for silent synapses in adult neocortex by Dimitra Vardalaki, Kwanghun Chung, and Mark T. Harnett, 30 November 2022, Nature.

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.