Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creierul uman are o capacitate de memorie mai mare decât credeam

GALERIE
creier_mecanism
  • creier_mecanism
- +

Într-o descoperire pe care o numesc „o adevărată bombă în domeniul neuroștiinței”, cercetătorii au descoperit dovezi că, capacitatea de memorie a creierului uman este cu un ordin de mărime mai mare decât se credea anterior.

„Noile noastre măsurători ale capacității de memorie a creierului cresc estimările conservatoare cu un factor de 10 până la cel puțin un petaoctet”, a spus într-o declarație scrisă  dr. Terry Sejnowski, profesor la Institutul Salk din La Jolla, California, și coautor principal al unei lucrări care descrie cercetarea.

Cu alte cuvinte, creierul uman poate fi capabil să stocheze un petabyte de date, adică 1 cvadrilion de octeți. Ca să înțelegem, este suficientă memorie pentru a stoca 13,3 ani de videoclipuri de înaltă definiție.

Descoperirea, publicată recent în jurnalul eLife, este considerată preliminară și trebuie confirmată de cercetările viitoare. Dar constituie un progres semnificativ în înțelegerea noastră a neuroanatomiei și s-ar putea dovedi a fi un pas către crearea unei „scheme de conexiuni” complete a creierului uman, a declarat Sejnowsky pentru The Huffington Post.

În plus, descoperirea ar putea indica calea către o nouă generație de computere care combină o putere de procesare enormă cu un consum redus de energie. Astfel de dispozitive de calcul „probabilistice” - așa numite deoarece procesează datele într-un mod mai intuitiv decât computerele convenționale - sunt considerate un schimbător de joc pentru aplicații de la traducere la viziune automată.

Sejnowski și colaboratorii săi de la Salk și de la Universitatea Texas din Austin au făcut descoperirea ca parte a unei examinări anatomice detaliate și a reconstrucției ulterioare computerizate 3D a celulelor dintr-o mică parte de țesut din creierul unui șobolan.

Reconstrucția a arătat că variația dimensiunilor sinapselor din eșantion - decalajele minuscule dintre celulele creierului despre care se știe că sunt cheia formării și stocării memoriei - a fost mult mai mică decât sugeraseră cercetările anterioare. De fapt, sinapsele au variat în dimensiune doar cu aproximativ 8%. (Se crede că sinapsele din creierul șobolanului sunt similare cu cele din creierul uman.)

„Nimeni nu s-a gândit că ar fi o diferență atât de mică”, a spus dr. Tom Bartol, om de știință al institutului și unul dintre cercetători. „Aceasta a fost o minge curbă din natură”.

Când cercetătorii au introdus cifra de 8% în modelul lor computerizat al creierului, au stabilit că trebuie să existe mai mult de două duzini de dimensiuni discrete ale sinapselor, mai degrabă decât doar câteva. Acest număr mai mare, la rândul său, însemna că sinapsele trebuie să poată stoca mult mai multe informații decât știa oricine.

A avea mai mulți „biți” per sinapsă este un pic ca un televizor de înaltă definiție care are mai mulți biți pe pixel decât un televizor convențional, a spus Sejnowski, adăugând că „Avem motive să credem că, da, creierul este de înaltă rezoluție acum”. Sau, oferind o altă metaforă, el a spus: „Trebuie să ne gândim la creier nu ca la un vechi ceas ”bunic”, ci ca la un ceas de înaltă precizie”.

Unii oameni de știință cred că, într-adevăr, creierul uman este capabil să stocheze și mai multe informații. Adevărata capacitate de memorie a creierului poate fi chiar mai mare - până la 3 până la 5 petabytes, a declarat pentru San Diego Union-Tribune dr. Paul Reber, directorul programului Brain, Behavior, & Cognition din departamentul de psihologie de la Northwestern University.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri