Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cremele de protecţie solară: cum le alegem şi cum le folosim?

GALERIE
creme protectie solara
  • creme protectie solara
- +

Ce factor de protecţie trebuie să aibă crema pe care o folosim, când şi câtă cremă trebuie aplicată pe corp, dacă aceasta ne protejează de soare, dar şi de cancer, sunt cele mai frecvente întrebări legate de produsele cosmetice destinate protejării pielii de efectele radiaţiilor ultraviolet. Aflaţi din articolul de mai jos răspunsul la aceste întrebări

Majoritatea produselor de firmă comercializate sunt eficiente pentru protecţia împotriva razelor ultraviolete B (UVB), însă blocheză într-o măsură mai mică ultravioletele de tip A (UVA). „Cele mai eficiente creme sunt cele care menţionează pe etichetă faptul că acţionează atât împotriva UVA cât şi a UVB. UVA participă mai intens la producerea arsurii solare, dar UVB traversează straturile epidermului şi distrug proteinele care determină fermitatea pielii. Razele ultraviolete favorizează transformarea malignă a leziunilor preexistente (aluniţele), sau provoacă apariţia acestora. Razele ultraviolete A sunt cele care favorizează apariţia ridurilor şi îmbătrînirea prematură. De asemenea, cele mai eficiente creme sunt cele care conţin oxid de zinc şi bioxid de titan. Aceste ingrediente rămân la suprafaţa pielii (nu se absorb în piele), unde formează o bariera invizibilă împotriva razelor ultraviolete“ arată dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi. Toate cremele de protecţie îşi pierd eficacitatea după o perioadă de timp, sub influenţa transpiraţiei şi prin frecare. Optim este să reîmprospătăm periodic stratul de cremă ecran solar.

 
Ce factor de protecţie să aleg?
 
„Factorul de protecţie solară este un multiplicator pentru timpul relativ necesar pentru a apărea eritemul (roşeaţa) în urma expunerii neprotejate la soare. Dacă expunerea neprotejată duce la apariţia eritemului în 10 minute, o cremă cu factor de protecţie 15 va prelungi aceasta durat/ în aceleaşi condiţii la 150 de minute! Alegerea depinde de riscul specific pielii dvs. Şi de timpul pe care vă propuneţi să-l petreceţi la soare. Când folosiţi o cremă solară cu factor 15, spre exemplu, se blochează aproximativ 93 la sută din razele ultraviolete, ceea ce înseamnă suficientă protecţie pentru majoritatea oamenilor. O persoană blondă, cu pielea deschisă la culoare, ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecţie mai mare, 30, care blochează 97 la sută din razele ultraviolete, iar o persoană cu pielea mai închisă poate folosi cremă cu factor de protecţie mai redus, chiar sub 15“, completează dr. Dobre.
 
Câtă cremă trebuie să folosesc?
 
Pentru o protecţie eficientă, aplicarea cremei se va face în strat subţire dar vizibil - aveţi nevoie de echivalentul a aproximativ două linguri de cremă pentru a acoperi întregul corp. Majoritatea persoanelor folosesc doar jumătate din această cantitate, ceea ce înseamnă că se protejează insuficient. Aplicaţi mai ales în regiunile unde razele solare cad perpendicular, în special nasul, pomeţii, urechile, gîtul, umerii şi vîrful picioarelor. În plus, dermatologii recomandă protejarea suplimentară a buzelor.
 
Există produse rezistente la apă?
 
Autorităţile americane au interzis inscripţionarea pe etichete a menţiunii „rezistent la apă“, deoarece, până în prezent, nu există suficiente dovezi în acest sens. Nici o cremă nu rezistă apei şi mai ales celei sărate. Chiar dacă este grasă şi hidrofobă (nu se dizolvă în apă), aderenţa cremei de protecţie la piele are de suferit în contact cu apa. De aceea, este bine ca, după fiecare îmbăiere, să aplicaţi din nou crema. De asemenea, după fiecare oră, folosiţi din nou crema, chiar dacă staţi într-un singur loc. În cazul în care vă mişcaţi pe plajă şi transpiraţi abundent, crema trebuie aplicată chiar mai des.
 
Când trebuie aplicată crema?
 
Nu aşteptaţi să ajungeţi la plajă pentru a aplica crema. Sunt necesare 20 de minute pentru a se forma stratul protector.
 
Protejează împotriva cancerului de piele?
 
„Radiaţiile solare favorizează mutaţiile în celulele pielii. Leziunile preexistente, nevii (aluniţele) conţin celule cu risc mai mare de a se transforma putând determina apariţia diferitelor forme de cancer cutanat. Protecţia scade riscul de cancer, însă nu îl elimină total. Prezentarea la medic pentru o evaluare a riscului individual şi o eventuală recomandare de o folosi cremele cu factor de protecţie solară suplimentară, este absolut necesară pentru persoanele ce prezintă aluniţe, au pielea foarte albă, cu pistrui ce se multiplică la expunerea la soare, care se ard uşor şi se bronzează greu sau niciodată“, încheie dr. Corenliu Dobre.
 
Gravidele nu au voie să facă plajă mai mult de o oră pe zi!
 

Femeile însărcinate pot merge pe litoral şi pot face plajă, dar trebuie să respecte o serie de reguli pentru a nu apărea complicaţii. „În primul rând, o gravidă nu are voie să facă plajă mai mult de o oră pe zi. Apoi, expunerea la soare trebuie făcută în reprize de cîte maxim 15 minute, cu pauze de 20 de minute între ele. De asemenea, plaja trebuie făcută dimineaţa cel mai târziu până în ora 11, în această perioadă soarele nefiind atât de puternic. În plus, cât timp stă pe plajă, femeia însărcinată trebuie să poarte mereu pălărie de soare pentru a se feri de insolaţie. Soarele oboseşte foarte mult, iar insolaţia poate cauza declanşarea naşterii premature sau chiar a unui avort“, arată prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi . În plus, adaugă acesta, gravidele nu au voie să facă baie în mare, mai ales dacă apa este rece, deoarece se pot îmbolnăvi foarte uşor şi de aici iarăşi pot apărea complicaţii. Trebuie ţinut cont de faptul că femeia însărcinată care merge pe litoral trebuie să se odihnească mai mult, să mănânce bine şi să evite aglomeraţia. Litoralul este foarte agitat, înseamnă o schimbare de mediu care poate deveni chiar un motiv de stres şi oboseală pentru femeia însărcinată. De aceea, este recomandat să mergeţi pe o plajă mai retrasă, mai liberă şi mai liniştită, iar seara este bine să faceţi plimbări pe malul mării, aerosoli şi cîteva minute de gimnastică, acestea tonifiind organismul şi pregătindu-l pentru efortul care îl presupune naşterea. Bineânţeles, dacă mergeţi la plajă nu trebuie să vă lipsească loţiunea de protecţie cu cel mai ridicat factor pentru a vă proteja de arsurile solare“. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri