
Crina Petre, 23 ani, Iași: „Am tot citit despre impactul nociv al razelor ultraviolete asupra pielii. Recunosc, până acum, rareori am folosit cremă de protecție solară. Înțeleg că ea ne protejează împotriva razelor ultraviolete, dar niciodată nu am înțeles cum se alege factorul de protecție și care este, efectiv, impactul soarelui asupra pielii, dacă nu folosești o astfel de cremă. De aceea, vă rog să-mi explicați de ce avem nevoie de cremă pentru protecție solară, ce număr trebuie să cumpăr și ce s-ar putea întâmpla, dacă stau la soare fără cremă”.

dr. Corneliu Dobre
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 10
Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog: „Dacă am cunoaște mai bine impactul soarelui asupra pielii, am înțelege necesitatea utilizării protecției solare.
Soarele trimite spre Pământ toate tipurile de radiații, printre care: lumina vizibilă, radiația infraroșie (căldura) și radiațiile ultraviolete (care stimulează celulele melanice din piele să producă pigmentul de protecție împotriva UV (melanina). Atmosfera este cea care ne protejează (absoarbe) cea mai mare parte din aceste radiații. Drumul parcurs prin atmosferă de razele soarelui este mai scurt la prânz (când acestea cad vertical) decât la răsărit sau apus, când razele cad oblic.
Dacă ne-am expune la soare doar în primele 2 ore după răsărit sau ultimele 2 ore înainte de apus nu am avea aproape niciun risc de arsură solară (de fapt arsură UV).
Capacitatea cremelor de protecție solară (SPF = Sun Protection Factor ) de a ne proteja de radiațiile UV se măsoară în unități SPF. O cremă cu SPF 1 ne protejează, teoretic, de arsurile solare, prevenind apariția eritemului (eritem = înroșirea pielii) timp de 8 minute de expunere, când razele soarelui cad perpendicular – umbra este cea mai mică.
Există mai multe tipuri de piele, în funcție de capacitatea de a răspunde la razele UV (a se apăra de UV). Persoanele cu pielea albă și părul roșu care, practic, nu se bronzează niciodată și se ard întotdeauna, sunt cel mai puțin adaptabile la expunerea la soare. Persoanele cu pielea închisă la culoare și părul negru sau șaten închis, care aproape că nu se ard niciodată, se bronzează imediat și păstrează pigmentul de la un an la altul, sunt cele mai adaptabile.
Între aceste două fototipuri se găsesc toate celelalte variante. Cu cât persoana care dorește să nu se ardă la soare are un risc mai mare (are pielea mai deschisă la culoare și se arde mai ușor), va trebui să folosească mai devreme, imediat după a doua oră de la răsărit crema SPF. O cremă cu SPF 10, aplicată în cantitatea corectă (din abundență), ar trebui să ne protejeze 80 de minute, cea cu SPF 20, 160 de minute și așa mai departe o cremă pe care scrie spf 50+ ar trebui să ne protejeze peste șase ore.
Crema de protecție solară (cu SPF) trebuie aplicată din abundență și reaplicată la fiecare 2 ore. Cu cât pielea este mai sensibilă la UV (piele albă) și ora la care vă expuneți este mai apropiată de mijlocul zilei, cu atât trebuie să avem mai multă grijă. Nu trebuie neglijată expunerea treptată la soare. Nu trebuie “ luat tot soarele din prima zi “.
Radiațiile ultravioletele (UV) sunt de mai multe feluri.
UVA pătrund în cea mai mare cantitate (95% din UV) prin atmosferă (sunt cel mai puțin absorbite) și au penetrabilitatea cea mai mare prin piele. Participă la apariția cancerului de piele și leziunilor care, în anumite condiții, se pot transforma în cancere de piele (keratozele actinice), produc fotoîmbătrânirea (ridurile). Acestea au aceeași intensitate indiferent de ora zilei, nu sunt blocate semnificativ de stratul de nori și nici de sticlă.
UVB reprezintă 5% din radiațiile UV care ajung la suprafața pământului (marea lor majoritate sunt absorbite de atmosferă), determină înroșirea pielii, așa numitele “arsuri solare” (au energie mai mare), pot degrada ADN-ul pielii favorizând apariția cancerului cutanat. Intensitatea UVB variază cu zona geografică, momentul zilei și anotimp. Sunt mai intense în intervalul orar 10-16
UVC sunt cele mai “energetice”, din fericire sunt absorbite în întregime de pătura de ozon a atmosferei. Sunt produse artificial de arcul electric al aparatelor de sudură și determină arsuri grave dacă ne expunem neprotejați.
Pe de altă parte, multe din lămpile de bronzat artificial sunt un concentrat de UVA, cu un impact negativ, asupra pielii, crescând cu 75% riscul de melanom. Pigmentările inestetice, reacțiile alergice, au drept cauză tot UVA.
Se pare că radiația UVA are rol (încă nu pe deplin cunoscut) în scăderea răspunsului imun al organismului.
Nu trebuie să privim soarele doar din perspectiva efectelor negative, el având și o serie de beneficii. Astfel, radiatia UVB intervine în sinteza vitaminei D, în doză fiziologică, sub eritem, fără arsură solară.
Razele UV naturale sau artificiale sunt favorabile în tratarea unor afecțiuni precum: psoriazis, dermatita atopică etc. Ajută la starea de bine, datorită stimulării secreției de melatonină și serotonină.
Însă, obligatoriu, când mergem la plajă, trebuie să avem la noi și cremă de protecție solară. Cremele cu SPF se împart în două categorii: cu barieră fizică și chimică. Cele minerale cu barieră fizică reflectă razele ultraviolete; au la bază oxid de zinc sau dioxid de titan, înglobat în particule micronizate care cresc acceptabilitatea cosmetică. Acestea rămân exclusiv la suprafața pielii, având risc scăzut de reacții alergice. Cele cu barieră chimică absorb razele ultraviolete sau le aduc la un nivel de energie mai redus, au dezavantajul că încălzesc pielea și pot da reacții alergice.
Privind nivelul lor de eficacitate, se știe că pentru o piele sănătoasă, un SPF de 15 blochează 93% din radiația UVB; pentru UVA, în schimb, efectul este mult mai redus.
Un SPF de 30 blochează 97% din radiațiile UVB și considerabil mai multe UVA. De fapt, specificațiile 15, 30 fac referire la protecția față de arsura solară, adică impactul UVB și nu al UVA. Adăugarea de filtre fizice, precum oxidul de zinc, sau chimice, ca avobenzona, le fac capabile să blocheze și UVA.
De aceea, ori de câte ori cumperi o cremă, verifică spectrul de radiații pentru care asigură protecție. Pentru a fi eficace, cremele trebuie aplicate în cantitate de 2mg/cm², cu 15-30 minute înainte de expunere și reîmprospătate la 2-3 h, mai ales după baie sau dacă se transpiră intens. Orientativ, trebuie să știi că 5-6 ”lingurițe” de cremă sunt suficiente pentru a acoperi întreaga suprafață corporală.
Dacă vorbim de o piele deschisă la culoare, cu multe alunițe, sensibilitate la soare, arsuri în antecedente, singura alegere rămâne o cremă cu SPF 50. Alături de protecția folosită de creme, nu trebuie uitată protecția mecanică oferită de haine.
Mai ales în cazul copiilor, acoperirea unei mari porțiuni din piele este obligatorie. Trebuie să alegem haine din bumbac, cu țesătura densă, prin care razele soarelui trec cu greu, pălăriile cu boruri largi. De asemenea, hainele trebuie schimbate imediat ce s-au udat. Hainele umede pierd 30-50% din protecție”.
Publicitate și alte recomandări video