Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creșa în care ți se ridică tensiunea ca părinte după ce copiii sunt lăsați aici

GALERIE
Cresa nr 1 podu ros 20
  • Cresa nr 1 podu ros 20
- +

Acum, în prag de alegeri locale, invităm edilii Iaşului să facă o vizită la creşele din Iaşi. Deşi, de trei ani, Primăria a început să investească în aceste instituţii, lăsate în voia sorţii în ultimii zeci de ani, există clădiri care au nevoie urgentă de consolidare şi renovare.

Din cele 11 creşe care găzduiesc aproximativ 800 de micuţi, doar trei au fost renovate până în prezent, izolate termic, cu geamuri şi uşi termopan, instalaţii electrice schimbate şi dotate cu tot ce trebuie. Este vorba de Creşele nr. 6, 14 şi 19.  Au mai rămas încă nouă, din care la două se lucrează intens până la sfârşitul anului. 

La Creşa nr. 2 se termină procesul de izolaţie, iar la Creşa nr. 9 urmează luna care vine.  Din cele şase care aşteaptă să fie încadrate în alte bugete ale Primăriei, urgenţa numărul unu este Creşa nr. 1 din Podu Roş.

Ascunsă printre blocuri, lângă Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11, creşa arată la exterior mai degrabă cu o clădire părăsită din curtea unei foste fabrici ori cu un corp de gară veche. Termopan au doar geamurile din spate de la parter şi uşa de la intrare şi cam atât. Jumătate de clădire are şi etajul unu, iar cealaltă jumătate are un fel de terasă stranie, cu un aspect sinistru.

Nişte stâlpi, probabil de susţinere din metal şi nişte stâlpi de ciment suspendaţi, stau mărturie vremii, plini de negreala anilor. „În cele şase creşe care au rămas de renovat am schimbat numai mocheta, lambriul şi am luat jucării noi. Urgenţa este însă Creşa nr. 1, o clădire care are nişte stâlpi şubrezi, a căror utilitate n-o cunoaştem. Sunt nişte stâlpi ornamentali în exterior, suspendaţi, nu sunt de susţinere... Clădirea nu are subsol, aşa că nu se ştie dacă există o fundaţie dedesubt, trebuie să vină un specialist, să vadă! Această creşă funcţionează din ’74 şi sunt înscrişi acolo 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi trei ani”, declară Irina Ghioca, directorul de la Direcţia Creşe din Iaşi.

Cu privire la investitiile pe care trebuie sa le faca Primaria la Creşa nr. 1, primarul Mihai Chirica a afirmat: "Noi suntem deschişi la orice propunere, e valabil şi pentru creşe şi pentru grădiniţe deoarece vorbim de protejarea patrimoniului. Acest aspect este prevăzut în anul 2016, trebuie să facem o pază la nivel centralizat care va cuprinde şi serviciile de pază pentru creşe. În ultimii doi ani am reuşit să modernizăm o parte din creşe, vom continua şi anul acesta pe creşe, vor fi prevăzute aceste lucrări în bugetul pe anul 2016. Eu m-am plimbat şi prin alte creşe şi grădiniţe, şi am văzut că sunt mai multe instituţii unde trebuie să intervenim", a declarat Mihai Chirica. Acesta a promis că va fi vizată în mod special Creşa nr. 1. 

Loc de fumat şi hârjoană 

Deşi, la interior, creşa este curată, cu gresie pe jos, cu var curat şi lac pe tamplăria de lemn, la exterior arată ca un azil de bătrâni de pe vremea comunismului. Cei de la Direcţie nu pot decât să ceară, să facă un buget în care să cuprindă lucrările, iar bugetul să fie aprobat de Primărie. Abia aici este o problemă, deoarece Primăria poate sau nu să aprobe noul buget pe anul 2016.

Întrebată, directoarea de la Creşe a declarat că a trimis la Primărie fotografii cu starea clădirii şi că aşteaptă un răspuns concret. „Cu un mic efort, în câţiva ani o să schimbăm imaginea creşelor. Căldură avem pentru copii, aceştia sunt bine îngrijiţi chiar dacă este personal puţin, ne descurcăm”, spune aceasta optimistă.

Problemele de la Creşa nr. 1 nu se opresc însă doar la aspect şi la consolidarea şi renovarea clădirii propriu-zise. Creşa nr. 1 nu are bucătărie proprie şi nici spălătorie. „Trebuie să mergem la Grădiniţa nr. 11 de alături, s-a împărţit bucătăria lor în jumătate, într-o parte face mâncare bucătăreasa noastră, într-o parte a lor. Şi rufele tot la ei le spălăm. Cărăm mâncarea dintr-o instituţie în alta”, spune Alina Humă, asistent-şef la creşa din Podu Roş.

Şi ca şi cum n-ar fi suficient faptul că oala cu ciorbă este plimbată pe afară, dintr-o clădire în alta, creşa se confruntă cu alte lipsuri şi probleme ce ţin efectiv de consiliul local. Curtea creşei nu este luminată, cum se lasă întunericul, tinerii de liceu ori boschetarii sar gardul de sârmă, un gard găurit peste tot şi prins în sârme chiar de asistenta şefă, şi fumează în curte, se dau în leagăne.

Din cele 10 capace de canal, majoritatea au fost furate şi duse la fier vechi. „Avem multe guri de canal în curte, acelea sunt de la blocurile din zonă. (îmi arată cu degetul două dintre ele). Canalele de la blocurile astea sunt la noi în curte. Au furat capacele de metal, am acoperit noi găurile, însă trebuie sudate altele, mai sigure. Au încercat să fure şi balansoarul acesta, l-au dezmembrat, dar nu l-au putut ridica, fiind foarte greu, şi l-au lăsat aşa. Nu se mai pot juca copiii acum în el. Şi o bucată de gard am găsit-o desfăcută. Am prins-o în sârme. În spatele curţii sunt şi găuri în gard, intră câini, boschetari”, spune asistenta şefă, spunând că nu mai ştie ce să facă ca să nu se mai fure tot ce e din metal în curtea creşei.  

Creşa nu are nici măcar paznic 

Problema de fond este însă alta. Siguranţa copiilor este pusă în pericol din cauză că la creşă nu există un agent de pază. Unul care să supravegheze, măcar în timpul zilei, cât ţine programul, creşa. Să-i alunge pe adolescenţi din leagănele celor mici, să le desfiinţeze fumoarul pe care şi l-au creat pe lângă copacii din colţurile curţii.

Oprită la un colţ al clădirii, Alina Humă îmi arată stâlpii care încearcă să dea o imagine arhitecturală clădirii. Pune mâna pe unul şi îl mişcă. Acesta vibrează şi se mişcă până sus. Observ că se ţine jos în două  bucăţi de fier-beton, iar pe la mijloc parcă s-ar rupe. „Sunt periculoşi, pe lângă creşă vin şi se joacă şi copii de la grădiniţă, deoarece avem curte comună. Nu au niciun rol aceşti stâlpi suspendaţi şi sunt periculoşi. Noi încercăm să menţinem cât mai curată creşa, pe interior arată binişor deoarece avem grijă de ea”, adaugă asistenta şefă, mărturisind că un agent de pază ar fi soluţia cea mai potrivită pentru multe din problemele cu care se confruntă.

Aici lucrează 17 angajaţi, cu toate acestea, nu sunt suficienţi. „Încă suntem în deficit de personal, erau în minus peste 100 de angajaţi. Ar mai trebui vreo 70, dar ar fi bine dacă s-ar mai debloca măcar 30 de posturi. Ţin însă să liniştesc părinţii, acum în această perioadă în care se fac controale pentru autorizaţiile de la pompieri. Noi avem anual un control în toate creşele, a venit şi anul acesta şi nu au constatat probleme. În martie va mai fi un control. Până acum trei ani, de exemplu, la Creşa nr. 6 nu exista uşă de evacuare. Când am venit aici şi mi-au spus cei de la Pompieri de problemă, am făcut imediat. Am pus şi pe geamul de la intrare în creşe o hârtie cu un anunţ pentru părinţi, cu rezultatul ultimului control de la Pompieri”, a menţionat Irina Ghioca, directorul de la Creşe.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri