Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe

Nu poate fi vorba de mutarea Pieţei Nicolina în lipsa unui Plan Urbanistic General al Iaşului, ne-a spus proprietarul celor 24 de hectare de teren.

GALERIE
blocuri_Nicolina
  • blocuri_Nicolina
- +

Terenul fostelor Ateliere CFR Nicolina începe să capete contur urbanistic de la un capăt spre celălalt. Dacă, acum, sunt în curs de finalizare cele două blocuri cu 11 etaje ale omului de afaceri Lucian Grecu, ridicate în rând cu fostul sediu administrativ al Întreprinderii Mecanice Nicolina (închisă cu doi ani în urmă prin oficializarea falimentului în instanţă), un Plan Urbanistic Zonal mai vechi e deja pregătit pentru o suprafaţă de teren vecină.

Este vorba de 2,37 hectare, parcelă situată în dreptul sensului giratoriu de pe strada Mitropolit Varlaam, în spatele Pieţei Nicolina. PUZ-ul adoptat cu cinci ani în urmă în Consiliul Local Municipal încă nu a fost concretizat într-o autorizaţie de construire. „În acest moment lucrăm la un proiect de 800 de apartamente. Suntem în faza obţinerii avizelor pentru autorizaţia de construire”, ne-a spus Constantin Duluţe, cel care a cumpărat, în decembrie 2018, tot terenul fostei întreprinderi (aprox. 24 de hectare). Suprafaţa de 2,37 ha fusese separată de fostul proprietar al terenului (firma slovacă Sticknet) şi pregătită pentru un prim proiect – cel care acum „stă la rând” la primăria ieşeană pentru obţinerea autorizaţiei.

Cititi si: Cea mai frumoasă clădire industrială a Iaşului va fi salvată de la demolare

Planul se referă la un minicartier rezidenţial cu 9 blocuri cu aceeaşi înălţime ca Turnurile Unirea de alături: 11 etaje. Proiectantul a făcut la vremea respectivă o propunere pentru toată suprafaţa de 24 de hectare, dar într-o primă etapă doar o zecime din aceasta va fi construită. Întrebat dacă rămâne valabilă ideea mutării sau extinderii Peţei Nicolina dincolo de strada Mitropolit Varlaam, pe terenul firmei sale, Constantin Duluţe ne-a spus că, „probabil odată cu adoptarea Planului Urbanistic General al Iaşului se va discuta şi această propunere”. Primarul Mihai Chirica afirma la doar câteva zile de la oficializarea tranzacţiei privind terenul fostei întreprinderi mecanice că ar fi abordat deja ideea mutării pieţei în cadrul unei întrevederi cu noul proprietar. Interpelat în şedinţa CL din ianuarie 2019, el nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Cititi si: Se vând ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici Nicolina SA

Cât priveşte cele două clădiri din cărămidă roşie de Ciurea, ultimele supravieţuitoare din vechiul complex industrial al Atelierelor CFR, Constantin Duluţe ne-a spus că încă nu ştie ce va face cu ele. Construcţiile nu fac parte din suprafaţa de 2,37 de hectare unde vor fi ridicate cele nouă turnuri, dar sunt în imediata vecinătate. În urmă cu doi ani, investitorul ne spunea că vor rămâne în picioare. „Se lucrează la un plan de amenajare a zonei. Am discutat cu arhitecţii să le găsească cea mai bună destinaţie, utilitate, ca să se încadreze în ce urmează să facem acolo. Nu vrem să le dărâmăm”, afirma atunci Constantin Duluţe, adăugând că imobilele vor fi expertizate, consolidate şi refăcute. Între timp însă clădirile au fost devastate: nu mai există învelitoarea acoperişurilor, uşile şi ferestrele au dispărut de mult, iar zidurile sunt „muşcate” pe locuri de colecţionarii de cărămizi. 

Cititi si: Încă un complex industrial ieşean a devenit istorie

Cititi si: Urmele hâde ale istoriei la Iași. Ce s-a ales de fabricile naţionalizate?

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri