anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Cresc IRCC și ROBOR? Ce se va întâmpla cu cei doi indici în 2023

GALERIE
robor-vs-ircc
 • robor-vs-ircc
- +

Dumitru Nancu, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, a vorbit despre cei aproximativ 17.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC și despre ce se va întâmpla cu acești doi indici în anul 2023.

„Pe lângă Covid-19, am avut și război și e clar că avem și o criză economică. FED-ul (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii) a anunțat 4,6% dobânda, cea mai mare care a fost în SUA vreodată. Guvernul României a venit cu acest program, IMM Invest, în care pe o perioadă de un an se acoperă această dobândă. E clar că s-a ajuns la un nivel maxim al dobânzilor, ele vor începe să scadă, pentru că sunt direct proporționale cu inflația. În acest sens, și Banca Națională a dat o măsură bună, pentru că a ridicat dobânda de referință, ceea ce a dus la calmarea inflației și eu cred că anul viitor, pe timpul acesta, vom vedea efectele acestor măsuri“, a precizat Nancu.

„Să te muți la IRCC nu a fost cea mai înțeleaptă decizie“, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„A fost o măsură complementară, pe termen scut. 17.730 de cereri am avut și le-am soluționat, au migrat de la ROBOR. Bineînțeles că din 2019, orice credit pe persoană fizică nu se poate muta decât în IRCC. Nu putem spune că nu a fost o măsură bună, pentru că, practic, IRCC-ul era la jumătatea ROBOR-ului“, a adăugat Nancu. „Poate, la anul, ROBOR-ul va scădea“, a spus Val Vâlcu.

„Se vor egaliza, nu cred că va ajunge 8, cum a fost ROBOR-ul. Vor stagna undeva la 6. A mai scăzut și cererea, oferta este foarte mare pe piață.

De asemenea, la suspendarea ratelor, iarăși un program complementar pe care, atât persoanele fizice, cât și IMM-urile puteau să-și suspende pe o perioadă de 9 luni plata dobânzi, în anul 2020 am avut 47.212 cereri, în 2021 am avut 47.639, iar anul 2022 îl închidem cu 32.000 de cereri. 130.000 de români au fost în situația de a-și suspenda ratele“, a concluzionat Dumitru Nancu, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), la DC News.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.