Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cresc salariile profesorilor cu 15%? Aflați cât se câștigă în alte țări europene

GALERIE
lacusta
  • lacusta
- +

Comisiile reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost de acord cu amendamentul propus de către federaţiile sindicale din învăţă­mânt, care vizează creşterea cu 15% a salariilor din educaţie. Vestea este bună pentru dascălii din sistemul preuniversitar, însă procentul nu este mulţumitor.

„Subliniem că această majorare, chiar dacă procentual poa­te părea relativ mare, este în termeni efectivi modeşti. Reamintim că salariile din învăţământul românesc sunt cele mai mici din sectorul bugetar al României, iar la nivelul UE ne aflăm pe penultimul loc. Concret, veniturile personalului nedidactic sunt plafonate în acest moment între 950 - 1.000 lei, debutanţii cu studii superioare primesc un salariu de aproximativ 1.100 lei, cadrele didactice cu gradul II au salariile de apro­ximativ 1.300 lei în timp ce un profesor cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ are un sa­lariu de aproximativ 1.500 lei. Este foarte simplu de calculat ce repre­zintă 15% la aceste sume nete“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învă­ţământul Preuniversitar ieşean.

Deo­camdată, este neclar dacă majorarea va fi aplicată deoarece este posbil ca legea să fie atacată. Amintim că, în octombrie 2008, a fost votată în Parlament Legea 221/2008 prin care salariile erau majorate cu 34% şi care nu a fost pusă în aplicare niciodată în ciuda verdictelor Curţii Constituţionale şi a hotărârilor judecătoreşti câştigate de către sindicate.

„Făcând o compara­ţie cu ţări ca Grecia, Polonia, Unga­ria, care au un PIB/capita apropiat de al României, constatăm diferenţe de tratament şocante în privinţa politicilor salariale. Astfel, în Grecia, salariul unui debutant este de aproximativ 800 euro/lună, în Ungaria - 600 euro/lu­nă, în Polonia - 450 euro/lună, în timp ce în România, aşa cum arătam, este de aproximativ 250 euro/lună, iar media veniturilor din învăţământul românesc preuniversitar este de 350 euro/lună. Prin urmare, solicităm domnilor deputaţi, indiferent de partidul din care provin, să aprobe Proiectul de lege care vizează majorarea cu 15% a salariilor din învă­ţământ şi care reprezintă un mic pas spre îmbunătăţirea situaţiei materiale a angajaţilor din şcoala româ­neas­că“, a mai precizat Laviniu Lăcustă.

Acesta speră ca preşedintele României să promulge acest proiect, în situaţia în care va trece de Camera Deputaţilor. De asemenea, sindicaliştii speră ca preşedintele să impună respectarea legii în ceea ce priveşte acordarea a 6% din PIB învăţământului românesc, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea nr. 1/2011), art 8, prevedere care din 2012 până în prezent nu a fost pusă niciodată în aplicare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri