
Creştere majoră a numărului de persoane muşcate de animale domestice şi sălbatice. 17 focare de rabie în Iaşi

Persoanele care ajung la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi pentru a primi consultaţie de specialitate şi tratament antirabic este într-o continuă creştere.
Conform managerului unităţii medicale, dr. Florin Roşu, au fost peste 200 de cazuri mai multe în 2022 faţă de 2021. În mod concret, în 2021 personalul medical a tratat 983 de persoane care au fost muşcate de animale domestice sau sălbatice, în timp ce în 2022 numărul acestora a crescut la peste 1.200.
A crescut şi numărul de focare de rabie: în 2021 existau 3 focare în care au fost infectaţi 16 cetăţeni, dar în 2022 s-au raportat 17 focare din care au fost trataţi 42 de cetăţeni.
„Ţinând cont de faptul că Institutul «Cantacuzino» nu mai produce vaccinul antirabic, acesta fiind în momentul de faţă importat, costul tratamentului depăşeşte cu mult decontarea acestuia, fiind o povară grea ce apasă pe bugetul spitalului. În acest sens, am înaintat organelor abilitate propunerea înfiinţării unui program naţional antirabic. Centrul antirabic ce activează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» Iaşi asigură consultul şi tratamentul tuturor cetăţenilor judeţului Iaşi şi nu numai”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale.
Acesta a mai precizat că, din punct de vedere financiar, la nivelul anului 2022 tratamentul persoanelor care au avut nevoie de tratament antirabic a fost de peste 1 milion de lei, fiind administrate şi 5.000 de fiole de vaccin.
În jur de 70% dintre pacienţi ajung la spital în urma unor muşcături de câini, 28% pentru că au fost muşcaţi de pisici şi aproximativ 2% în urma muşcăturilor de animale sălbatice. În rândul acestora din urmă, în anul 2022 reprezentanţii spitalului spun că au tratat muşcături de urşi, lupi sau mistreţi.
Publicitate și alte recomandări video