Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Creştere puternică a numărului de execuţii în Iran, în special de femei

GALERIE
executie iran
  • executie iran
- +

Recurgerea la pedeapsa cu moartea a înregistrat o creştere puternică (+25%) în Iran, unde un număr tot mai mare de femei au fost spânzurate, denunţă două ONG-uri, îndemnând comunitatea internaţională să facă din această problemă "o prioritate" în orice negociere cu Teheranul, informează joi AFP.

"Iranul revine în forţă pe scena internaţională cu negocieri asupra programului său nuclear", însă, în acelaşi timp, această ţară "a continuat execuţiile" şi "foloseşte pedeapsa cu moartea ca instrument de represiune împotriva a numeroşi opozanţi", denunţă Iran Human Rights (IHR) şi Împreună Împotriva Pedepsei cu Moartea (ECPM), într-un raport publicat joi.

Cel puţin 333 de persoane au fost executate în Iran în 2021, o creştere cu 25% comparativ cu 267 în 2020, potrivit acestui al 14-lea raport anual asupra pedepsei cu moartea a IHR, cu sediul în Norvegia, cu ECPM, cu sediul în Franţa, care apreciază situaţia drept "alarmantă".

Execuţiile în Iran - una dintre ţările care aplică cel mai mult pedeapsa capitală, alături de China şi Arabia Saudită - se efectuează prin spânzurare-strangulare.

ONG-urile dezvăluie că "numărul de execuţii a crescut accelerat după alegerea preşedintelui Ebrahim Raissi, în iunie anul trecut, şi s-a dublat în a doua jumătate a lui 2021 în raport cu prima jumătate".

Cel puţin 17 femei au fost executate, comparativ cu 9 în 2020, şi cel puţin doi delincvenţi juvenili, arată acest raport de peste 100 de pagini.

Potrivit celor două ONG-uri, "numărul de execuţii legate de traficul de droguri a crescut spectaculos, cu un total de 126 de execuţii în timpul anului 2021, cu o sută mai multe decât anul precedent" (25 în 2020).

De asemenea, numărul de execuţii de persoane provenite din minorităţi etnice a continuat să crească în 2021. Astfel, 21% dintre deţinuţii spânzuraţi erau din minoritatea baloch, chiar dacă această minoritate reprezintă doar 2-6% din populaţia Iranului, potrivit raportului.

Tortura fizică şi psihologică este "utilizată de manieră sistematică în închisori", în special ca "metodă pentru a smulge confesiuni ce vor sta la baza condamnării la moarte", mai denunţă aceste organizaţii nonguvernamentale.

În 2021, au fost raportate mai multe cazuri de morţi suspecte în închisoare, care ar fi fost cauzate de tortură sau de refuzul de a acorda îngrijiri corespunzătoare, arată aceste ONG-uri, subliniind că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste decese.

La fel ca în 2020, majoritatea deţinuţilor au fost executaţi în urma unor condamnări pentru omucidere.

Dintre cele 17 femei spânzurate, 12 au fost executate pentru omucidere. ONG-urile exprimă îngrijorări în legătură cu numărul tot mai mare de femei condamnate pentru că şi-au ucis soţul, care, potrivit organizaţiilor nonguvernamentale, ar fi putut fi violent cu ele.

Legislaţia din Iran încurajează reclamanţii (rudele victimei sau ale condamnatului dacă acesta este acuzat că a ucis un membru al familiei sale) să participe personal la execuţie.

Raportul descrie cazul lui Maryam Karimi, condamnată pentru că şi-a ucis soţul abuziv care refuza să-i acorde divorţul. În martie 2021, fiica lui Maryam Karimi a executat-o personal pe mama sa. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri