anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Cresterea rezistentei la antibiotice - un pericol ce ameninta populatia la nivel global!

GALERIE
Carmen DorobatSigla Infectioase
  • Carmen Dorobat
  • Sigla Infectioase
- +

* specialiştii infecţionişti trag din nou un semnal de alarmă asupra pericolului care îl reprezintă consumul abuziv de antibiotice
* prof. dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi explică de ce nu trebuie să luăm antibiotice fără indicaţie din partea medicului
 
Prof. dr. Carmen Dorobăţ, director Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi:”În epoca actuală a apărut fenomenul de utilizare în exces a antibioticelor: orice, oricând şi oricât. Iar această tendinţă are urmări dăunătoare atât pentru persoana în cauză deoarece îşi modifică microflora normală, dar are şi urmări în general pentru societate. Sub presiunea utilizării în exces a antibioticelor, apar bacterii cu mijloace noi de apărare şi astfel se dezvoltă rezistenţa bacteriană.
       Din păcate, la noi a devenit un obicei să se administreze antibiotice ori de câte ori un copil sau un adult are febră. Antibioticele trebuie luate numai la recomandarea medicului de familie sau a specialistului infecţionist. Creşterea rezistenţei la antibiotice este un pericol ce ameninţă populaţia la nivel global. Aşa a apărut termenul de “bacterie ucigaşă” care este o bacterie cu o rezistenţă deosebită la antibiotice şi care poate chiar să nu răspundă la nici un antibiotic.
      De altfel, specialiştii infecţionişti au tras un semnal de alarmă la nivel mondial privind această problemă.     
      Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte acest pericol, motiv pentru care problema utilizării antibioticelor este reglementată prin ghiduri şi protocoale terapeutice. Indicaţiile acestea ar trebui aplicate în funcţie de situaţia clinicăşi terenul fiecărui pacient în parte, dar categoric ar trebui cerut sfatul specialistului infecţionist indiferent de clinicianul care stabileşte antibioterapia. Pentru a se stabili o antibioterapie corectă la un pacient cu alte boli de fond, ar trebui să se reunească o echipă multidisciplinară care să includă obligatoriu un medic infecţionist.
        Mai trebuie spus că spre deosebire de alte domenii medicale ritmul de apariţie al antibioticelor noi este mai lent, deoarece sunt necesare studii clinice foarte costisitoare. De aceea, noi, medicii trebuie să manageriem foarte bine arsenalul de antibiotice de care dispunem în prezent. Există pacienţi care fac infecţii grave ce trebuie rezolvate cu gama de antibiotice avute la dispoziţie.
        De altfel, această problemă de actualitate a fost discutatăşi la “Şcoala de Vară” organizată în luna iulie la Iaşi. Am dezbătut această temă cu specialiştii infecţionişti din ţară, dar şi cu reprezentanţi ai altor specialităţi cum ar fi chirurgia, medicina de urgenţă, dermatologie”.
 
Efecte adverse ale antibioticelor
 
" As dori să mai subliniez că un consum abuziv de antibiotice nu presupune doar riscul apariţiei rezistenţei; administrarea de antibiotice poate duce şi la reacţii adverse cum ar fi reacţii alergice ce pot merge până la şoc anafilactic. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt alergiile cutanate, fenomene neurologice – dureri de cap, tremurături, dar şi diaree. La apariţia unor astfel de fenomene categoric pacientul trebuie să se prezinte la medicul care a prescris antibioticul respective”, completează prof. dr. Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.