anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial

Cresterea rezistentei la antibiotice - un pericol ce ameninta populatia la nivel global!

GALERIE
Carmen DorobatSigla Infectioase
 • Carmen Dorobat
 • Sigla Infectioase
- +

* specialiştii infecţionişti trag din nou un semnal de alarmă asupra pericolului care îl reprezintă consumul abuziv de antibiotice
* prof. dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi explică de ce nu trebuie să luăm antibiotice fără indicaţie din partea medicului
 
Prof. dr. Carmen Dorobăţ, director Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi:”În epoca actuală a apărut fenomenul de utilizare în exces a antibioticelor: orice, oricând şi oricât. Iar această tendinţă are urmări dăunătoare atât pentru persoana în cauză deoarece îşi modifică microflora normală, dar are şi urmări în general pentru societate. Sub presiunea utilizării în exces a antibioticelor, apar bacterii cu mijloace noi de apărare şi astfel se dezvoltă rezistenţa bacteriană.
       Din păcate, la noi a devenit un obicei să se administreze antibiotice ori de câte ori un copil sau un adult are febră. Antibioticele trebuie luate numai la recomandarea medicului de familie sau a specialistului infecţionist. Creşterea rezistenţei la antibiotice este un pericol ce ameninţă populaţia la nivel global. Aşa a apărut termenul de “bacterie ucigaşă” care este o bacterie cu o rezistenţă deosebită la antibiotice şi care poate chiar să nu răspundă la nici un antibiotic.
      De altfel, specialiştii infecţionişti au tras un semnal de alarmă la nivel mondial privind această problemă.     
      Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte acest pericol, motiv pentru care problema utilizării antibioticelor este reglementată prin ghiduri şi protocoale terapeutice. Indicaţiile acestea ar trebui aplicate în funcţie de situaţia clinicăşi terenul fiecărui pacient în parte, dar categoric ar trebui cerut sfatul specialistului infecţionist indiferent de clinicianul care stabileşte antibioterapia. Pentru a se stabili o antibioterapie corectă la un pacient cu alte boli de fond, ar trebui să se reunească o echipă multidisciplinară care să includă obligatoriu un medic infecţionist.
        Mai trebuie spus că spre deosebire de alte domenii medicale ritmul de apariţie al antibioticelor noi este mai lent, deoarece sunt necesare studii clinice foarte costisitoare. De aceea, noi, medicii trebuie să manageriem foarte bine arsenalul de antibiotice de care dispunem în prezent. Există pacienţi care fac infecţii grave ce trebuie rezolvate cu gama de antibiotice avute la dispoziţie.
        De altfel, această problemă de actualitate a fost discutatăşi la “Şcoala de Vară” organizată în luna iulie la Iaşi. Am dezbătut această temă cu specialiştii infecţionişti din ţară, dar şi cu reprezentanţi ai altor specialităţi cum ar fi chirurgia, medicina de urgenţă, dermatologie”.
 
Efecte adverse ale antibioticelor
 
" As dori să mai subliniez că un consum abuziv de antibiotice nu presupune doar riscul apariţiei rezistenţei; administrarea de antibiotice poate duce şi la reacţii adverse cum ar fi reacţii alergice ce pot merge până la şoc anafilactic. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt alergiile cutanate, fenomene neurologice – dureri de cap, tremurături, dar şi diaree. La apariţia unor astfel de fenomene categoric pacientul trebuie să se prezinte la medicul care a prescris antibioticul respective”, completează prof. dr. Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.