Cresterea rezistentei la antibiotice - un pericol ce ameninta populatia la nivel global!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Advertorial

Cresterea rezistentei la antibiotice - un pericol ce ameninta populatia la nivel global!

GALERIE
Carmen DorobatSigla Infectioase
  • Carmen Dorobat
  • Sigla Infectioase
- +

* specialiştii infecţionişti trag din nou un semnal de alarmă asupra pericolului care îl reprezintă consumul abuziv de antibiotice
* prof. dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi explică de ce nu trebuie să luăm antibiotice fără indicaţie din partea medicului
 
Prof. dr. Carmen Dorobăţ, director Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi:”În epoca actuală a apărut fenomenul de utilizare în exces a antibioticelor: orice, oricând şi oricât. Iar această tendinţă are urmări dăunătoare atât pentru persoana în cauză deoarece îşi modifică microflora normală, dar are şi urmări în general pentru societate. Sub presiunea utilizării în exces a antibioticelor, apar bacterii cu mijloace noi de apărare şi astfel se dezvoltă rezistenţa bacteriană.
       Din păcate, la noi a devenit un obicei să se administreze antibiotice ori de câte ori un copil sau un adult are febră. Antibioticele trebuie luate numai la recomandarea medicului de familie sau a specialistului infecţionist. Creşterea rezistenţei la antibiotice este un pericol ce ameninţă populaţia la nivel global. Aşa a apărut termenul de “bacterie ucigaşă” care este o bacterie cu o rezistenţă deosebită la antibiotice şi care poate chiar să nu răspundă la nici un antibiotic.
      De altfel, specialiştii infecţionişti au tras un semnal de alarmă la nivel mondial privind această problemă.     
      Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte acest pericol, motiv pentru care problema utilizării antibioticelor este reglementată prin ghiduri şi protocoale terapeutice. Indicaţiile acestea ar trebui aplicate în funcţie de situaţia clinicăşi terenul fiecărui pacient în parte, dar categoric ar trebui cerut sfatul specialistului infecţionist indiferent de clinicianul care stabileşte antibioterapia. Pentru a se stabili o antibioterapie corectă la un pacient cu alte boli de fond, ar trebui să se reunească o echipă multidisciplinară care să includă obligatoriu un medic infecţionist.
        Mai trebuie spus că spre deosebire de alte domenii medicale ritmul de apariţie al antibioticelor noi este mai lent, deoarece sunt necesare studii clinice foarte costisitoare. De aceea, noi, medicii trebuie să manageriem foarte bine arsenalul de antibiotice de care dispunem în prezent. Există pacienţi care fac infecţii grave ce trebuie rezolvate cu gama de antibiotice avute la dispoziţie.
        De altfel, această problemă de actualitate a fost discutatăşi la “Şcoala de Vară” organizată în luna iulie la Iaşi. Am dezbătut această temă cu specialiştii infecţionişti din ţară, dar şi cu reprezentanţi ai altor specialităţi cum ar fi chirurgia, medicina de urgenţă, dermatologie”.
 
Efecte adverse ale antibioticelor
 
" As dori să mai subliniez că un consum abuziv de antibiotice nu presupune doar riscul apariţiei rezistenţei; administrarea de antibiotice poate duce şi la reacţii adverse cum ar fi reacţii alergice ce pot merge până la şoc anafilactic. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt alergiile cutanate, fenomene neurologice – dureri de cap, tremurături, dar şi diaree. La apariţia unor astfel de fenomene categoric pacientul trebuie să se prezinte la medicul care a prescris antibioticul respective”, completează prof. dr. Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.