anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total

GALERIE
condamnare, criminal
 • condamnare, criminal
- +

Cei doi oameni ai străzii condamnaţi în cazul crimei de acum doi ani din incinta fostei fabrici de ţigarete au scăpat mai ieftin în faţa judecătorilor. Curtea de Apel le-a redus substanţial pedepsele acordate în primă instanţă, scăzând 11 ani din totalul sentinţelor. Avocaţii din oficiu ai celor doi au reuşit să-i convingă pe magistraţi că nu a fost vorba de o crimă, ci de loviri cauzatoare de moarte. Mai mult, ei au cerut chiar achitarea.

În iulie anul trecut, Tribunalul îi condamnase pe Ştefan Amolioaei şi pe Octavian Chele la 11, respectiv 18 ani de închisoare după un incident soldat cu un mort şi un rănit grav. Pe 10 mai 2020, P.F. şi R.I.F. făcuseră o vizită unui cunoscut care locuia la parterul fostei clădiri administrative a fabricii "Ţigarete" SA. Băuseră cu acesta, dar gazda a avut impresia că cei doi se uită prea insistent la concubina sa. Le-a cerut să plece, iar oaspeţii s-au mutat la etajul 6, unde locuia Amolioaei, pentru a termina sticla de vin. Acolo, incidentul s-a repetat, iar Amolioaei l-a chemat în ajutor pe Chele, spunându-i că P.F. şi R.I.F. îi pipăie concubina. Chele l-ar fi lovit pe P.F. cu un arc de fier în zona capului, iar Amolioaei pe R.I.F., cu pumnii şi picioarele. Cei doi oaspeţi ar fi fost apoi alungaţi din cameră, iar pe când dădeau să plece, ar fi fost împinşi, căzând în golul scării. Chele şi Amolioaei au plecat apoi să bea pe malul Bahluiului, întorcându-se a doua zi dimineaţa. Abia după încă vreo două ore a fost chemată ambulanţa. R.I.F. a murit o zi mai târziu, la spital, iar P.F. a avut nevoie de şase săptămâni de îngrijiri medicale.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată de Parchet în ce-l priveşte pe Amolioaei. Procurorii au apreciat că acesta primise o pedeapsă prea uşoară, instanţa reţinând greşit în favoarea lui faptul că ar fi fost provocat de comportamentul oaspeţilor. Sentinţa a fost atacată şi de Chele, care a considerat-o prea aspră. De cealaltă parte, avocatul lui Amolioaei a cerut achitarea, invocând lipsa de probe sau cel puţin reducerea pedepsei. Apărătorii ambilor inculpaţi au subliniat faptul că incidentul îşi avea originea în comportamentul lui P.F. şi R.I.F., aceştia fiind de altfel cei care loviseră primii. De altfel, probatoriul prezentat de procurori nu aducea dovezi că inculpaţii ar fi intenţionat să-l ucidă pe R.I.F., în fapt ei voind doar să îi aplice o corecţie.

Magistraţii Curţii de Apel au procedat la o reanalizare amănunţită a probelor prezentate de procurori, remarcând printre altele faptul că victimele nu prezentau răni specifice căderii de la înălţime. Prin urmare, filmul evenimentelor, prezentat de anchetatori, era eronat. Judecătorii au acceptat şi oinia apărătorilor, că inculpaţii nu urmăriseră decesul victimei. "Inculpaţii au dorit să agreseze victima, în scopul cel mai probabil de a-i aplica o corecţie, însă loviturile aplicate în zona feţei, pe fondul şi al stării de ebrietate a victimei, au determinat căderea repetată a acesteia, cu consecinţa unor leziuni în zona capului, leziuni care au produs decesul. Deşi loviturile aplicate de inculpaţi victimei nu erau apte prin ele însele să provoace decesul acesteia, acest rezultat totuşi s-a produs ca urmare a unui cumul de împrejurări", au apreciat judecătorii. Aceştia au decis reducerea pedepsei lui Amolioaei la 8 ani de închisoare, iar lui Chele i-au aplicat o pedeapsă de doar 10 ani de închisoare. Cei doi au fost obligaţi şi la plata unor daune morale de 120.000 lei faţă de familia victimei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.