Crimă din confuzie: 10 ani de închisoare deşi a confundat victima
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Crimă din confuzie: 10 ani de închisoare deşi a confundat victima

GALERIE
ucis-cu-cutitul
  • ucis-cu-cutitul
- +

Magistraţii Curţii de Apel par să nu fi ţinut cont de faptul că ucigaşul a crezut că-l înjunghie pe altcineva.

Un tânăr din Ţibana care şi-a ucis un consătean pentru că l-a confundat cu altul şi-a aflat ieri verdictul dat de judecători. Tânărul fusese condamnat iniţial la o pedeapsă sub minimul legal, judecătorii luând în considerare faptul că inculpatul îşi recunoscuse crima. În urma apelului procurorilor însă, pedeapsa a fost majorată la 10 ani de închisoare.

Fapta de care a fost acuzat Gheorghe Capracea, zis Sâlică, a avut loc la sfârşitul lunii februarie. Într-o zi, Capracea a mers la terasa „La doi paşi” din Ţibana.

În jurul orei 15.40, pe terasă şi-a făcut apariţia şi Ionuţ Cazacu. Între cei doi a avut loc un schimb violent de replici, care s-a încheiat însă temporar fără urmări. După aproximativ 20 de minute, Cazacu a trecut pe lângă masa la care stătea Capracea şi a lovit cu piciorul un câine care se afla la picioarele acestuia.

Capracea a reacţionat, lovindu-l pe Cazacu peste faţă. A urmat o bătaie între cei doi, Capracea retrăgâdu-se spre casă. După o oră, Capracea a fost căutat de Cazacu şi fratele său, fiind lovit atunci când a ieşit din curte.

Pe seară, Capracea a mers la sora sa, căreia i-a povestit cele întâmplate, cerându-i să-l însoţească până acasă, întrucât îi este teamă de cei doi fraţi Cazacu. Întâmplarea a făcut ca, la întoarcere, Capracea să se întâlnească iar cu adversarul său, acesta lovindu-l în mai multe rânduri cu pumnii.

Incidentele repetate din acea zi aveau să fie urmate după două zile de crima pentru care a fost judecat Capracea. Pe 25 februarie, acesta a mers la aceeaşi terasă şi a băut zdravăn. În jurul orei 21, pe când Capreacea se întorsese acasă, prin faţa gospodăriei au trecut doi tineri care se întorceau de la o petrecere.

Capracea a ieşit din curte înarmat cu un cuţit tip baionetă, pe care l-a înfipt în pieptul unuia dintre cei doi, după care s-a întors liniştit în casă. Cei doi au fugit, dar, după scurt timp, B.D. s-a prăbuşit pe o grămadă de nisip.

Lama cuţitului îi atinsese şi inima. Avea să moară după mai puţin de două ore, la spital. Nu avusese practic nicio şansă, lama cuţitului străpungându-i pieptul şi ieşind prin spate.

În cursul urmăririi penale, Capracea şi-a negat iniţial faptele, afirmând că nici nu-l cunoştea pe B.D. Într-adevăr, îl confundase. Prin aburii alcoolului, crezuse că este unul dintre fraţii Cazacu.

În faţa instanţei, Capracea a recunoscut în cele din urmă comiterea crimei. Magistraţii au luat în calcul în favoarea sa această recunoaştere, ca şi lipsa antecedentelor penale şi starea sa de frustrare provocată de agresiunile repetate cărora le fusese victimă.

Ca urmare, el a fost condamnat de Tribunal la 8 ani şi 6 luni de închisoare, ca şi la plata a 145.000 lei ca daune morale şi materiale faţă de familia victimei. La rândul său, Ionuţ Cazacu a fost trimis în judecată pentru lovire, fiind condamnat la o amendă penală de 4.500 lei.

Apelul declarat de Cazacu a fost respins. Capracea declarase şi el apel, dar şi l-a retras ulterior. Nu însă şi procurorii, care au obţinut în faţa Curţii de Apel majorarea pedepsei, întrucât tânărul îşi recunoscuse fapta doar după ce implicarea sa în moartea lui D.B. devenise evidentă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.