Crima din subteranele oraşului. Revizuire de sentinţă în favoarea ucigașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Crima din subteranele oraşului. Revizuire de sentinţă în favoarea ucigașului

GALERIE
judecator-tribunal-instanta
  • judecator-tribunal-instanta
- +

O sentinţă dată de judecătorii Tribunalului Iaşi într-un caz de omor a avut darul de a nemulţumi pe toată lumea. Inculpatul a atacat sentinţa, considerând-o prea aspră. La rându-le, părţile vătămate au considerat că ucigaşul a scăpat mult prea ieftin. Curtea de Apel le-a dat dreptate, desfiinţând sentinţa iniţială şi cerând Tribunalului să rejudece speţa.

Conform rechizitoriului, Costel Adrian Cionac este cunoscut ca o persoană violentă, consumatoare de băuturi alcoolice. A absolvit liceul şi are familie la care ar putea locui, dar, pentru a consuma alcool, preferă statutul de persoană fără adăpost, făcându-şi veacul în zona Pieţei Halei. În iunie 2019, alte două persoane fără adăpost, care „locuiau“ în parcarea subterană a pieţei, s-au plâns unui cunoscut comun, B.V., că Cionac îi bate. B.V. i-a cerut socoteală, iar de aici a început scandalul. Lovit cu pumnul de B.V., Cionac a scos un cuţit ascuns în cutia unui contor de gaz, îndreptându-se apoi spre adversar. Acesta a parat şi l-a lovit din nou, cu capul în gură. Cionac s-a retras pentru moment. Apoi, nereuşind să-l lovească pe B.V., l-a atacat cu cuţitul pe un martor al scenei, B.D.I. A reuşit să-l lovească pe acesta direct în inimă, după care s-a întors spre B.V., care profitase de ocazie pentru a fugi. Deşi ambulanţa chemată în ajutor a ajuns la faţa locului în scurt timp, B.D.I. a murit în aceeaşi noapte.

În faţa instanţei, Cionac şi-a recunoscut fapta, solicitând să fie judecat după procedura simplificată. În această situaţie, judecătorii se pronunţă doar în baza actelor de urmărire penală, a mărturiei inculpatului şi a părţilor vătămate, fără a se mai admite probe noi sau acorda termene pentru amânări. Astfel, procesul durează mult mai puţin. Totodată, inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a pedepsei. Magistraţii Tribunalului au aprobat judecarea în procedură abreviată. Ca urmare, deşi era recidivist, Cionac a fost condamnat în prag de Crăciun 2019 la doar 12 ani de închisoare. Conform Codului Penal, pedeapsa pentru omor este cuprinsă între 10 şi 20 de ani de detenţie.

În apelul pe care l-a declarat, inculpatul a susţinut că a el a fost cel provocat, fiind atacat, şi că a reacţionat violent doar din frică. Dimpotrivă, rudele victimei au cerut o pedeapsă mai aspră, afirmând că Cionac nu şi-a recunoscut în totalitate faptele. În plus, el l-a lovit pe B.D.I., deşi acesta nu fusese implicat în bătaie, nu a încercat să-i acorde primul ajutor, ba chiar l-a ameninţat cu moartea pe unul dintre martori. Judecătorii Curţii de Apel au fost de acord cu aceste argumente, apreciind că Cionac ar fi trebuit judecat în procedură normală, nu simplificată. Ca urmare, dosarul a reajuns pe masa judecătorilor de la Tribunal. Aceştia urmau să se pronunţe ieri, dar şi-au acordat timp pentru deliberare până pe 9 februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.