anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Crimă şi jaf pentru pensia de 800 lei. Ieşeancă ucisă în apartament de soţul femeii de serviciu

GALERIE
batrana-batuta
 • batrana-batuta
- +

O ieşeancă a fost ucisă pentru banii de pensie. Făptaşul a fost condamnat la sfârşitul săptămânii trecute, la nici opt luni de la comiterea faptei. Cei 780 de lei jefuiţi de la bătrână îl vor costa 12 ani de libertate.

În vârstă de 85 de ani, Paraschiva C. locuia la parterul unui bloc de pe strada Bradului, în Nicolina I. În apartament se putea intra prin casa scării, dar şi prin spate, având o uşă metalică prin care se putea ajunge în balcon, iar de acolo în bucătărie.

Această a doua uşă a fost blocată de un vecin cu o scândură, întrucât în ianuarie Parasachiva C. avusese probleme cu trei femei şi un bărbat pe care îi lăsase să intre în casă. Aceştia începuseră să scotocească după bunuri de valoare, iar una dintre femei plecase şi cu cheia de la balcon. Pensia de doar 800 de lei abia îi ajungea bătrânei pentru medicamente şi plata întreţinerii.

Bolnavă fiind, se deplasa cu greutate, apelând de multe ori la vecini sau la femeia de serviciu a blocului pentru cele mai mărunte servicii. Cum bătrâna nu avea rude, deseori vecinii erau cei care îi aduceau mâncare, întrucât banii nu îi ajungeau şi pentru aceasta.

Covid cu ghinion

La sfârşitul lui ianuarie, femeia de serviciu a fost infectată cu virusul SARS-CoV 2, motiv pentru care curăţenia era făcută de soţul acesteia, Mihai Aprofirei. În seara zilei de 18 februarie, acesta a venit să doarmă în magazia unde soţia sa ţinea ustensilele necesare curăţeniei. Se certase cu soţia, iar aceasta nu-l mai primea în casă.

În trecut, o mai ajutase pe Paraschiva C., făcându-i unele cumpărături, aşa că s-a hotărât să intre în apartamentul acesteia pentru a o jefui şi a face rost de bani pentru alcool. Bărbatul a luat o bucată de beton de pe jos şi a aruncat-o în geamul balconului, spărgându-l. a escaladat pervazul şi a intrat. Bătrâna dormea în bucătărie, iar zgomotul a trezit-o.

A încercat să fugă din bucătărie, dar a fost ajunsă cu uşurinţă de Aprofirei. Acesta i-a cerut toţi banii din casă. În faţa refuzului femeii, a lovit-o de mai multe ori cu pumnii în zona feţei şi a corpului, bătrâna izbindu-se cu capul de tocul uşii bucătăriei. Femeia a căzut, iar Aprofirei a început să caute.

A găsit imediat portofelul, pe care bătrâna îl lăsase pe masă. Paraschiva C. luase pensia la începutul lunii şi mai avea 780 de lei. Tâlharul i-a băgat în buzunar, a mai luat de pe hol două haine de piele şi a ieşit, lăsându-şi victima sângerând.

Aprofirei a ascuns hainele în firida unui contor de gaz şi a plecat la un magazin pentru a-şi cumpăra băutură. La întoarcere, nu a mai găsit hainele, acestea fiind probabil găsite de un trecător.

A agonizat o noapte pe podea

Paraschiva C. a zăcut pe podea întreaga noapte. A doua zi, pe la prânz, un vecin a trecut pe la ea, ca de obicei, pentru a vedea cum se simte. A bătut la uşă şi a auzit din interior vocea bătrânei, care i-a strigat să intre. De regulă, uşa era încuiată, iar bătrâna descuia personal, aşa că vecinul a fost suprins de invitaţia de a intra.

A deschis şi a văzut-o pe bătrână căzută pe podea, plină de sânge şi vânătăi în zona feţei. Vecinul a sunat imediat la 112 şi a făcut o fotografie victimei în poziţia în care a găsit-o. Confuză, bătrâna i-a povestit că fusese atacată de trei bărbaţi şi o femeie, care au lovit-o şi jefuit-o. De fapt, îşi aducea aminte de incidentul anterior, din ianuarie.

Totuşi, a putut să-l indice, ca făcând parte din grup, pe Aprofirei. L-a recunoscut ulterior, pe când era internată la Spitalul de Neurochirurgie, când i s-a prezentat fotografia acestuia.

Loviturile primite de bătrână nu ar fi trebuit să-i pună viaţa în pericol, medicii apreciind că va avea nevoie de cel mult o lună de îngrijiri. Totuşi, Paraschiva C. a decedat pe 11 martie, în urma unei hemoragii cerebrale, complicată cu o bronhopneumonie.

Aprofirei a fost reţinut pe 22 februarie, când a negat comiterea faptei. Totuşi, mărturia victimei, ca şi amprentele găsite în apartament şi pe o doză de bere aruncată în faţa balconului au permis reconstuirea evenimentelor. A doua zi, bărbatul a recunoscut, spunând că a vrut să spargă un uscător şi să fure de acolo o sticlă de vin.

Intrase din greşeală în apartamentul Paraschivei C. şi nu furase niciun ban. Uscătorul avea însă gratii la geam, varianta prezentată de tâlhar fiind respinsă de anchetatori. Până la urmă, Aprofirei a recunoscut că furase cei 780 de lei, spunând că se afla în stare de ebrietate şi nu ştia ce face.

Era recidivist

Bărbatul nu se afla la prima încălcare a legii, având mai multe condamnări pentru tâlhării şi furturi. Ultima oară fusese liberat condiţionat în octombrie 2020 din executarea unei pedepse de 2 ani şi 4 luni aplicată pentru furt calificat.

„Instanţa va avea în vedere că inculpatul a dat dovadă de o îndrăzneală deosebită, pătrunzând prin efracţie şi prin escaladare în locuinţa victimei, în timpul nopţii, unde a exercitat acte grave de violenţă fizică împotriva acesteia, cunoscând faptul că victima locuia singură, că avea o vârstă înaintată şi că era lipsită de capacitatea de a-i opune rezistenţă. Inculpatul a dat dovadă de ferocitate şi de agresivitate crescute, lovind victima cu pumnii, inclusiv în zona feţei şi a capului, cu unicul scop de a obţine venituri pentru a-şi cumpăra băuturi alcoolice”, au reţinut magistraţii Tribunalului.

Ca recidivist, pentru tâlhărie urmată de moartea victimei, Aprofirei risca o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 7 şi 18 ani. Judecătorii s-au oprit asupra unei condamnări situate la mijlocul intervalului, respectiv 12 ani de detenţie. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.