Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CRIMEEA bagă foc în relaţia SUA cu Rusia. Obama a vorbit cu Putin 90 de minute.Ameninţare cu "izolarea politica si economica a Rusiei"

GALERIE
ucraina, razboi 2ucraina, razboiucraina, razboi 1razboi ucrainarazboi ucraina 1razboi ucraina 2razboi ucraina 3
  • ucraina, razboi 2
  • ucraina, razboi
  • ucraina, razboi 1
  • razboi ucraina
  • razboi ucraina 1
  • razboi ucraina 2
  • razboi ucraina 3
- +

UPDATE ORA 9:15

Dupa ce Parlamentul rus a aprobat cererea presedintelui Putin pentru o interventie militara in Crimeea (Ucraina), presedintele Barack Obama a avertizat Moscova ca o continuare violarii dreptului international ar duce la "o si mai mare izolare politica si economica". Un comunicat al Casei Albe dupa convorbirea telefonica Obama - Putin de 90 de minute de sambata noaptea arata ca SUA nu vor participa la intalnirile pregatitoare pentru summitul G8 de la Soci (Rusia), calificind interventia Rusiei drept "o violare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, o incalcare a dreptului international".

Ca raspuns, un comunicat al Kremlinului dupa aceeasi convorbire telefonica arata ca "Putin a atras atentia asupra actiunilor provocatoare si criminale ale ultranationalistilor ucraineni, sustinute de autoritatile de la Kiev", si spune ca "Rusia isi mentine dreptul de a-si proteja interesele si cetatenii din Ucraina".

Comunicatul Casei Albe cere Rusiei sa-si rezolve problemele cu Ucraina pe cale diplomatica si arata ca presedintele Obama a cerut Administratiei sale sa furnizeze asistenta tehncia si financiara de urgenta Ucrainei, impreuna cu partenerii internationali precum FMI.

Comunicatul oficial al Kremlinului mai arata ca presedintele rus i-a spus omologului sau american ca exista "o amenintare reala la vietile si sanatatea cetatenilor rusi din Ucraina si a subliniat ca in "cazul razspindirii ulterioare a violentei spre Estul Ucrainei si Crimeea, Rusia isi rezerva dreptul de a-si proteja interesele si populatia vorbitoare de limba rusa din aceste zone".

..................................................................................................................................................................

Evenimente până pe 1 martie 2014

România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei, potrivit unui mesaj al preşedintelui Traian Băsescu. Citeşte mesajul preşedintelui Băsescu AICI.

 

UPDATE: Administraţia Barack Obama analizează "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News.

"Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Albă.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.

IMAGINI AICI

UPDATE: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

"Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", informează un comunicat al Kremlinului.

UPDATE: Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

Reuniunea, convocată de Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev, intervine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

"Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse ar putea fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", informează un comunicat al Kremlinului.

 UPDATE: Zeci de persoane au fost rănite, sâmbătă, în oraşul Harkiv, în estul Ucrainei, în cursul unei manifestaţii proruse care a degenerat în atacarea sediului administraţiei regionale, informează AFP.

Violenţele au izbucnit în cursul unui miting prorus la care participă aproximativ 20.000 de oameni.
Circa 300 de manifestanţi au atacat sediul administraţiei regionale, întâmpinând rezistenţă din partea forţelor de ordine.

O demonstraţie pro-rusă cu mii de participanţi a avut loc şi la Odessa.

Între timp, trupele ruseşti se deplaseaz în oraşul Balaclava din Crimeea.Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirmă că în regiunea autonomă ucraineană prorusă operează militari ruşi, explicând că trupele ruse protejează obiective strategice, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.

"Am stabilit să cooperăm cu Flota rusă de la Marea Neagră pentru protejarea obiectivelor de importanţă vitală", a explicat Serghei Aksionov.

Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.
Sâmbătă dimineaţă, Serghei Aksionov l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Preşedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sâmbătă un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea, informează AFP.

"Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene", a argumentat Turcinov.
"Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a spus preşedintele interimar al Ucrainei.

Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

The Guardian scrie că tensiunile au explodat şi la Harkov şi Doneţk, în estul Ucrainei, unde trăiesc numeroşi etnici ruşi. La Harkov, demonstranţi pro-ruşi au intrat în sediul guvernului regional. Focuri de armă s-ar fi auzit la Doneţk, unde a fost organizată o demonstraţie pro-rusă. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, deocamdată. 

UCRAINA: Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

"Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse."Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin", a precizat Matvienko.Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.Cu puţin timp în urmă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

UCRAINA: Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi."Are loc o tentativă de ocupare a cartierului general al Pazei de Coastă din Sevastopol. Toate navele sunt în alertă", precizează instituţia, conform AFP.Agresorii susţin că au primit ordin de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să ocupe unitatea militară.


UPDATE: Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP.

Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional.

Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

Moscova a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că oameni înarmaţi "din Kiev" au încercat să preia controlul asupra Ministerului de Interne din Crimeea, dar că unităţile de auto-apărare au împiedicat această acţiune. "Această tentativă confirmă intenţia cercurilor politice de la Kiev de a destabiliza situaţia din Peninsulă", a precizat un comunicat al Ministerului de Externe rus.

UPDATE:  Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a dat asigurări sâmbătă că Ucraina refuză să răspundă "prin forţă" provocărilor Rusiei, care ar fi mobilizat militari pe teritoriul regiunii autonome Crimeea, informează AFP.

"Prezenţa inadecvată a militarilor ruşi în Crimeea este o provocare, dar tentativele de a face Ucraina să reacţioneze prin forţă au eşuat", a declarat Iaţeniuk.
Kievul denunţă o "invazie rusă" în Peninsula Crimeea, o regiune rusofonă din sudul Ucrainei.

UPDATE: Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului.

"Rusia nu va ignora această solicitare", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.
Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Tensiunile din Crimeea au continuat și în cursul nopții, după ce ieri, persoane înarmate au pus stăpânire pe sediile Parlamentului și Guvernului din Simferopol. De data aceasta, insurgenții au pus stăpânire pe aeroportul din capitala Crimeii, însă activitatea nu a fost întreruptă, potrivit agenției Interfax.

Rusia este acuzată că a încălcat spațiul aerian al Ucrainei. Noul guvern de la Kiev a denunțat încălcarea spațiului aerian și cere revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze. Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat de presă în care este denunțată oficial încălcarea spațiului aerian. Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele  și calificat operațiunea ca fiind o "agresiune" rusă.

Președintele american Barack Obama s-a declarat foarte îngrijorat de operațiunile militare ale Rusiei și a avertizat că vor exista consecințe dacă Putin forțează nota.

"Suntem foarte îngrijorați în legatură cu mișcările de trupe ruse în interiorul Ucrainei", a declarat presedintele american. Vezi aici discursul complet al lui Barack Obama!

Cronologia ultimelor două zile agitate, în rândurile de mai jos:

23:10 - Surse din regiune sustin ca fortele de securitate care pazesc drumurile si aeroporturile din Crimeea nu au insemne oficiale si ar apartine unor firme private contractate de Moscova.

"Acestia nu au uniforme militare rusesti si guvernul rus neaga ca ar face parte din armata rusa. Probabil ca majoritatea sunt cetateni ucraineni, dar sunt angajati sa serveasca flota rusa din zona", a declarat Dimitri Simes, presedintele Centrului pentru Interesul National din regiune, potrivit EVZ.ro

22:58 - Seful politiei din Sevastopol, generalul Vitali Malikov, a demisionat din functie.

22:25 - "Fac un apel personal catre presedintele Putin sa inceteze imediat provocarile militare si sa retraga (trupele - n.red.) din Republica Autonoma Crimeea. Este o agresiune pura impotriva Ucrainei", a declarat Aleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei. Acesta a cerut Rusiei sa respecte memorandumul din anul 1994, care garanteaza integritatea teritoriala a ţării.

22:20 - Un oficial ucrainian a confirmat ca 13 avioane rusesti cu cate 150 de oameni la bord au aterizat la baza militara de langa Simferopol.


22:05 - Un oficial de la Kiev, citat de AFP, a transmis ca 2.000 de soldati rusi au ajuns in ceea ce pare a fi o "invazie armata" in Crimeea, insa informatia nu a fost confirmata.

22:00 - Turcinov i-a cerut preşedintelui rus  Vladimir Putin "să pună capăt provocarilor", sa demareze negocieri si "sa retraga imediat" trupele rusesti. De asemenea, el a precizat ca armata Ucrainei "nu raspunde" provocarilor din Crimeea, acuzand Rusia de agresiune si sustinand ca Moscova a detasat trupe in Crimeea si "incearca sa provoace" Kievul intr-un "conflict armat".

20:55 - Ucraina a cerut oficial Rusiei extradarea fostului presedinte Viktor Ianukovici, a declarat procurorul general Oleg Maknitki.

20:40 - Presedintele rus Vladimir Putin cere o "revenire rapida la normalitate" in Ucraina si avertizeaza impotriva oricaror viitoare proteste, in cadrul conversatiilor telefonice cu liderii UE.

20:35 - Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis ca a demarat procedurile de extradare fata de fostul presedinte Viktor Ianukovici.

20:32 - Liderul Opozitiei de la Kiev, Vitali Klitschko, a declarat ca Rusia creşte deliberat tensiunile in Crimeea, pentru a raspandi conflictul.

20:25 - Retelele de telefonie din Crimeea au fost blocate. Un oficial al companiei care detine monopolul telecomunicatiilor din Ucraina, Ukrtelekom, a anuntat ca nu poate lua legatura cu filiala din Crimeea.

20:20 - Cea mai mare companie aeriana a Ucrainei, Ukraine International Airline, a transmis ca spatiul aerian de deasupra regiunii Crimeea a fost inchis dupa ce aeroportul principal a fost ocupat de persoane inarmate. Astfel, niciun zbor de la Kiev nu este lasat sa aterizeze pe aeroportul international Simferopol.

20:10 - Cel putin cinci avioane rusesti II-76 au aterizat pe un aeroport militar din Gvardiski, in apropiere de Simferopol.

19:55 - Casa Albă transmite ca interventia ruseasca in Ucraina ar fi "o mare greseala".
 

19:20 - Parlamentul regional din Crimeea a format un nou cabinet de miniştri, a anunţat preşedintele Parlamentului, Vladimir Konstantinov.

19:15 - Rusia a transmis că va acorda paşapoarte ruseşti trupelor de poliţie dizolvate ale Berkut, prin intermediul Consulatului din Simferopol.

19:05 - O înregistrare video arată 12 elicoptere de luptă rusesti, tip MI-24 si MI-8, care zboară deasupra Sevastopolului, în Crimeea.

ora 19:00 - Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Chubarov, a declarat că, dacă va avea loc o separare în Crimeea, tatarii vor avea cel mai mult de suferit.

ora 18:50 - Zborurile pe aeroportul Belbek din Sevastopol au fost suspendate, potrivit unor surse citate de Interfax, iar circa 400 de persoane ocupă pista aeroportului.

ora 18:45 - Un convoi de nouă transportatoare armate ruseşti si un camion au fost văzute pe un drum dintre Sevastopol şi Simferopol.

18:35 - Moscova a transmis ca transportatoarele armate si trupele rusesti din Crimeea au ca misiune protejarea pozitiilor flotei ruse de la Marea Neagra.

18:15 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, discuta criza din Ucraina cu secretarul american de stat, John Kerry, facand un nou apel pentru un acord de pace intermediat de UE.

18:05 - Avioane rusesti aterizează în Crimeea, iar o coloană de transportatoare armate se apropie de Simferopol.

17:55 - Crimeea va stabili relatii cu Kievul, atunci cand protestatarii vor renunta la arme.17:40 - Parlamentul din Crimeea a votat desfasurarea unui referendum pe 25 mai, aceeasi zi a alegerilor prezidentiale din Ucraina, pentru a decide daca regiunea ramane sau nu parte a tarii, insa tatarii din Crimeea au condamnat decizia, declarand referendumul inacceptabil.17:30 - ONU ia in considerare cererea Ucrainei referitoare la o intalnire a Consiliului de Securitate, pentru discutarea crizei.16:46 - Etnicii rusi din Crimeea au lansat o petitie, cerand presedintelui rus Vladimir Putin sa nu invadeze regiunea autonoma a Ucrainei: "Nu vrem ca interesele noastre sa fie aparate de alte tari. Am trait totdeauna liberi si fericiti (in Crimeea) ".16:38 - Autoritatile din Elvetia si Austria au spus ca vor bloca orice bunuri pe care Viktor Ianukovici si fiul sau, Olexandr, le-ar fi ascuns in cele doua tari. 16:25 - "Veti fi trasi la raspundere pentru asta", le-a transmis Ianukovici celor care l-au dat jos de la putere la finalul conferinţei de presă.

16:15 - Autoritatea vamală a Ucrainei a transmis că baza sa din Sevastopol a fost înconjurată de ofiţeri ai marinei ruse. Ianukovici sustine ca nu are informatii referitoare la implicarea armatei ruse in evenimentele din Crimeea.16:10 - Fostul presedinte al Ucrainei a declarat că nu el este cel care a dat instrucţiuni să se tragă în civili.15:34 - Ianukovici a declarat ca nu va cere ajutor militar din partea Rusiei şi că orice acţiune militara este "inacceptabilă".15:32 - Ianukovici a spus că a fosta tacat, iar viaţa lui şi a familiei sale sunt în pericol, motiv pentru care a ales să părăsească ţara. Se va întoarce în Ucraina când se va simţi în siguranţă.15:29 - Fostul presedinte al Ucrainei le-a cerut scuze ucrainienilor pentru ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă.15:25 - Viktor Ianukovici a cerut o anchetă nepărtinitoare cu privire la evenimentele din Kiev, la care să participe şi Guvernul, şi Opozitia.15:19 - "Ar trebui sa aiba loc o reforma constitutionala pana la sfarsitul anului, alegeri prezidentiale in decembrie si apoi trebuie adoptata noua Constitutie. Armele trebuiesc predate si oamenii inarmati trebuie sa plece de pe strazi si cladiri. Vestul a complotat cu fortele de opozitie din Maidan si trebuie sa poarte responsabilitatea pentru ce s-a intamplat acolo".15:14 - "Ucraina a fost preluată de un grup de huligani fascişti, care reprezintă o minoritate în rândul populaţiei din aceasta ţară. Victimele au fost rezultatul crizei politice. Parlamentul este ilegitim şi unii parlamentari au semnat acte sub ameninţarea armelor", a declarat fostul presedinte al Ucrainei.15:10 - Ianukovici, din Rusia: "Voi continua sa lupt pentru viitorul Ucrainei. "Nu m-a demis nimeni, am ales eu sa plec deoarece s-au facut amenintari la adresa mea si a familiei mele." - a spus Ianukovici.

ora 15.05: Iulia Timoșenko va candida la următoarele alegeri prezidențiale din Ucraina, a anunțat rivalul ei, Vitalie Klitciko. Timoșenko i-ar fi dezvăluit intențiile sale, într-o conversație pe care au avut-o, miercuri, a declarat el jurnaliștilor, la Parlamentul din Kiev.

ora 15.00: Aeroporturile din Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei unde patrulează grupuri înarmate pro-ruse, sunt din nou sub controlul autorităţilor centrale ucrainene, a declarat, la Kiev, directorul Consiliului Naţional pentru securitate şi apărare, Andrei Parubi.

„A fost o tentativă de ocupare a aeroporturilor din Simferopol şi Sevastopol, dar ele sunt acum sub controlul forţelor de securitate ucrainene”, a precizat responsabilul ucrainean, citat de AFP.

ora 14.00: Ucraina va cere Rusiei extrădarea preşedintelui demis Viktor Ianukovici, care a anunţat pentru azi o conferinţă de presă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei), a anunțat Parchetul General într-un comunicat, citat de AFP.

„Parchetul General al Ucrainei intenţionează să ceară extrădarea cetăţeanului Viktor Ianukovici, dat în urmărire pe plan internaţional, în cazul în care va fi confirmată prezenţa sa în Rusia”, indică Parchetul, care a declanşat o anchetă împotriva sa pentru „crime în masă”.

"Ceea ce se întâmplă în Crimeea seamănă cu o agresiune militară"

Lituania va cere Consiliului de Securitate al ONU să răspundă la criza din Crimeea, a anunţat şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius.

"Am cerut delegaţiei noastre (la Naţiunile Unite) să se asigure că situaţia din Crimeea este înscrisă pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Linkevicius presei la Vilnius, informează Agerpres.

Oficialul a admis că o asemenea decizie ar putea întâmpina dificultăţi îdeoarece necesită aprobarea ţărilor cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa), care au drept de veto.

"Ceea ce se întâmplă în Crimeea seamănă cu o agresiune militară şi cu o ocupaţie a regiunii", a adăugat Linkevicius. Acesta l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Vilnius pentru a-i explica poziţia ţării sale în legătură cu aceste evenimente.

Lituania este din ianuarie membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru o perioadă de doi ani şi deţine în februarie preşedinţia lunară prin rotaţie a Consiliului.

Aeroporturile din Crimeea, ocupate de militari ruși

Într-un sumar al evenimentelor, prezentat de Radio Europa Liberă, se arată că bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme, au atacat aeroportul din capitala Crimeei, Simferopol, asupra căruia au preluat controlul, în timp ce soldați ruși au ocupat pozții în perimetrul celuilalt aeroport din Crimeea, Sevastopol. 

Potrivit unui blogger din Odessa, citat de Radio Free Europe, Parlamentul din Ucraina tocmai a votat să invoce Memorandumul de la Budapesta, din 1994, după ce două aeroporturi din Crimeea au fost ocupate de armată. 

Rada Supremă ucraineană a adoptat o rezoluţie, în care face apel la Statele Unite ale Americii şi la Marea Britanie să garanteze suveranitatea Ucrainei, după ce persoane înarmate au preluat controlul asupra a două aeroportului din Crimeea, peninsulă din sudul ţării,confirmă AFP şi ITAR-TASS.

Rezoluţia a fost votată cu o majoritate de 230 de voturi faţă de cele 226 necesare.

ora 11.20: Flota Rusiei din Marea Neagră a infirmat că militari ai săi ar ocupa aeroportul Belbek, situat în apropiere de Sevastopol, port în peninsula Crimeea, unde se află locul său de dislocare, informează Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.

„Nicio unitate a Flotei ruse din Marea Neagră nu s-a mişcat spre aeroport, ca să nu mai vorbim de a lua parte la o blocare a sa”, a declarat pentru Interfax-Ukraina un purtător de cuvânt al flotei, în timp ce ministrul ucrainean de Interne a declarat că forţele ruse au preluat controlul asupra aeroportului din Simferopol, calificând această acţiune drept o „invazie”.

ora 10.30: Forțele militare ruse au blocat aeroportul din Sevastopol, în regiunea rusofonă Crimeea, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de BBC.

Circa 300 de bărbați înarmați blochează drumul spre aeroportul Belbek de lângă Sevastopol, scrie BBC, citând martori oculari.

Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a numit această blocadă „invazie armată”, precizează sursa citată.

Potrivit Reuters, guvernul ucrainean a cerut Consiliului de Securitate al ONU să monitorizeze situația din țară. 

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt tensionate, după alungarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, care se află acum în Rusia.

Preluarea controlului asupra aeroportului

Potrivit jurnaliștilor aflați la Simferopol, aproximativ 50 de persoane înarmate, venite la bordul a trei camioane fără plăcuțe de înmatriculare, au pătruns noaptea trecută în incinta aeroportului și au preluat controlul instituției.

Ulterior, în fața aeroportului s-a adunat o mulțime, care flutura steagurile flotei ruse la Marea Neagă, relatează agenţiei Interfax-Ucraina.

La intrarea în aeroport patrulează militari îmbrăcaţi în uniformă şi purtând ecusoane de culoare neagră, iar în incinta clădirii sunt prezenți mai mulți civili, simpatizanți pro-ruși. 

Crimeea vrea referendum pentru a se rupe de Ucraina

"Suntem cu toţii voluntari, prezenţi pentru a nu permite aterizarea fasciştilor sau radicalilor din vestul Ucrainei", a declarat purtătorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiţer de poliţie, potrivit Interfax.

Activitatea aeroportului nu a fost întreruptă, iar pasagerii primelor zboruri, către Moscova şi Kiev, nu s-au arătat îngrijorați de situație,, mai susțin jurnaliștii Interfax.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri