Criminalul de la coafor nu dă două parale pe viața lui. Care e soarta copiilor lui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Criminalul de la coafor nu dă două parale pe viața lui. Care e soarta copiilor lui

GALERIE
vasile olaru-1
  • vasile olaru-1
- +

Tentativa de suicid, a treia de la crima comisă acum 2 ani, a avut loc ieri-dimineaţă. Vasile Olaru a fost salvat de colegii de detenţie. Ce fac cei trei copii ai familiei nenorocite în urma acelui gest îngrozitor? 

Vasile Olaru, ieşeanul care şi-a masacrat soţia într-un coafor din campusul Tudor Vladimirescu, a încercat pentru a treia oară să se sinucidă. Ieri-dimineaţă, bărbatul în vârstă de 43 de ani care îşi is­păşeşte pedeapsa pentru omor în Peni­tenciarul Iaşi s-a tăiat cu un instrument ascuţit în zona gâtului.

În jurul orei 6.20, deţinutul rănit a fost observat de colegii de celulă, care au alertat supraveghetorul din zona respectivă. Vasile Olaru a fost îngrijit iniţial în infirmeria penitenciarului, apoi a fost transferat la Spitalul „Sf. Spiridon“. Aici i-a fost suturată rană de către medicii urgentişti împreună cei din Clinica ORL. Ulterior, deţinutul a fost transferat la Institutul de Psihiatrie „Socola“ pentru un control de specialitate. „Incidentul a fost anunţat de colegii de cameră în această dimineaţă (n.r. - ieri-dimineaţă), la 6.20. Deţinutul a fost dus la cabinetul medical din penitenciar, unde i s-au acordat pri­mele îngrijiri medicale, după care s-a so­licitat transferul la un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Bărbatul a fost dus în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Sf. Spiridon. Deţi­nutul nu a necesitat internare şi în cursul amiezii a revenit în detenţie“, a explicat Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Iaşi.

Potrivit acesteia, Vasile Olaru se află, momentan, în stare stabilă, sub supraveghere în infirmeria închisorii. Reprezentanţii penitenciarului au subliniat că instrumentul cu care Vasile Olaru s-a rănit în zona gâtului face parte din trusa de îngrijire personală a fiecărui deţinut. „Leziunile şi le-a provocat cu lama de la aparatul de ras, aparat de tip «Bic», singurele instrumente pe care au voie să le folosească aici pentru bărbierit. Deţinuţii au dreptul să-şi asigure igiena personală şi de aceea avea acel obiect“, a mai spus Gabriela Topoliceanu.

Alte două tentative

Vasile Olaru a mai încercat să se sinucidă de două ori. O dată anul trecut, în iulie, când a ajuns la Spitalul „Sf. Spiri­don“ cu o intoxicaţie medicamentoasă, veche de 12 ore. Bărbatul înghiţise un pumn de pastile din categoria antidepresivelor şi a benzodiazepimelor. Deţinutul a ajuns la spital în comă, a fost ţinut sub observaţie în ATI şi apoi internat în Clinica de Toxicologie. Olaru şi-a pus gând rău şi acum doi ani, când şi-a ucis nevasta. După ce a înjunghiat-o de mai multe ori pe aceasta, bărbatul s-a auto­înjunghiat. Când a ajuns echipajul SMURD la faţa locului, bărbatul avea plăgi înjunghiate în abdomen şi era în şoc hemoragic. El a fost adus în stare gravă la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde a suferit un stop cardio-respirator. După ce şi-a reve­nit, Olaru a fost operat de chirurgii ieşeni. 

După doi de la „crima de la coafor“, copiii minori ai familiei Olaru cresc în casa unuia dintre fraţii mamei lor. În lipsa celor doi părinţi, fetele soţilor Olaru au fost încredinţate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) unui unchi matern. Cel de-al treilea copil al cuplului dezbinat după crima de acum doi, un băiat de 20 de ani, se întreţine singur, cu sprijinul rudelor.

Fetele Minei şi lui Vasile Olaru, în vârstă de 15, respectiv 4 ani, se află în grija unchiului matern de aproape doi ani. Minorele sunt evaluate din trei în trei luni de reprezentanţii DGASPC şi, potrivit ultimei anchete sociale, tinerele s-au acomodat în familia în care au fost în­credinţate. „Din informaţiile noastre, fetele sunt îngrijite bine în familia un­chiului matern, care la rândul lui are doi minori apropiaţi de vârsta minorelor Olaru. Fata cea mare a cuplului are re­zultate deosebite la şcoală. Copilele nu se confruntă acum cu probleme majore, însă, dacă apar, oricând pot fi consiliate din nou. Minorele au intrat într-un program special de consiliere imediat după traumă şi, după o perioadă în care au fost atent supravegheate, am decis plasarea lor în cadrul familiei lărgite“, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Nu a renunţat la cliente

Crima în care şi-a pierdut viaţa Mina Olaru a avut loc pe 28 decembrie 2013 la parterul căminului T17 din campusul „Tudor Vladimirescu“. Mina Olaru, în vârstă de 38 de ani, se afla atunci la muncă, în coaforul în care lucra. Soţul ei, aflat în stare de ebrietate, a intrat în incinta acestuia şi şi-a atacat soţia cu un cuţit de bucătărie. Bărbatul şi-a înjunghiat de mai multe ori soţia, sub privirile colegei acesteia şi ale clientelor din coafor. Loviturile din zona gâtului i-au fost fatale Minei Olaru.

După ce şi-a rănit grav soţia, Vasile Olaru a încercat să se sinucidă şi, aşe­zându-se în genunchi, s-a înjunghiat în zona abdomenului şi a gâtului. Bărbatul a fost internat şi operat de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon“, medicii de aici salvându-i viaţa. În prezent, ieşeanul îşi ispăşeşte în cadrul Penitenciarului de Maximă Sigu­ranţă din Iaşi pedeapsa de 16 ani primită pentru omor calificat. Cu două zile înainte de a fi ucisă, Mina Olaru plecase din căminul conjugal împreună cu cele două fete minore din cauză că soţul său o abuza fizic.

Ieşeanca, împreună cu fetele sale, a fost primită pe 26 decembrie 2013 în centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice de la DGASPC. Potrivit re­prezentanţilor DGASPC, femeia a ajuns în centru cu semne vizibile de abuz fizic. Ea a fost sfătuită să renunţe la serviciu câteva zile, însă Mina a refuzat şi a continuat să meargă la muncă, având multe cliente programate. Acolo avea să se producă nenorocirea. Cu o lună înainte de tragedie, Vasile Olaru s-a internat la Spitalul „Socola“, unde a fost diagnosticat cu intoxicaţie acută cu alcool, cu agitaţie psihomotorie şi heteroagresivitate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.