Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CriSTEA strălucitoare în Copou

GALERIE
@@@@cristea-vanzo0-popescu-oct-simion-tanase-fcsb
  • @@@@cristea-vanzo0-popescu-oct-simion-tanase-fcsb
- +

Politehnica Iaşi – FCSB 5-2 (3-1), în etapa a V-a a Ligii I de fotbal. Andrei Cristea a fost omul meciului, cu trei goluri şi o pasă de gol. Poli a înnoptat pe locul IV al clasamentului!

Poli: Axinte – Onea, Mihalache, Baxevanos, Buşu – Vanzo (’88 - Fr. Cristea), Breeveld (’56- De Iriondo), Passaglia (’88 - Acka) – Platini, A. Cristea (’73 - Zajmovic), Calcan (’88- Popadiuc). Antrenor: Daniel Pancu.

FCSB: Straton – Enache, Cană (’28 - Miron), Soiledis, Panţîru – Perianu (’46 - Ov. Popescu), B. Simion, Şut (’28 - Tănase) – Ad. Petre (’28 - Olaru), Istrate (’28 - Buş), Oct. Popescu. Antrenor: Anton Petrea.

Cartonaşe galbene: Breeveld (’36), A. Cristea (’39), Calcan (’67), Vanzo (’81), Fr. Cristea (’89) – Panţîru (’15), Miron (’38), Buş (’46), Olaru (’79), Enache (’85).

Eliminat direct: Olaru (’79 – pentru injurii aduse arbitrului).

Arbitri: Horaţiu Feşnic; Valentin Avram, Mircea Orbuleţ.

 

0-1, min. 6: Panţîru centrează de pe stânga, Axinte nici nu iese, nici nu stă în poartă, iar Istrate marchează cu capul, de la 6 metri;1-1, min. 8: A. Cristea, cu un şut din lateral dreapta, la colţul lung; 2-1, min. 19: Platini îi pasează lui A. Cristea, aceasta deviază spectaculos, cu călcâiul, îl lasă singur pe Passaglia, care înscrie de la 16 metri; 3-1, min. 22: Buşu centrează, A. Cristea reia de la 6 metri; 4-1, min. 52: Passaglia centrează dintr-o lovitură liberă de pe dreapta, A. Cristea înscrie cu capul;

4-2, min. 60: Axinte scapă o minge uşoară, îl faultează apoi pe Olaru în careu, iar Tănase transformă penaltiul acordat; 5-2, min. 71: Calcan, de la marginea careului, după o pasă a lui Platini.

 

Numai în pielea lui Daniel Pancu să nu fi fost înaintea meciului cu FCSB, când modul de pregătire a partidei a trebuit să se schimbe de la o oră la alta, ţinând cont de situaţia adversarului. Vineri, când nu se ascundea după deget şi anunţa la conferinţa de presă dinaintea confruntării că echipa lui e favorită, ţinând cont de multiplele absenţe din tabăra oaspeţilor, generate de infecţiile cu COVID, ştia că bucureştenii au antrenorul şi aproape toţi titularii indisponibili. Sâmbătă, datele problemei s-au schimbat radical, după ce “roş-albaştrii” au anunţat că au recuperat brusc şase oameni de bază, VladTănase, Miron, Olaru, Ov. Popescu şi Sergiu Buş ieşind negativi la ultimele teste, în aceeaşi situaţie fiind şi “principalul” Anton Petrea. Astfel, toate planurile lui Pancu păreau date peste cap, aseară, în Copou, Petrea având la dispoziţie destui jucători care singuri valorează cât tot lotul moldovenilor, dintre stelele FCSB lipsind doar Man, Fl. Coman şi Moruţan. La ora startului, datele problemei s-au schimbat iar, toţi recuperaţii de ultimă oră ai muntenilor fiind păstraţi rezerve. Pe parcursul meciului, lucrurile s-au schimbat iar, după ce în minutul 28 au intrat patru dintre “senatorii” recuperaţi, iar la pauză, al cincilea. Până la urmă a ieşit bine, chiar foarte bine pentru Poli, care, în ciuda faptului că nu a ştiut cu cine joacă, a făcut un meci bun, a profitat de slăbiciunile adversarului şi s-a impus la scor, 5-2.

Duelul a început cum nu se poate mai prost pentru moldoveni, care au încasat un gol ca la antrenament în minutul 6, după ce Istrate a profitat de una din multele ezitări de aseară ale lui Axinte. Şansa Politehnicii a fost că duminica alegerilor locale l-a găsit pe Andrei Cristea într-o formă de zile mari, căpitanul Politehnicii arătând la 36 de ani ca în vremurile în care era golgeterul României. Cristea a dat tonul renaşterii, şi-a tractat apoi echipa şi a îngropat FCSB după ce a epuizat toate execuţiile posibile: gol cu dreptul, în minutul 8, pasă de gol, spectaculoasă, în minutul 19, pentru Passaglia, gol cu stângul, în minutul 22 şi gol cu capul în minutul 52. Între cele patru goluri, Poli a mai avut posibilitatea de a înscrie, prin A. Cristea (’24 – Straton a respins), Passaglia (’30 – ratare uriaşă) şi Calcan (’44), în timp ce oaspeţii au replicat doar prin Buş (’40), Axinte fiind inspirat. La 4-1, portarul Politehnicii a mai comis însă o nouă gafă şi a permis oaspeţilor să relanseze partida,Tănase transformând un penalty cu jumătate de oră înainte de final. Mai mult, peste opt minute Buş a fost aproape de a reduce şi mai mult diferenţa. Totul s-a liniştit în minutul 71, când Calcan a punctat pentru prima dată în culorile Iaşului şi a aruncat definitiv zarurile partidei. Finalul nu a fost plictisitor. După ce Buş (’75) nu a găsit ţinta, Zajmovic (’75, ’79), Calcan (’86) şi Platini (’89) au ratat posibilitatea de a scrie un scor de tenis pe tabela bătrânei arene “Emil Alexandrescu”.

Victoria de aseară, chiar obţinută în condiţiile speciale ale adversarului, urcă Iaşul pe poziţie de play-off, performanţă incredibilă ţinând cont de condiţiile pe care echipa le-a avut în această vară.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Daniel Pancu: „Este prima victorie pe care am obţinut-o împotriva FCSB, cu excepţia Rapidului. N-am câştigat nici cu Vaslui, nici cu Voluntari, nici măcar cu Beşiktaş. Îmi era clar că suntem favoriţi. Ne-au surprins puţin la început, dar golul primit ne-a trezit. Apoi, cu schimbările făcute în bloc, ne-au determinat să schimbăm puţin sistemul să acoperim mai bine zona centrală, să facem presing şi nu le-am mai permis să ne atace!”

Anton Petrea: „Trebuie să uităm cât mai repede această evoluţie. Nu am avut posibilutatea să ne pregătim aşa cum trebuie, dar acum trebuie să ne revenim cât mai rapid. Nu am avut ritmul de joc dorit şi adversarul a profitat. Este o perioadă dificilă, dar trebuie să strângem rândurile, nu este uşor să lucrezi cu nişte jucători, iar apoi să afli că sunt pozitivi la Covid-19, dar trebuie să ne adaptăm”, a declarat Petrea la Digisport.

Cristea, egal cu Dobrin

^ Prin reuşitele de ieri, Andrei Cristea a ajuns la cifre impresionante în Liga I. Cu nici 400 de meciuri în prima ligă, atacantul ieşean a ajuns la 111 goluri marcate în Liga I, la egalitate cu uriaşul Nicolae Dobrin şi cu un alt atacant de calibru, Ionel Augustin. Cristea, care are şi 43 de pase decisive, stă foarte bine şi în topul marcatorilor din istoria fotbalului ieşean. Cu 56 de goluri, jucătorul crescut la Bacău, care a jucat doar trei sezoane întregi şi patru jumătăţi de campionat în Copou, l-a depăşit pe regretatul Mihai Romilă II, care, cu 54 de goluri marcate pentru Poli în zece sezoane, era pe locul III în ierarhia all-time. Cristea îl poate ajunge şi pe Cuperman, care e pe locul II, cu 57 de reuşite în 9 sezoane. Pe primul loc e Mihai Costea, cu 70 de reuşite în 7 ani. ^ La Poli au fost indisponibili Frăsinescu şi Chacana, accidentaţi. Oaspeţii nu au putut conta pe V. Creţu, Briceag, I. Cristea, Moruţan, Pandele, Vână, Fl. Coman, Buziuc, Man (infectaţi cu Covid-19), infectaţi cu noul coronavirus la bucureşteni fiind şi alţi oficiali. ^ Lotul ieşenilor de la oaspeţi, condus de “secundul” Mihai Pintilii, nu l-a cuprins pe Ştefan Târnovanu, care a fost accidentat. Un alt fost ieşean, Panţîru, a fost titular, iar un al fost jucător al Politehnicii în sezonul trecut, Ovidiu Horşia, a fost pe banca de rezerve. ^ Rezerve neuitlizate la gazde au fost Brînză, B. Balint, D. Ciobanu şi Cabral.

foto: Adrian CUBA// AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri