Cristi Berea, senator URSPLUS: "Cum ne afectează știrile false democrația?" (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Cristi Berea, senator URSPLUS: "Cum ne afectează știrile false democrația?" (P)

GALERIE
Berea
  • Berea
- +

Social media te invită să trăiești într-o bulă în care ai mereu dreptate, sau mai bine spus care îți creează mediul perfect în care să nu mai pui la îndoială dacă ceea ce citești este o distorsionare a realității sau adevăr.

Acesta este un subiect sensibil, însă consider că merită a fi luat în dezbatere publică. Nu putem evolua fără a avea gândire critică. Desigur, pe moment ne simțim bine să fim apreciați și validați de aceste platforme, însă care sunt efectele pe termen lung? Din experiența mea de până acum, știu cu siguranță că nu putem avea mereu dreptate și întotdeauna vor exista oameni mai bine pregătiți decât noi, însă acesta nu e un motiv de supărare, e calea către progres.
Alienarea socială creată de pandemie, lipsa de interacțiune cu ceilalți și avalanșa de informații și de fake news-uri din mediul online își au drept rezultat acțiuni de genul celor de săptămâna trecută, în care un grup de protestatari a ajuns să strige "asasinii", în fața spitalului județean Bacău.
Nu pot decât să îmi imaginez ce au simțit acei medici și asistente care de un an de zile duc greul acestei pandemii și numai ei știu de unde își mai găsesc resursele pentru a continua să își facă meseria.
În același timp îmi pun întrebarea de unde și-au luat acei oameni informațiile de au ajuns să scandeze astfel de cuvinte? Ce anume a determinat un comportament atât de greșit și cum putem noi pe viitor preveni astfel de evenimente?
Agresivitatea verbală și incitarea la un comportament violent au devenit lucruri comune în mai toate păturile sociale. Fie că ești în Parlamentul României, pe stradă, la serviciu sau acasă, oriunde poți deveni victima unor injurii sau chiar agresiuni fizice. Cum privim noi ca societate această problemă? Poate că e timpul să devenim mai implicați în viața comunității și poate că vom putea fi noi exemplul de care societatea are nevoie. Ceea ce promovăm sau acceptăm resemnați se va răsfrânge mai târziu asupra calității vieții și chiar asupra siguranței noastre.

Această stare de letargie tot mai prezentă ne slăbește democrația pe zi ce trece. Refuzul de a accepta realitatea așa cum este ea și lipsa de solidaritate din societatea noastră ne-ar putea anula toate eforturile din ultimii 30 de ani. Conform unui raport publicat anul acesta de către Departamentul de Științe Politice de la Universitatea din Gothenburg, Polonia a făcut mai mulți pași spre autocrație decât orice altă țară din lume în ultimul deceniu, iar pe mine unul asta mă îngrijorează. Să nu uităm că trăim într-un spațiu european și că astfel de porniri nu ar trebui să existe aici.
Soluția pentru a putea depăși astfel de provocări este să investim în educație. Fără un bagaj serios de cunoștințe adaptate la timpurile pe care le trăim, nu vom mai reuși să distingem între adevăr și minciună. Societatea are nevoie de repere noi și de mijloace prin care să se poată adapta și evolua. E timpul să învățăm să ne punem întrebări și să ne căutăm răspunsurile în mai multe locuri. E timpul să fim mai buni și să transmitem mai departe modele de valoare noii generații. Acum e timpul să acționăm, pentru ca mai târziu să nu fie prea târziu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.