Cristi Berea, senator USR PLUS: "Unde se ascund autoritățile de mediu din Iași?" (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Comunicat de presa

Cristi Berea, senator USR PLUS: "Unde se ascund autoritățile de mediu din Iași?" (P)

GALERIE
Berea
  • Berea
- +

România se confruntă cu probleme reale de mediu, cauzate de lipsa informațiilor relevante și corecte privind responsabilitatea individuală și cea comună în protecția mediului înconjurător, colectarea selectivă a deșeurilor și activități de reciclare sau reutilizare a bunurilor. În tot acest context, autoritățile responsabile cu protecția mediului lipsesc cu desăvârșire din spațiul public, cu câteva excepții.

O situație similară se întâmplă și la Iași, care este recunoscută ca fiind una dintre cele mai poluate regiuni din țară. Acest fapt este demonstrat prin media măsurătorilor anuale privind noxele și mai ales prin peisajul dezolant, plin de gunoaie pe care îl poate observa orice locuitor care se îndreaptă către o destinație sau alta. Din păcate, se pare că ieșenii sunt abandonați de către autoritățile locale de mediu, care pare că stau mai mult ascunse prin birouri în loc să facă educație, prevenție și controale în cadrul companiilor de stat sau private dar și în rândul cetățenilor. O scurtă documentare online, relevă faptul că este destul de greu, anevoios chiar, să găsești informații despre cine conduce GNM și APM Iași dar și despre cine lucrează acolo. Unele site-uri nu funcționează iar altele conțin informații multe prea generale. Singurul refugiu online este dat de conturile oficiale de Facebook, unde se mai găsesc ceva detalii despre activitatea lor.

De exemplu, Garda de Mediu Iași se laudă cu peste 170 de controale în trimestrul I de activitate din acest an, însă cel mai multe țin de constatarea unor infracțiuni sau contravenției cu privire la aplicarea legislației, conformarea cu regimul deșeurilor și amenzi aplicate. În rest, nu apar informații despre partea de educație și prevenție, implicarea în campanii de conștientizare sau promovarea a unui stil de viață responsabil, în colaborare cu companiile de stat și cele private. O informație care lipsește din rapoartele publicate este defalcarea controalelor și prezentarea unor informații centralizate, din care opinia publică să afle câte controale au fost în mediul privat și câte la companiile de stat. Poate și o statistică, din care să reiasă cine respectă mai mult legislația de mediu: companiile private sau cele ale statului?

“În alte locuri din țară, autoritățile de mediu confiscă mașini care transportă sau depozitează deșeuri în mod ilegal. La Iași, activitatea GNM și APM nu este vizibilă. Lipsește foarte mult implicarea angajaților și conducerii autorităților locale în activități de educație și prevenție. Nu am văzut până în prezent campanii concrete și utile ale acestor autorități, în afara unor logo-uri pe unele afișe. Campaniile online sunt cele mai ușor de implementat și au o eficiență ridicată, însă se pare că acestea sunt ignorate. Avem autorități de mediu care sunt absente, care la prima vedere nu contribuie cu absolut nimic la atingerea obiectivelor de mediu și reciclare impuse de UE. Dacă ar fi tragem concluzii exclusiv pe baza informațiilor de pe Facebook, am putea presupune că activitatea APM și GNM Iași se rezumă la ceea ce este publicat online. Așadar, fac un apel public către conducerea celor două instituții: ieșiți din birouri și folosiți-vă de canalele de comunicare și informare pentru a determina oamenii să fie mai preocupați și mai responsabili în ceea ce privește protecția mediului”, a solicitat Cristi Berea, senator USR PLUS.

Ca fapt divers, APM Iași nu a avut nicio acțiune locală prin care să promoveze programul “Vinerea Verde” și s-a rezumat doar la a prelua postări de la nivel național. În rest, pe contul de Facebook este publicat aproape zilnic un raport de monitorizare privind calitatea aerului. Totuși, APM Iași a fost partener în luna aprilie și într-o campanie de colectare a deșeurilor reciclabile. Din păcate, nu au fost publicate și rezultatele: câte deșeuri s-au strâns și dacă au fost atinse obiectivele estimate.

Așadar, unde pot găsi ieșenii informații relevante și utile despre activitatea GNM și APM din județ dar și despre oamenii care conduc aceste instituții?

Cristi Berea, senator USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.