Cristi Berea, senator USRPLUS: "Liderii sindicali vă reprezintă?" (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Comunicat de presa

Cristi Berea, senator USRPLUS: "Liderii sindicali vă reprezintă?" (P)

GALERIE
8de4c8da-89b1-489e-994d-69efa85372e5
  • 8de4c8da-89b1-489e-994d-69efa85372e5
- +

În România sunt aproximativ 30 de organizații sindicale reunite sub formă de federații, confederații, uniuni, blocuri naționale sau consilii. Președinții și membrii din conducerea acestora sunt plătiți cu o mică avere în fiecare lună. O investigație jurnalistică publicată în urmă cu câteva luni demonstra că sunt lideri sindicali care ajung să câștige 13.000 de euro în fiecare lună.

Sindicatele au fost dintotdeauna un instrument politic în democrația din România. Create imediat după revoluție, liderii informali ai angajaților din fabrici și alte companii ale statutului s-au organizat rapid, legal, într-o formulă prin care să apere drepturile colegilor în fața conducerii societății. A fost primul pas către gustul puterii.

Este seducător să te bucuri de apelativul lider de sindicat și să fii cel care decide în numele sutelor, miilor sau zecilor de mii de oameni, în funcție de dimensiunea organizației. Puterea adevărată a liderilor sindicali s-a văzut în primii ani de mandat prezidențial al “revoluționarului” Ion Iliescu. Este cel care i-a chemat pe mineri la București să apere democrația și să elimine insurgenții intelectuali din Piața Universității, perioadă în care Valea Jiului s-a mutat în capitală preț de câteva zile, la îndemnul liderilor acestora.

Ce au făcut liderii sindicali pentru fiecare dintre dumneavoastră

Privind retrospectiv, există o întrebare legitimă, care cel puțin până acum, nu a primit un răspuns valid: ce au făcut liderii sindicali ai minerilor pentru a le îmbunătăți viața, condițiile de lucru și salariile ortacilor? În urma acestor descinderi de forță, s-a remarcat un nume: Miron Cozma, cel care a ajuns să dicteze agenda politică a conducerii în Valea Jiului și un om care a dobândit o putere de influență și o avere considerabilă într-o regiune foarte săracă.

Acesta să fie rolul liderului de sindicat, să strige pentru interesele celorlalți dar să profite doar el?

Întrebarea de mai sus rămâne de actualitate pentru fiecare conducere sindicală a celor 30 de organizații. Sunt liderii sindicali capabili să prezinte date și cifre precum și alte argumente prin care să demonstreze că i-au ajutat în mod real pe cei pe care îi reprezintă? Sunt capabili?

Activitatea liderilor sindicali este o necunoscută pentru majoritatea cetățenilor. Îi vedem ori de câte ori organizează proteste, însă e foarte dificil să afli și alte informații din activitatea lor, ca de exemplu ce au făcut ei pentru angajați până atunci. Sunt foarte curios cum contribuie sindicaliștii la creșterea performanței muncii într-o unitate de învățământ sau într-o fabrică și ce măsuri propun ei pentru a combate incompetența și a crește raportul de calitate al produselor sau serviciilor, garantând astfel siguranța locurilor de muncă pentru cei pe care îi reprezintă. Câți dintre liderii de sindicat și-au prezentat public acțiunile concrete și măsurile implementate în beneficiul angajaților? A venit momentul ca oamenii să afle dacă au fost reprezentați sau nu cu adevărat de cei cărora le plătesc indemnizațiile de mii sau poate zecii de mii de lei lunar, din salariile lor mici și foarte mici”, a afirmat Cristi Berea, senator USRPLUS Iași. 

Exemplul poate fi multiplicat și în alte domenii. Avem de-a face deja cu o tradiție, de fiecare dată când autoritățile anunță reforme ale sistemului public sau diminuări ale drepturilor și compensațiilor salariale: liderii sindicali se declară revoltați și anunță proteste în stradă în toată țara, inclusiv în fața guvernului sau a parlamentului. Sunt aceeași conducători care primesc mii și zeci de mii de lei pe lună ca să apere interesele angajaților din sistemul public, dar care dispar imediat din peisaj. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.