Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totjoi, 19.05.2022
Mai multe discuţii din interiorul Consiliului Judeţean Iaşi au fost înregistrate audio şi video de procurorii DNA în dosarul de corupţie în care preşedintele instituţiei a fost reţinut aseară. Potrivit surselor juridice ale „Ziarului de Iaşi“, pe lângă interceptările ambientale obţinute de anchetatori, aceştia au înregistrat şi convorbirile telefonice ale lui Cristian Adomniţei şi ale celorlalţi angajaţi ai instituţiei implicaţi în caz. Adomniţei a fost reţinut pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, alături de el mai petrecând noaptea în arest şi Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, director, respectiv şef de serviciu în CJ. Afacerista Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita, a fost şi ea reţinută în cursul serii de ieri. Obiectul dosarului îl reprezintă un contract încheiat între CJ Iaşi şi firma Letiţiei Popa. Cea din urmă ar fi falsificat documente pentru a primi respectivul contract şi, pentru că nu l-a putut realiza în totalitate, ar fi beneficiat de ajutorul şefilor din CJ pentru a ascunde ilegalitatea. Cristian Adomniţei ar fi încercat să ascundă sub preş presupusele nereguli comise de subalternele sale, ba chiar ar fi intimidat echipa de audit care a constatat ilegalităţile.
La numai o săptămână după scandalul „Nichita“ (VEZI AICI), procurorii DNA au făcut ieri reţineri şi la Consiliul Judeţean Iaşi, printre cei încarceraţi fiind chiar preşedintele instituţiei, Cristian Adomniţei, şeful filialei PNL Iaşi. Adomniţei a fost escortat, în jurul orei 14, la sediul DNA, de către jandarmi. Alături de el, la audieri au ajuns şi alte trei angajate ale instituţiei, toate cu funcţii importante, precum şi o afaceristă cu care CJ Iaşi a avut în derulare un contract.
Obiectul dosarului îl reprezintă un contract de promovare semnat între CJ şi firma afaceristei Letiţia Popa, fina primarului Nichita. La audieri, niciunul dintre cei implicaţi în acest caz nu au dat declaraţii, ei urmând a fi duşi la Tribunalul Iaşi în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Înregistrări la Casa Pătrată
Cristian Adomniţei a fost reţinut de procurorii DNA în jurul orei 19.30, după mai multe ore în care a stat în sediul anchetatorilor. Şeful liberalilor a fost însoţit la DNA de către colegul său de partid Eduard Boz, consilier judeţean. Înainte de Adomniţei, procurorii DNA mai emiseseră ordonanţe de reţinere de 24 de ore pentru Teodora Jinga, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă a CJ, Ingrid Carmen Irimescu, şef al Serviciului Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, precum şi Letiţia Popa, administrator al societăţii Laser Co. La DNA a mai fost audiată în calitate de suspect şi o a treia angajată de la CJ Iaşi, Irina Raţă, consilier în cadrul aparatului propriu al CJ. Aceasta nu a fost însă reţinută de procurori, ea părăsind sediul unităţii de parchet după ora 20, la scurt timp după ce Cristian Adomniţei a fost transportat în arest.
Surse judiciare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că dosarul în care sunt implicaţi cei amintiţi a fost demarat urmare a denunţurilor mai multor persoane. De asemenea, ulterior înregistrării dosarului la DNA, procurorii au obţinut autorizaţii pentru a intercepta telefoanele celor suspectaţi, printre care şi cel al preşedintelui Cristian Adomniţei. Aceleaşi surse au mai arătat că în sediul CJ Iaşi, din Casa Pătrată, au fost realizate şi mai multe înregistrari ambientale, audio-video.
Falsuri pentru a câştiga licitaţia
Potrivit DNA, în luna august a anului 2013, la nivelul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost redactat un caiet de sarcini privind contractarea de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi. Contractul a fost câştigat de către societatea Laser Co, administrată de Letiţia Popa, în urma unei cereri de ofertă, şi semnat pe 27 septembrie 2013. Prin caietul de sarcini se stabilea că durata maximă de execuţie a contractului era de trei luni, iar pentru întârzieri firma Letiţiei Popa putea fi obligată la plata unor penalităţi de 0,1% pe zi, din valoarea serviciilor rămase de executat.
„Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Popa Letiţia Elena a întocmit şi utilizat documente false, (CV-urile unor angajaţi), pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Iaşi. În acest mod, inculpata Popa Letiţia Elena i-a determinat, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăţie şi fără a avea cunoştinţă de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini“, au precizat procurorii DNA.
Ce trebuia să facă pentru CJ fina primarului
Prin contractul încheiat cu CJ Iaşi, Laser Co se obliga să realizeze mai multe materiale de prezentare a judeţului Iaşi. Concret, firma Letiţiei Popa trebuia să realizeze un catalog de prezentare, în limba română şi engleză, şi să îl tipărească în 1.000 de exemplare. Costul total pentru acest capitol s-a ridicat la 169.000 de lei, adică câte 169 de lei pentru fiecare catalog în parte. De asemenea, Laser Co se obliga să mai tipărească broşuri bilingve cu proiectele CJ, un calendar de evenimente tipărit în 1.000 de exemplare, mape de prezentare, hărţi turistice, magneţi, un film de prezentare dar şi pixuri, stick-uri USB sau sacoşe de carton.
Pe 19 decembrie CJ şi Laser Co au încheiat un proces verbal de predare-primire, chiar dacă albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile şi machetele cu proiectul conceperii şi designul acestora nu fuseseră realizate. În total, s-ar fi creat o pagubă de 213.000 de lei (cu tot cu penalităţi), au precizat procurorii DNA Iaşi.
În aceeaşi perioadă, pentru ca Letiţia Popa să încaseze bani pentru bunuri pe care nu le livrase şi pentru a scăpa de penalităţi, Teodora Jinga ar fi determinat membrii comisiei de recepţie, din care făcea parte şi Ingrid Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal de recepţie antedatat prin care se menţiona în fals că toate serviciile au fost realizare de Laser Co. „De menţionat este că inculpata Irimescu Carmen Ingrid, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorităţii contractante, a semnat cu bună ştiinţă documentul de efectuare a recepţiei, antedatat 07.01.2014, precum şi alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului“, au mai arătat procurorii.
Aceştia au mai completat spunând că, în 2015, Irimescu ar fi semnat şi un centralizator al intrărilor şi ieşirilor ale respectivelor materiale, în care a precizat că o parte din albumele de prezentare au fost distribuite la diferite evenimente în timp ce 948 dintre acestea ar fi fost restituite firmei, pentru ca aceasta să le completeze şi cu imagini cu Aeroportul Iaşi.
Implicarea lui Adomniţei
Pe 8 martie 2015, în apartamentul lui Carmen Irimescu, Teodora Jinga şi o altă persoană au semnat un alt proces verbal, antedatat, în care se arăta că respectivele 948 de albume de prezentare restituite firmei pentru a fi actualizate au fost restituite către firmă pentru actualizare. „Concret, deşi bunurile menţionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judeţean Iaşi decât scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firma inculpatei Popa Letiţia Elena“, au mai spus procurorii DNA.
În martie-aprilie 2015, Cristian Adomniţei le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Irimescu pentru ca infracţiunile despre care vorbesc procurorii să nu fie descoperite. Intervenţia lui Adomniţei ar fi venit în contexul unei misiuni de audit cu privire la contractul mai sus amintit iar şeful CJ a fi încercat să amâne finalizarea acelui audit, pentru a crea timp necesar societăţii Letiţiei Popa să predea efectiv albumele pe care nici nu le înaintase CJ decât scriptic. „Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa“, au mai precizat anchetatorii. Aceştia mai arată că Adomniţei a fost informat în contextul acelui audit de presupusele infracţiuni care se petrecuseră, însă a refuzat să sesizeze autorităţile.
Adomniţei ar fi semnat şi el, în martie 2015, un proces verbal în care se atesta în fals că respectivele albume au fost restituite societăţii pentru a fi actualizate. De asemenea, şeful CJ a refuzat să semneze formularul de constatare întocmit de echipa de audit şi le-ar fi cerut acestora să îl modifice şi să nu mai facă referiri la prejudiciu.
Avocaţi: Nu poţi fi reţinut pentru că ai semnat o hârtie
La ieşirea din sediul DNA, avocatul Eduard Boz, colegul de partid a lui Cristian Adomniţei, a declarat: „În momentul în care s-au făcut percheziţii la CJ, noi am avut o poziţie, şi anume să se afle adevărul. Ne menţinem această poziţie şi sperăm să se afle tot adevărul cu privire la această speţă. Vom vedea şi mâine, la instanţă, dacă se impune să fie arestat domnul Adomniţei sau se impun alte măsuri.“
La rândul său, avocatul Iulian Gafon, apărătorul Teodorei Jinga şi al lui Carmen Irimescu, ne-a precizat aseară: „Din punctul de vedere al infracţiunilor aduse la cunoştinţă clientelor mele considerăm că nu se impune măsura reţinerii şi cu atât mai puţin măsura arestării preventive.“ Avocata Irinei Raţă, cealaltă angajată din Consiliul Judeţean audiată ieri de către DNA, nu a făcut declaraţii.
Cuvinte cheie: + cristian adomnitei, retinere, letitia popa, contract, inregistrari
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cântăreaţa Taylor Swift a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii New York
Pastila anti-COVID-19 Pfizer, prescrisă tot mai des în Statele Unite
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Portugaliei la Palatul Victoria
Atacantul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a anunţat retragerea din echipa naţională
Camion burdușit cu lemne, oprit doar cu ajutorul activiştilor de mediu
Ştefan Vuza, patronul Iasitex, taie în carne vie la Chimcomplex Borzeşti
„Animal Fest” organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași (P)
Tânăr de 25 de ani, spulberat de o maşină în timp ce cobora dintr-un alt autovehicul
Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale
Fabrică de alcool din Rusia, bombardată intens de soldaţii ucraineni
Familia Circo Bellucci ne aduce la viață amintiri din copilărie, la IAȘI! (P)
Tom Cruise, poziţie interesantă faţă de disputa săli de cinema vs platforme de streaming
Foişorul din grădină: practic şi relaxant. Modele, dotari si amenajare
Declinul generalizat al burselor de acţiuni trage în jos preţurile petrolului
Cazuri de variolă a maimuţei descoperite în Europa şi America de Nord
Finala Cupei României: FC Voluntari şi Sepsi OSK îşi dispută astăzi trofeul
Preşedintele chinez Xi Jinping dă asigurări că ţara sa va rămâne "deschisă către lume"
Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a luat 85 de milioane de dolari pentru un tablou de Basquiat
Inflaţia din Marea Britanie a atins luna trecută 9%. Este un maxim al ultimilor 40 de ani
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ce este tigara electronica Elf Bar si cum poate contribui la renuntarea la dependenta de fumat (P)
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună
A murit pictorul Henry Mavrodin. "A plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri"
Popescu: Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat
Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev
George Simion, scandal la Digi24. A încercat să intre în sediu, dar a fost alungat (VIDEO-UPDATE)
Cine este românca care a murit în Thailanda în timp ce își făcea un selfie
Grecia renunţă la purtarea măştii în locurile publice închise
Anularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută
Croația se va împotrivi primirii Finlandei și Suediei în NATO
Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia
Poşta Română va distribui cardurile din programul ''Sprijin pentru România''
Jocurile „Special Olympics” din Malta: Iaşul are patru medaliaţi
Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism
Lucian DÎRDALANATO în faţa unei noi extinderi |
Codrin Liviu CUȚITARUMetamorfozele lui Eugenides |
Alin ANDRIEȘPolitica monetară şi inflaţia |
Mircea MORARIUDacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.