Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cristian Diaconescu, pentru Ziarul de Iaşi: „Derbedeii sunt percepuţi ca politicieni“

GALERIE
diaconescu
  • diaconescu
- +

Interviu cu fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, actualmente membru PMP şi posibil candidat al acestei formaţiuni la Preşedinţie:

- Aţi fost ministru al externelor. Recent, Basarabia a semnat acordul de asociere cu UE. Ca opinie generală, acest acord de asociere poate rezista pe viitor, în ipoteza că Partidul Comuniştilor va prelua din nou puterea şi date fiind şi presiunile actuale ale Rusiei?

- Din punct de vedere politic, dar şi juridic, acordul de asociere este un factor tehnic. Din acest punct de vedere, linia politică pe care va merge Chişinăul în perioada următoare este esenţială pentru a se trece la pasul următor, şi anume obţinerea statutului de candidat şi integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova în decursul câtorva ani. Este însă vorba de ani în care clasa politică de la Chişinău, instituţiile, trebuie să se reformeze, să introducă standard, să se legitimeze în raport cu UE, cu un drum pro-european, de o manieră cât se poate de clară. Acest lucru presupune, fireşte, sprijin popular. Şi cred că în ce măsură vor fi convingători politicienii şi instituţiile Republicii Moldova în exterior, în aceeaşi măsură trebuie să fie convingători şi în interior.

Proiectul european trebuie asimilat la nivelul societăţii şi experienţa noastră, a românilor, o arată foarte clar. Pornind de la acest aspect, dacă vor reuşi, după părerea mea, să îmbine standardele şi criteriile de modernizare aşa cum orice stat membru al Uniunii Europene le îndeplineşte, cu aspiraţiile şi înţelegerea cetăţenilor, a societăţii Republicii Moldova, vor reuşi, iar nicio influenţă din afară nu va putea prevala. Sigur că şi România are un rol serios din această perspectivă, dar este vorba de procesele democratice interne şi le revine politicienilor moldoveni rolul de a reacţiona.

Avantajul proiectelor transfrontaliere

- În perspectiva posibilei viitoare integrări europene a Republicii Moldova, vedeţi vreun avantaj pentru Iaşi, ca oraş de frontieră al României? Sau, dimpotrivă, un dezavantaj în perspectiva renunţării de către Republica Moldova la integrare?

- Răspunsul este „da“ la ambele întrebări. În primul rând, integrarea presupune, din punctul de vedere al dezvoltării economice şi investiţionale, fonduri europene pentru dezvoltare regională. Este evident că Republica Moldova, intrând în regimul de reguli de funcţionare al UE, proiectele acesteia devin mult mai uşor acomodabile şi finanţabile decât în faza de astăzi, în care regulile sunt diferite, având un stat în proximitatea graniţei de est a României care nu se încadrează în criteriile investiţionale, de folosire a fondurilor europene. Practic, acum există o posibilitate limitată de a accesa fonduri europene, numai în legătură cu proiecte transfrontaliere, proiecte mici. Şi acestea extrem de importante, dar nici pe departe nu pot complini rezonanţa economică a unor proiecte semnificative.

În al doilea rând, este vorba de libera circulaţie deplină, fără niciun fel de restricţii. Practic, graniţele nu mai există înăuntrul UE, decât pe anumite paliere care se vor rezolva odată cu intrarea în spaţiul Schengen, dar acest lucru va putea permite o corelaţie interumană, economică, dezvoltată. Educaţia, de asemenea, va putea fi un concept comun, iar dumneavoastră, în Iaşi, aveţi o tradiţie din acest punct de vedere. De aceea m-am referit specific la acest lucru. Sunt deci, factori pozitivi care evident, pot influenţa.

Dacă Republica Moldova nu va intra sau va abandona parcursul european, sigur, între cele două state româneşti va exista o frontieră. Cu toate conotaţiile legate de o frontieră. Care, sigur, poate fi mai permeabilă, poate fi mai ofertantă, dar o frontieră rămâne o graniţă.

„Cam sexistă întrebarea“

- Trecând la politica internă, la partid. Cum este să fii condus de o femeie, ca preşedinte de partid? Mai ales că la noi politica este oarecum misogină.

- Cam sexistă întrebarea. În România este nevoie, ca oriunde în lume, de polticieni capabili să înţeleagă momentul în care se află România şi să aibă dinamica, forţa necesare pentru a împinge lucrurile de aşa manieră încât să putem să ne modernizăm în continuare. Nu se pune problema conducerii.

Managementul politic astăzi nu este un raport ierarhic administrativ, este în primul rând un exerciţiu de echipă, un exerciţiu de cooperare şi din acest punct de vedere nu am absolut nicio obiecţie, vorbind de doamna Udrea. Iar lucrurile merg foarte bine. Este un politician cu o deosebită rezistenţă politică în sens românesc, mult superioară unor bărbaţi.

- Nu poate fi însă un dezavantaj, electoral vorbind? Femeia nu este percepută ca politician la noi, cel puţin deocamdată.

- După părerea mea, greşeala este în altă direcţie, şi anume derbedei care sunt percepuţi ca politicieni. Acolo este greşeala. Şi din această categorie excelează bărbaţii.

„Experienţa preşedintelui Băsescu nu trebuie să fie irosită“

- Din perspectiva viitorului candidat la alegerile prezidenţiale, credeţi că trecutul dumneavoastră de membru marcant al PSD constituie un avantaj sau un dezavantaj?

- Uitaţi care este problema. Mi-a dat Dumnezeu şansa să-mi reprezint ţara şi să fac proiecte de care sunt mândru şi faţă de care am tăria de a spune că pot privi pe oricine în ochi. Istoriile politice ale unuia sau altuia sunt de discutat sau nu. Cuiva poate să-i placă, altuia nu. Îl las pe fiecare să decidă din acest punct de vedere. Din păcate, partidele au fost de multe ori grupuri de oameni care s-au înhăitat ca să pună mâna pe putere şi pe bani. După ce rezolvă, cei care sunt interesaţi, aceste întrebări, cu oameni sau partide care până la urmă au adus ţara într-o zonă destul de complicată astăzi, îmi aştept şi eu rândul. Deci, este o chestiune la care îi las pe alţii să răspundă.

- Cu Cristian Diaconescu preşedinte, care va fi rolul lui Traian Băsescu? Consilier? Prim-ministru?

- Experienţa preşedintelui Traian Băsescu, după părerea mea, nu trebuie să fie irosită. Evident că rolul politic pe care şi-l va asuma va depinde în principal de ceea ce îşi va dori. Dar, repet, trebuie să fim raţionali, să trecem dincolo de manipularea făcută absolut interesat şi să înţelegem că Traian Băsescu, la experienţa şi forţa sa politică, poate juca un rol extrem de important în logica de funcţionare a României în perioada imediat următoare, iar normele democratice şi consolidarea instituţiilor nu sunt finalizate în România. Or, din acest punct de vedere, un politician ca preşedintele Traian Băsescu, cu tăria şi capacitatea de a înţelege exact crezul pe care trebuie să şi-l asume o naţiune, este întotdeauna necesar. Avem foarte puţini oameni cu forţa şi determinarea lui.

Interviu realizat de Alex ZĂNOAGĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri