Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cristian Dragomir, omagiat de generaţii întregi de medici. „Dacă am ajuns unde suntem astăzi, este şi graţie lui”

GALERIE
inmormantare Dragomir
  • inmormantare Dragomir
- +

Profesorul, chirurgul şi rectorul Cristian Dragomir a fost condus pe ultimul drum în cursul zilei de ieri. În biserica din curtea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi s-au strâns, alături de familie, zeci de colegi, discipoli şi prieteni ai celui care va rămâne în istorie ca fiind unul dintre profesioniştii care a schimbat fundamental domeniul medicinii. 

Provenit din „generaţia de aur”, aşa cum a spus colegul şi prietenul său, chirurgul Eugen Târcoveanu, la finalul slujbei, profesorul Cristian Dragomir a fost elogiat de toţi cei care au vorbit în biserica-monument din incinta spitalului. Slujba a fost săvârşită de un sobor de trei preoţi, condus de preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta a transmis un mesaj de condoleanţe familiei din partea Înaltpreasfinţitului Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În predica sa, pr. Timofte a povestit cum l-a cunoscut pe chirurgul Cristian Dragomir pe holurile spitalului, în anii în care preotul slujea ca misionar la unitatea medicală. L-a descris ca fiind un om care l-a tratat mereu cu politeţe şi respect.

„Deşi eu mă simţeam vinovat că ne întâlneam la momente de vizite medicale, când mă temeam să nu impietez cu ceva actul medical. Îmi răspundea mereu cu multă amabilitate şi respect, fără să îmi arate niciun gest de răceală sau rigiditate. Acestea sunt cele mai vechi amintiri ale mele cu profesorul Dragomir, din 2005-2006, când domnia sa devenise şi rector al UMF”, a spus pr. Marian Timofte. Acesta a mai povestit că, deşi cu anii interacţiunile au fost mai limitate, reputaţia profesorului a ajuns mereu în atenţia publică.

Pr. Marian Timofte spune că a simţit, la fel ca mulţi ieşeni, o solidaritate locală, o mândrie atunci când auzea despre reuşitele profesorului Dragomir şi că acesta era în topul primilor chirurgi din România. „Medicul este o prelungire a mâinii lui Dumnezeu. Considerăm că Dumnezeu inspiră în acele momente în care îmi imaginez că sunt dubitative, când sunt multe soluţii teoretice. Dumnezeu îl inspiră pe omul care se pregăteşte cu multă trudă şi osteneală, în modul cel mai dedicat cu putinţă, să ia cea mai bună soluţie”, a mai predicat pr. Marian Timofte.

Rectorul UMF: „Profesorul Dragomir a fost un om cu o verticalitate perfectă”

La finalul predicii a luat cuvântul prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Acesta a vorbit în calitate de reprezentant al comunităţii academice, al celei profesionale, dar şi în nume personal: Cristian Dragomir a fost cel care i-a fost mentor, dar şi cel care l-a determinat, acum şase ani, să candideze la funcţia de rector al universităţii.

„A fost şi va rămâne o personalitate remarcabilă a chirurgiei în România, un om deosebit, cu o calitate chirurgicală pe care o perfecţiona în permanenţă şi cu un comportament mereu bun. Îi datorez mult, aş putea spune că mare parte din formarea mea profesională se datorează profesorului Dragomir. A fost un om cu o verticalitate perfectă, un chirurg care a dorit mereu să se perfecţioneze”, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu. Rectorul a spus că s-a consultat de multe ori în ultimii ani cu profesorul Cristian Dragomir şi a spus despre acesta că avea o blândeţe extraordinară. Un om care nu ridica niciodată tonul la colaboratori sau la cei din jur, „chiar dacă erau momente când avea de ce”.

„Am să am mereu în minte o expresie folosită de el. După o intervenţie chirurgicală mai grea, mergeam în cabinetul său, îi povesteam despre ce era vorba şi îi spuneam: «domnule profesor, am avut noroc». Iar el îmi răspundea «nu e adevărat, norocul şi-l face fiecare cu mâna lui»“, a conchis prof.dr. Viorel Scripcariu.

„A fost un chirurg curajos, iar Dumnezeu îi ajută pe cei curajoşi”

Un alt cunoscut chirurg ieşean, profesorul Eugen Târcoveanu, care este mai apropiat de generaţia profesorului Cristian Dragomir, l-a descris pe acesta ca fiind unul dintre oamenii care a marcat un loc, un spaţiu şi care a lăsat, pe unde a trecut, o urmă bine definită.

„Face parte din generaţia de aur a medicinei, de după Revoluţie, căreia îi datorăm toate marile transformări de care noi beneficiem astăzi. A fost un chirurg curajos, iar Dumnezeu îi ajută pe cei curajoşi. A fost mereu atras de nou şi a avut rezultate excelente”, a declarat Eugen Târcoveanu. Acesta a mai spus despre profesor că a pus bazele Facultăţii de Medicină din Galaţi, dar şi bazele chirurgiei plastice din România, scriind unul dintre primele tratate în domeniu. „Dacă am ajuns unde suntem astăzi, este şi graţie profesorului Dragomir”, a spus Eugen Târcoveanu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri