Cristian Grosu: Negocierile din interiorul puciului: cele 2 scenarii pentru România de după 8 decembrie
Graba cu care Marcel Ciolacu a pornit negocierile pentru un guvern PSD-PNL-USR-UDMR – care să țină la distanță forțele anti-europene ajunse în parlament – nu e doar o negociere strict politică.
Graba cu care Marcel Ciolacu a pornit negocierile pentru un guvern PSD-PNL-USR-UDMR – care să țină la distanță forțele anti-europene ajunse în parlament – nu e doar o negociere strict politică:
E și o mișcare prin care aceste partide încearcă să reziste veritabilului puci pro-rusesc care se petrece sub ochii noștri.
Cele două scenarii care se configurează după alegerile e duminică sunt la fel de complicate, însă unul dintre ele poate însemna continuarea bătăliei. Să le luăm la rând:
Scenariul 1:
În cazul că va câștiga președinția Elena Lasconi, ea va păstra ecuația descrisă mai sus, sau aceasta se va face sub președinția ei dacă lucrurile vor tărăgăna. Va evita astfel – sau poate doar va amâna – influența partidelor pro-ruse în politica românească, iar România, prin Elena Lasconi, va urma o politică externă occidentală, compatibilă cu NATO și UE.
E de așteptat să urmeze neînțelegeri structurale într-un asemenea guvern multicolor, însă acestea sunt deja prea îndepărtate de momentul de criză maximă de azi.
Noul guvern va avea o opoziție foarte puternică și foarte vocală din partea AUR-SOS-POT, mai ales că va trebui să ia măsuri nepopulare de refacere a echilibrelor macroeconomice, fără de care sistemul financiar al României și încrederea investitorilor s-ar prăbuși.
Scenariul 2:
Câștigă președinția Călin Georgescu.
În cazul că până la intrarea sa în atribuții va fi investit un nou guvern Ciolacu, va coabita cu el, insistând pe demolarea lui mai ales în contextul necesității unor măsuri nepopulare de redresare financiară a țării.
Nu e sigur că va funcționa în parlament o încercare de suspendare a președintelui: Călin Georgescu are o puternică susținere nu numai din partea Rusiei, ci și a unor structuri din interior.
În cazul că Nu va moșteni un nou guvern, îl va numi premier pe Victor Ponta, care se pregătește deja – în partid se dau lupte grele pentru recrutarea de fideli pentru cele două tabere.
PSD nu va putea refuza oferta, pe de o parte pentru că vrea să fie la putere, iar pe de altă parte pentru că aripa pro-estică din PSD ar prelua cu această ocazie controlul partidului.
În ambele scenarii, va continua atacul hibrid al Rusiei asupra României, alimentat de războiul intern dintre facțiunile din serviciile secrete românești: e greu de crezut că nu se știa de ani de zile de existența „taberelor de supraviețuire pentru tineri” organizate de Eugen Sechila, neo-legionarul consilier al lui Călin Georgescu, sau, mai nou, de zecile de milioane de euro plătite în campaniile politice ale acestuia din urmă fără să fie declarate la AEP, unde sunt figurează costuri de campanie zero – ca să luăm doar două exemple la întâmplare din ultimele zile.
Mai mult pe cursdeguvernare.ro.
Publicitate și alte recomandări video