Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Critici la adresa filmului „#FărăApărare!“ realizat de USLIP Iaşi. "Realitatea nu e aşa"

GALERIE
medeea
  • medeea
- +

Filmul realizat a trecut de un milion de vizualizări pe Facebook.

Filmul „#FărăApărare!“ realizat de către Uniunea Sindicatelor Libe­re din Învăţământul Preuniver­sitar Iaşi în cadrul campaniei împotriva bullying-ului la adresa profesorilor a reuşit să strângă în doar câteva zile de la lansare peste un milion de vizualizări pe internet, mesajul acestei producţii fiind susţinut de majoritatea profesorilor din sistemul de învăţământ de stat.

Mai exact, de la lansarea filmuleţului pe data de 10 mai, producţia a strâns peste 1.100.000 de vizualizări pe Facebook şi peste 70.000 de vizualizări pe Youtube. Producţia a stârnit însă şi câteva controverse, atât din partea asociaţiilor de părinţi, cât şi din partea unor persoane care vin din mediul şcolilor private.

Filmul este susţinut de profesorii din şcolile de masă, dar contestat de părinţi, elevi şi profesori din şcolie private

Astfel, conform hotnews.ro, părinţii din cadrul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi afirmă că clipul realizat de către USLIP Iaşi nu face decât să dezbine părţile implicate în actul educaţional şi să ducă la apariţia de tensiuni între părinţi şi profesori.

„Videoclipul nu acoperă cazuistica, face referire numai la elevi şi părinţi. Nu şi la profesori. Sunt mai multe cazurile de violenţă ale profesorilor către elevi. Tot vorbim de dialog cu profesorii, dar profesorii se consideră victime“, a declarat pentru HotNews Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

De asemenea, Oana Moraru, consultant educaţional, fondatoarea şcolii private Helikon din Călăraşi şi creatoarea platformei Vocea Părin­ţilor afirmă că un comportament similar cu cel scos în evidenţă de către filmul realizat de către USLIP este posibil doar din vina profesorilor sau a şcolii.

„În România şcolilor de azi, aşa neajutorate cum par, nicio lege nu interzice să pui limită la uşa şcolii - cui intră, când şi de ce“, afirmând totodată că unităţile şcolare „nu sunt perseverente, coerente, nu se ţin de regulamente şi proceduri“.

De asemenea, Oana Moraru menţionează şi că „portarii lasă pe oricine înăuntru, în cancelarii se fumează, copiii au telefoane active în oră, şedinţele cu părinţii sunt mai mult dări de seamă, feed-back-ul despre cine e si ce face fiecare copil - inexis­tent“.

De asemenea, Oana Moraru este nemulţumită şi de faptul că pă­rinţii cu bani sunt neapărat cei agresivi, iar profesorii cei săraci, singuri şi vulnerabili, menţionând totodată că „Realitatea nu e aşa pueril po­la­rizabilăşi nici oamenii aşa uşor de manipulat cu un astfel de film. Există şi profesori ca dna Diana Miron (n.r.: personajul central al filmului realizat de USLIP Iaşi), dar şi profesori exact ca mama agre­sivă: stridenţi, insultători, ne­vro­tici, furioşi. Pe copii cine îi apără de ei? La întrebarea asta o să îl vedeţi pe domnul director dând tot din umeri. Pare că argumentele clipului sunt că dacă cineva e profesor trebuie respectat «by default»“, este de părere Oana Moraru.

„Filmul tratează acele excepţii, procente foarte mici“

Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, afirmă despre comentariile Oanei Moraru că nu încearcă decât să capete notorietate prezen­tând o serie de afirmaţii care nu sunt susţinute de o experienţă la catedră într-o şcoală de stat.

Acesta afirmă că Oana Moraru nu şi-a dat niciun examen în cadrul sistemului public şi nu are cum să cunoască realitatea dintr-o şcoală de masă.

„Am văzut aceste reacţii, printre care şi afirmaţia că acest film ar produce o ruptură între profesori şi părinţi. În opinia mea este o prostie, pentru că noi aici tratăm acele excepţii, acele procente foarte mici, fie că este vorba de părinţi, elevi sau chiar profesori care recurg la aceste zone de violenţă. Aici nu ştiu ce ar trebui să fie spus mai mult de atât şi nu înţeleg de ce unii recurg la aceste generalizări. În plus, este o creaţie artistică. Filmul are mai multe subtilităţi şi nu mă surprinde că doamna Oana Moraru nu le înţelege. Nici nu ar avea cum, ţinând cont de pregătirea precară pe care o are. Mi se pare că a încercat să se agaţe de acest produs pentru a-şi crea notorietate. Noi nu punem problema de a nu accepta o critică, dar atâta timp cât vorbim de o critică constructivă, una fundamentată şi nu un act de rea credinţă“, afirmă Laviniu Lăcustă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri