Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Criză astmatică sau stare de rău astmatic?

GALERIE
astm
  • astm
- +

Cum facem diferenţa între acestea şi când ar trebui să se prezinte la spital un astmatic, aflaţi din articolul următor.

Prof. dr. Traian Mihăescu,  Spitalul de Pneumologie Iaşi: „În acest moment, deşi există un volum foarte mare de informaţii medicale referitoare la boală, deşi se investeşte enorm în cercetarea şi producerea de noi medicamente, astmul bronşic nu poate fi vindecat. În schimb, cu o medicaţie adecvată, cu un bagaj suficient de informaţii referitoare la boală şi la tratament, un pacient astmatic poate să trăiască (aproape) normal, poate să-şi controleze bine  sau chiar foarte bine simptomatologia. Astmul bronşic se manifestă diferit la fiecare pacient, iar la acelaşi pacient, numărul şi intensitatea simptomelor poate varia mult în funcţie de numeroşi factori (vechimea bolii, contactul cu factorii declanşatori, corectitudinea tratamentului, etc). Este bine să mergeţI imediat la spital atunci când:buzele şi unghiile devin albastre; respiraţi foarte dificil, doar aplecat în faţă; trebuie să faceţi pauză după fiecare două - trei cuvinte; nu simţiţi nici o ameliorare după o oră de la administrarea (cu camera de inhalaţie) sau  la 20 de minute de la administrarea medicaţiei de criză“. Există şi simptome care pot ajuta pentru a face diferenţa între criza astmatică şI starea de rău astmatic.

Cum se manifestă criza astmatică

- Debut brusc atunci când veniţi în contact cu un factor declanşator;
- Durează, în general, o oră, fiind mai intensă în primele 10 - 15 minute;
- Pe durata ei puteţi prezenta unul sau mai multe simptome: dificultate respiratorie, respiraţie şuierătoare, tuse, constrictţie toracică;
- Cedează rareori spontan, de obicei  după ce utilizaţi medicaţia de ,,criză’’(mai rapid);
- Între crize activitatea poate fi normală.
- Exacerbarea asthmatică:
- Debuteaza progresiv fiind produsă, cel mai frecvent, de o viroză respiratorie sau expunere repetată la un factor declanşator;
- Spre deosebire de criza simplă, exacerbarea astmatică durează ore /  zile;
- În timpul unei exacerbări dificultatea respiratorie este permanentă, pe fondul căreia pot apare crize prelungite, cu răspuns slab la  tratament;

Cum se manifestă starea de rău astmatic

- Este o criză deosebită, de intensitate foarte mare şi durată prelungită, care vă poate pune viaţa în pericol!
- Apare după un contact prelungit cu un factor declanşator, cînd sînteţi supus unui stress deosebit sau cînd aţi făcut abuz de spray-ul de criză (cînd aţi depăşit foarte mult dozele recomandate);
- Este o mare urgenţă care trebuie tratată, în cel mai scurt timp, în spital“. 

Măsuri

Există o serie de măsuri cu caracter general care pot îmbunătăţi condiţia respiratorie a astmaticului. Este bine să evitaţi fumatul activ şi pasiv. Evitaţi spray-urile de cameră şi deodorantele pe bază de aerosoli; sînt permise deodorantele cu bilă. Practicarea unor sporturi nu este contraindicată; puteţi practica înotul, jogging-ul, dar evitaţi aerul rece şi uscat ori atmosfera poluată. Dacă trebuie să vă deplasaţi în aerul rece care vă poate declanşa o criză ori aveţi antecedente de crize declanşate de efort,  aceasta se poate preveni prin administrarea de spray de criză (1-2 pufuri) înainte de efort. Evitaţi medicamentele care vă pot declanşa crizele (Aspirina, Diclofenacul, Propranololul, etc) şi înlocuiţi-le ori de câte ori este posibil (de exemplu înlocuiţi aspirina cu paracetamol în cazul în care aţi răcit). Trataţi energic infecţiile respiratorii virale şi afecţiunile ORL (rinite, sinuzite) care pot contribui la alterarea condiţiei bolii. Vaccinaţi-vă antigripal anual iar dacă aveţi peste 60 ani puteţi beneficia de vaccinare antipneumococică (se repetă la 5 ani!). Evitaţi pe cât posibil stresurile de orice fel; problemele emoţionale pot scade răspunsul la tratament sau chiar pot  declanşa crizele. Dacă vă puteţi alege oraşul de domiciliu preferaţi oraşele cu altitudine mai ridicată sau, chiar în cadrul aceluiaşi oraş, cartierele situate pe platouri, unde concentraţia de poluanţi este mai mică. Concediile la munte pot fi benefice (la altitudine concentraţia de acarieni este minimă. Evitaţi deplasările la ţară cu cazări în case bătrâneşti sau nelocuite, care au mult mobilier vechi, covoare de lână, perne de puf, plapumi neaerisite, etc. Aceste case au o încărcătură de alergeni extraordinar de bogată care pot să vă producă crize severe, prelungite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri