anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Criza COVID: medicii ieşeni cer Guvernului pe cale oficială să admită prin lege „vătămarea neintenţionată”

GALERIE
medici
  • medici
- +

Colegiul Medicilor Iaşi a redactat o scrisoare deschisă în care a expus mai multe nemulţumiri specifice perioadei actuale n una dintre acestea: să fie puşi la adăpost, prin lege, de eventuale represalii bazate pe vidul legislativ, dacă vor ajunge să aleagă care pacient trăieşte şi care nu

 

Colegiul Medicilor din IaşI solicită Guvernului protecţie suplimentară pentru medicii cei mai expuşi, cer să fie distribuite mai echitabil resursele şi să nu fie considerate greşeli sau culpe medicale cazurile de „vătămare neintenţionată” în această perioadă. Toate aceste solicitări au fost realizate de către Colegiul Medicilor din Iaşi într-o scrisoare deschisă trimisă către autorităţile naţionale.

„În contextul pandemiei COVID-19, corpul medical are rolul esenţial, răspunzând nevoilor de sănătate ale persoanelor afectate, direct sau indirect, de COVID-19. Intervenţia medicilor nu este limitată în prezent numai la problemele medicale cauzate direct de COVID-19, ci implică şI rezolvarea, în condiţii fundamental diferite de practica curentă, a celorlalte problem de sănătate ale pacienţilor”, au transmis cei de la Colegiul Medicilor. Ei au cerut în primul rând elaborarea unor ghiduri pentru practicile legiferate deja în contextual infecţiei cu noul coronavirus, de la externarea pacienţilor care nu reprezintă urgenţă, la anularea consultaţiilor din ambulatorii ce pot fi amânate, amânarea intervenţiilor chirurgicale ce nu sunt urgenţe sau consultanţa medicală la distanţă. Aceştia spun că simpla legiferare a unei practici nu e suficientă ca aceasta să devină „corectă şi echitabilă” şi că fără o serie de ghiduri elaborate la fel ca în alte ţări din UE „se creează premisele confuziei şI nesiguranţei profesionale”.

O altă cerinţă este legată de momentul în care se va ajunge la raţionalizarea resurselor limitate pentru pregătirea unei creşteri bruşte a numărului de pacienţi cu COVID-19. Cum atunci medicii vor trebui să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament, iar unii nu vor fi ventilaţi mecanic, spre exemplu, Colegiul Medicilor cere criterii asumate guvernamental pentru felul în care vor fi utilizate resursele limitate. „Există un risc crescut de acuzaţii de discriminare sau omor din culpă. Se poate ajunge la o decizie de a nu trata pe cei grav bolnavi, care nu pot fi salvaţi în circumstanţ ele respective de timp şI loc, şi a aloca acele resurse altor pacienţi mai puţin bolnavi, dar care ar putea fi salvaţi. În contract, în practica medicală obişnuită în afara crizei, medicii alocă resursele existente tuturor pacienţilor, dând prioritate celor mai grav bolnavi”, se precizează în scrisoarea deschisă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.