Criza de lideri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Advertorial

Criza de lideri

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

M-am tot întrebat de la alegerile prezidenţiale încoace: de ce a fost respins un politician tânăr la votul de anul trecut? Probabil PSD-ul credea că găsise, prin actualul premier, cheia pentru a seduce ”tineretul” şi s-a trezit cu zece procente sub actualul preşedinte care, nu era nici prea tânăr, nici ortodox şi nici prea vorbăreţ.

De fapt tot tinerii l-au respins pe tânărul politician pentru că nu l-au recunoscut drept lider al generaţiei din care face parte, aşa cum nu-i recunosc drept lideri pe ceilalţi politicieni din generaţia lor care au ajuns în funcţii de conducere administrative sau politice prin mai toate partidele. Această criză este, de fapt, una profundă.

Este o criză de reprezentare. Este criza care arată că liderii politici ai generaţiei tinere sunt total decuplaţi de la problemele celor de-o vârstă cu ei şi nu le reprezintă deloc interesele. Ascensiunea lor, a tinerilor politicieni, n-are nimic de-a face cu criteriile care sunt necesare pentru a accede în funcţii din corporaţii, întreprinderi şi asociaţii. Viaţa reală, economică şi socială, a luat-o înaintea vieţii politice. În societatea reală se promovează greu şi în foarte multe cazuri, după criterii stricte de competenţă şi capacitate intelectuală, pe când în politică e de ajuns să fii viclean, guraliv şi să ai proptele grele pe bază de prietenie interesată şi rudenie.

Precum premierul au ajuns mulţi gălăgioşi în faţă, ba prin funcţii de ministru, ba pe liste la locale, generale şi europarlamentare. Criteriul competenţei a lipsit mereu, cel puţin aşa se vede dinspre cei care muncesc zi lumină şi pe spatele cărora indicatorii economici arată, deocamdată, binişor. De altfel această problemă este replicată în mai toate organizaţiile politice româneşti. Tare mă tem că, odată cu următoarele alegeri din 2016, criza de lideri se va vedea în totalitatea ei, iar sancţionarea partidelor va fi drastică.

Cel mai probabil, cei care nu se simt reprezentaţi nu se vor mai prezenta la vot. Din silă, din lehamite şi pentru a arăta că nu-i recunosc pe cei propuşi să-i reprezinte. Dacă marile partide nu se vor gândi serios la selecţie vor deveni, în nici doi ani, partide mici, probabil în detrimentul partidelor mici de acum. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu există nicăieri în lume lideri politici legitimaţi doar de politică, ci lideri legitimaţi mai înainte în meseria pe care o practică. Mai apoi sunt propulsaţi în politică de competenţele câştigate acolo.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.