Advertorial

Criza de lideri

sâmbătă, 24 octombrie 2015, 01:50
2 MIN
 Criza de lideri

M-am tot întrebat de la alegerile prezidenţiale încoace: de ce a fost respins un politician tânăr la votul de anul trecut? Probabil PSD-ul credea că găsise, prin actualul premier, cheia pentru a seduce ”tineretul” şi s-a trezit cu zece procente sub actualul preşedinte care, nu era nici prea tânăr, nici ortodox şi nici prea vorbăreţ.

De fapt tot tinerii l-au respins pe tânărul politician pentru că nu l-au recunoscut drept lider al generaţiei din care face parte, aşa cum nu-i recunosc drept lideri pe ceilalţi politicieni din generaţia lor care au ajuns în funcţii de conducere administrative sau politice prin mai toate partidele. Această criză este, de fapt, una profundă.

Este o criză de reprezentare. Este criza care arată că liderii politici ai generaţiei tinere sunt total decuplaţi de la problemele celor de-o vârstă cu ei şi nu le reprezintă deloc interesele. Ascensiunea lor, a tinerilor politicieni, n-are nimic de-a face cu criteriile care sunt necesare pentru a accede în funcţii din corporaţii, întreprinderi şi asociaţii. Viaţa reală, economică şi socială, a luat-o înaintea vieţii politice. În societatea reală se promovează greu şi în foarte multe cazuri, după criterii stricte de competenţă şi capacitate intelectuală, pe când în politică e de ajuns să fii viclean, guraliv şi să ai proptele grele pe bază de prietenie interesată şi rudenie.

Precum premierul au ajuns mulţi gălăgioşi în faţă, ba prin funcţii de ministru, ba pe liste la locale, generale şi europarlamentare. Criteriul competenţei a lipsit mereu, cel puţin aşa se vede dinspre cei care muncesc zi lumină şi pe spatele cărora indicatorii economici arată, deocamdată, binişor. De altfel această problemă este replicată în mai toate organizaţiile politice româneşti. Tare mă tem că, odată cu următoarele alegeri din 2016, criza de lideri se va vedea în totalitatea ei, iar sancţionarea partidelor va fi drastică.

Cel mai probabil, cei care nu se simt reprezentaţi nu se vor mai prezenta la vot. Din silă, din lehamite şi pentru a arăta că nu-i recunosc pe cei propuşi să-i reprezinte. Dacă marile partide nu se vor gândi serios la selecţie vor deveni, în nici doi ani, partide mici, probabil în detrimentul partidelor mici de acum. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu există nicăieri în lume lideri politici legitimaţi doar de politică, ci lideri legitimaţi mai înainte în meseria pe care o practică. Mai apoi sunt propulsaţi în politică de competenţele câştigate acolo.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii