anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Advertorial

Criza de lideri

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

M-am tot întrebat de la alegerile prezidenţiale încoace: de ce a fost respins un politician tânăr la votul de anul trecut? Probabil PSD-ul credea că găsise, prin actualul premier, cheia pentru a seduce ”tineretul” şi s-a trezit cu zece procente sub actualul preşedinte care, nu era nici prea tânăr, nici ortodox şi nici prea vorbăreţ.

De fapt tot tinerii l-au respins pe tânărul politician pentru că nu l-au recunoscut drept lider al generaţiei din care face parte, aşa cum nu-i recunosc drept lideri pe ceilalţi politicieni din generaţia lor care au ajuns în funcţii de conducere administrative sau politice prin mai toate partidele. Această criză este, de fapt, una profundă.

Este o criză de reprezentare. Este criza care arată că liderii politici ai generaţiei tinere sunt total decuplaţi de la problemele celor de-o vârstă cu ei şi nu le reprezintă deloc interesele. Ascensiunea lor, a tinerilor politicieni, n-are nimic de-a face cu criteriile care sunt necesare pentru a accede în funcţii din corporaţii, întreprinderi şi asociaţii. Viaţa reală, economică şi socială, a luat-o înaintea vieţii politice. În societatea reală se promovează greu şi în foarte multe cazuri, după criterii stricte de competenţă şi capacitate intelectuală, pe când în politică e de ajuns să fii viclean, guraliv şi să ai proptele grele pe bază de prietenie interesată şi rudenie.

Precum premierul au ajuns mulţi gălăgioşi în faţă, ba prin funcţii de ministru, ba pe liste la locale, generale şi europarlamentare. Criteriul competenţei a lipsit mereu, cel puţin aşa se vede dinspre cei care muncesc zi lumină şi pe spatele cărora indicatorii economici arată, deocamdată, binişor. De altfel această problemă este replicată în mai toate organizaţiile politice româneşti. Tare mă tem că, odată cu următoarele alegeri din 2016, criza de lideri se va vedea în totalitatea ei, iar sancţionarea partidelor va fi drastică.

Cel mai probabil, cei care nu se simt reprezentaţi nu se vor mai prezenta la vot. Din silă, din lehamite şi pentru a arăta că nu-i recunosc pe cei propuşi să-i reprezinte. Dacă marile partide nu se vor gândi serios la selecţie vor deveni, în nici doi ani, partide mici, probabil în detrimentul partidelor mici de acum. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu există nicăieri în lume lideri politici legitimaţi doar de politică, ci lideri legitimaţi mai înainte în meseria pe care o practică. Mai apoi sunt propulsaţi în politică de competenţele câştigate acolo.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.